Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Sociálně právní ochrana dětí
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Správa sociálního zabezpečení
SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Územní samospráva Obce
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Sociálně-právní ochrana dětí 25. listopadu 2009
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Sociální práce s rodinou 9
Rodinné právo – vybrané otázky
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Rodinné právo – vybrané otázky
Transkript prezentace:

Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí © JUDr. Dana Hrabcová Ph.D.

Předmět právní úpravy Vztahy osobně právní Manželství - rodina Vztahy mezi manžely Vztahy mezi rodiči a dětmi (jejich prostřednictvím i mezi dalšími příbuznými) Vztahy tzv. náhradní rodinné výchovy (vztahy nahrazující výkon některých rodičovských práv)

Základní principy Obecné: Princip blaha dítěte a ochrana jeho nezadatelných práv Deklarace práv dítěte (1959), Úmluva o právech dítěte (1989) Princip rovnosti subjektů + ochrana poskytovaná státem subjektům slabším Princip vzájemnosti + pomoci - ne ekvivalentní, ale v rámci svých možností a schopností +LZPS - princip zvýšené ochrany manželství a rodičovství

Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, Část I. MANŽELSTVÍ Vznik manželství – občanský a církevní sňatek Neplatnost a neexistence manželství - § 11 a násl. Vztahy mezi manžely - §§ 18 - 21 Zánik manželství smrtí, prohlášením za mrtvého Rozvod manželství - § 23 a násl. - § 25 – obligatorní spojení s úpravou VZTAHŮ K DĚTEM

Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, část II. Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost - § 31 Výchovná opatření + omezení a zbavení rodičovské zodpovědnosti - §§ 42 - 45 Pěstounská péče - § 45a – 45d, § 46 nař. úst. výchovy Určení rodičovství - § 50 a násl. 1. – 3. domněnka otcovství , § 57 spory o popření otcovství Osvojení - § 63 a násl., nezrušitelné osvojení - § 74 Poručenství a opatrovnictví - § 78 a násl.

Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, část. III. Výživné Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí - § 85 a násl. (§ 85a OSVČ = 12,7 násobek život. Minima) Vyživovací povinnost mezi ost. příbuznými - § 88 a násl. Vyživovací povinnost mezi manžely - § 91 Výživné rozvedeného manžela - § 92 Příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce - § 95 Společná ustanovení – §104 a násl. - zásady pro spory o určení výživného

Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Komplexní úprava regulace pozitivní a pouze nezbytně nutné ingerence státu do rodinných vztahů Vymezení SPO - § 1: - Ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu - Ochrana oprávněných zájmů dítěte (vč. jeho jmění) - Působení směřující k obnovení narušených funkcí rodiny

Orgány sociálně-právní ochrany Krajské úřady Obecní úřady obcí s rozšířenou působností Obecní úřady MPSV ČR Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí tzv. „pověřené osoby“ - tj. právnické a fyzické osoby na základě zvl. pověření a pouze v jeho rozsahu

Komu je určena SPO Nezletilým dětem, které ji potřebují, a to bez ohledu na jejich občanství, tj. všem dětem, které: - mají (fakticky) na území ČR trvalý pobyt - nebo je jim trvalý či dlouhodobý pobyt povolen - příp. podaly návrh na zahájení řízení o udělení azylu čl. 2 Úmluvy o p. dítěte, z.č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR § 6 - Vymezení pojmu „které ji potřebují“

Zásady sociálně-právní ochrany Základní zásady – část druhá zákona: Zájem a blaho dítěte Každý je oprávněn upozornit na závadné chování dětí jejich rodiče Každý je oprávněn upozornit OSPOD Dítě má právo požádat (a dostat) pomoc i bez vědomí rodičů, resp. jiných odp. osob Dítě má právo se svobodně vyjadřovat O pomoc má právo požádat rodič (jiná odp.os.)

Intervence státu do rodinných vztahů Rozsah intervence do rodinného systému z pohledu rodičovských práv: - Řešení beze změny práv. postavení členů - Řešení s pozastavením výkonu, omezení nebo zbavení rodičovské zodpovědnosti (§ 44 ZoR - Řešení nemění práv. postavení rodičů fakticky však dochází k jeho výraznému omezení (nařízení ústavní či ochranné výchovy, zákaz styku a pod)

Výchovná opatření Vyžaduje-li to zájem společnosti na řádné výchově dítěte (§ 43 odst. 2 a 3 ZoR) Může uložit, měnit nebo rušit jen soud nebo obec s tzv.přenesenou půs., a to: Napomenutí dítěte, rodičů, třetích osob Dohled (za součinnosti školy, obč. sdružení atp.) Omezení (např. návštěva podniků, jiné škodlivé vlivy)

Ústavní a ochranná výchova Čl. 9 Úmluvy o právech dítěte: „Dítě nemůže být odděleno od svých rodičů proti jeho vůli, ledaže by příslušné úřady na základě soudního rozhodnutí a v souladu s platným právem v příslušném řízení určí, že takové oddělení je v zájmu dítěte.“ Obdobně LZPS Vedle umístění do ústavní péče také Umístění do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (např. Klokánek FOD)

Předběžné opatření Speciální předběž. opatření dle § 76a odst. 1 OSŘ: Ocitlo- li se nezletilé dítě bez jakékoliv péče nebo jsou-li jeho život nebo příznivý vývoj vážně ohroženy nebo narušeny, předseda senátu předběžným opatřením nařídí, aby bylo předáno do péče osoby, kterou v usnesení označí. Jen na návrh obce s rozš. působ. -OSPOD Bezodkladně příp. do 24 hod. od podání

Ústavní výchova Podmínky pro nařízení: výchova vážně ohrožena (např. smrt či nemoc rodičů) nebo narušena a ostatní vých. opatření nevedla k nápravě Z jiných závažných důvodů nemohou rodiče výchovu zabezpečit (nezvadatelné) V zájmu nezletilce nutné, i když nepředcházela výchovná opatření Soud vždy zkoumá, zda nelze řešit jinak, zejména náhradní rodinnou péčí, rodinnou péčí v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Výkon ústavní a ochranné výchovy Upravuje samostat. zákon č. 109/2002 Sb. Je zajišťována ve: Školských zařízeních pro výkon ústavní a ochr. výchovy: Diagnostické ústavy Dětské domovy Dětské domovy se školou Výchovné ústavy Školských zařízeních pro preventivně výchovnou péči, tj. Střediska výchovné péče

Ochranná výchova Upravena v zákonu č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže Dopustí-li se dítě mladší 15 let činu jinak trestného, na návrh státního zastupitelství soud pro mládež učiní opatření potřebná k jeho nápravě, a to: - dohled probačního úředníka - zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu - ochrannou výchovu (podle činu oblig. nebo fakult.)