Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17"— Transkript prezentace:

1 Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Polokovy - jsou prvky na rozhraní mezi kovy a nekovy.
Patří sem: B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At

3 Vlastnosti: Mají kovový lesk, ale nejsou tažné a kujné a špatně vedou el.proud a teplo. Používají se jako polovodiče – jejich vodivost stoupá až po přidání konkrétní příměsi nebo s rostoucí teplotou.

4 Křemík Si modrošedá kryst. látka tvrdá, ale křehká odolná kyselinám
Autor foto: Saperaud modrošedá kryst. látka tvrdá, ale křehká odolná kyselinám tvoří 28% zemské kůry

5 Výskyt: v křemenu SiO2 – součást písku – výroba skla v živých organismech – kosti, chrupavky, zubní sklovina Použití: mikročipy(počítačové čipy) solární články – převod slun.energie na elektrickou Autor foto: Original uploader was F5ZV at fr.wikipedia

6 Sloučeniny: 1)silany – sloučeniny Si a H, např
Sloučeniny: 1)silany – sloučeniny Si a H, např.SiH4 (jako alkany) 2)silikony – kapalné nebo pevné látky odolné extrémním teplotám a tlaku Použití: tmely, mazadla, lepidla, v nátěrech, oleje technické i kosmetické zdravotnické potřeby (dudlíky, hadičky, drobné protézy, prsní implantáty)

7 Použití: Germanium Ge optická vlákna a optické kabely
lesklý, šedobílý, vzácný polokov Autor foto: by Gibe (selfmade) Použití: optická vlákna a optické kabely výroba integrovaných obvodů – rychlý přenos signálu přístroje pro noční vidění (zachycuje infračervené záření)

8 Arsen As šedý, lesklý, krystalický polokov
Autor foto: Arsen_1.jpg: Original uploader was Tomihahndorf at de.wikipedia použ.: As+Ga – v procesorech počítačů

9 sloučeniny: oxid arsenitý As2O3 (arsenik, utrejch) – bílá kryst
sloučeniny: oxid arsenitý As2O3 (arsenik, utrejch) – bílá kryst.látka, jed(0,2g), karcinogenní Použ.: insekticidy (látky na hubení hmyzu)

10 Pozn. (Zdroj: Wikipedie - http://cs. wikipedia
Pozn. (Zdroj: Wikipedie - Ze sloučenin je bezesporu nejznámější oxid arsenitý As2O3, známý jako arsenik, silně toxická sloučenina, dobře rozpustná ve vodě. Už odpradávna byl používán jako jed při přípravě nástrah na hlodavce nebo lovu kožešinové zvěře v arktických oblastech. Byl však také častým nástrojem travičů. Je možné, že Napoleon Bonaparte byl ve vyhnanství na ostrově Svaté Heleny postupně otravován právě tímto jedem. Na arsenik je však možné získat poměrně rychle toleranci (byl používán jako hemopoetický prostředek). V současné době se uvažuje v souvislosti s Napoleonovou otravou spíše o antimonu.


Stáhnout ppt "Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17"

Podobné prezentace


Reklamy Google