Lidské zdroje v neziskovém sektoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Řízení lidských zdrojů
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Finanční možností svépomocných skupin
Dominik Míček Adam Kožušník Martin Páleník Patrik Dunker
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Neziskové organizace a jejich financování
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
MARKETINGOVÝ MIX.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 17. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Výzkumné komunity / Privátní panely / Výzkum trhu Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Ekonomika Zdroje finančních prostředků pro neziskové organizace 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_09.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Marketing neziskových organizací
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Benefity.
ORP a NNO Petr Holý.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Lidské zdroje v neziskovém sektoru Lenka Kropáčková, Martin Brinda, Daniela Frantálová, Barbora Bartošová, Ivana Šplíchalová

Zaměstnanců a dobrovolníků Lenka Kropáčková Motivace Zaměstnanců a dobrovolníků Lenka Kropáčková

Motivací rozumíme: vnitřní hnací sílu jednotlivce, usměrňující jeho jednání a prožívání základní pojem jest „motiv“, jež zahrnuje dvě složky: energizující – povzbuzení řídící – postup a realizace základní prvek „uspokojování potřeb“ jest individuální

motivace pracovní vyjadřuje celkový přístup zaměstnance k činnosti, jež vykonává; odráží se v jeho výkonnosti správná motivace zvyšuje pracovní nasazení, zefektivňuje výkonnost; pro firmy – konkurenční výhoda, podmínka pro úspěšnost hledání motivace zajišťuje personalista

Teorie Jeffa Cartwrighta 9 motivačních faktorů zaměstanců: Identifikace – vnímání sebe samých, jak nás vnímají ostatní; činnost by v nás měla vyvolat vnitřní uspokojení; => zajímavá práce Spravedlnost – rovnováha mezi očekáváním a odměnou; => férový přístup Rovnost – rovnocenné jednání; snaha o respekt => uznání, jistota, zázemí

Konzeus – vzájemné respektování a pochopení více názorů => vyjádření vlastního pohledu Instrumentalita – hnací síla, vedoucí k dosažení určitých cílů => důvěra ve vedení Racionalita – seznámení s řešením problémů v rámci organizace => důvěra ve vedení

Rozvoj – míra investice organizace do zaměstanců => možnost kariérního postupu Skupinová dynamika – interpersonání vztahy => dobrý pracovního týmu Internalizace - porozumění vizi společnosti, její srozumitelnost a jasnost => důvěra ve „správnou věc“

motivační strategie organizací zahrnuje: - získání informací pro správné stanovení cílů a rozpracování cílů do úkolů pro týmy i jednotlivce vypracování strategie projednání cílů a úkolů s pracovníky vypracování reálného časového plánu a postupu splnění vytyčených cílů a odvozených úkolů podpora nositelů cílů a úkolů, objasňování jejich přínosu pro tým, podněcování k výkonu aj.

Zaměstnanecké výhody: lékařská péče používání automobilu, PC nebo mobilu i pro soukromé účely příspěvky na stravu a dopravu hrazení pracovní neschopnosti programy pro rodiny a rodinné příslušníky věrnostní prémie – podle délky odsloužených let je možné zaměstnanci poskytnout např. účast na důchodovém připojištění pomoc ženám se zajištěním hlídání dětí; psychologické poradenství

Dobrovolníci: neočekávají finanční odměnu, ale nové zážitky, přátele… nezaměstnaný získává nové zkušenosti lidé ze soc. slabých vrstev či zdravotně postižení se začleňují do společnosti starší generace předává zkušenosti generaci mladší získávají pocit užitečnosti

Motivační faktory dle Jaroslava Hynka (sdružení YMCA): Altruismus – radost z radosti druhých => uspokojení „vyšších citů“ Substituční – léčení komplexů => kompenzace Sexuální – eliminace pedofilních jedinců není 100% Moc – dle psychologů touha po uplatnění vychází z touhy po moci

Víra – potřeba sdílení Vlastní zkušenost - „chci vrátit to, co jsem sám/a mohl/a prožít“ Seberealizace – sebeuvědomění Smysl – vůle ke smysluplné existenci

Příprava dobrovolníků je různorodá – odvíjí se od typu vykonávané činnosti a předchozí zkušenosti seznamuje dobrovolníka s prostředím, ve kterém bude činnost vykonávat v případě odborné činnosti nutnost podstoupit povinné kurzy na předchozí zkušenosti není brán důrazný zřetel

Nevhodné motivy: soucit, jež vede k degradaci klienta pocit povinnosti přehnaná zvědavost osobní neštěstí s nímž si nevíte rady a v dobrovolné činnosti hledáte rovnováhu osamělost a z ní pramenící touha po přátelství panovačnost nedostatek sebeúcty a potřeba vidět lidi, jež jsou na tom hůře

Zdroje: - Keprtová, Jana. Motivační faktory, působící na zaměstnance středně velkých ziskových a neziskových organizací; Brno: Masarykova univerzita 2006 - Pištěková, Radka. Motivace dobrovolníků; České Budějovice: Jihočeská univerzita 2007 - http://www.dobrovolnik.cz - http://www.mineralfit.cz

Rozvoj Zaměstnanců Martin Brinda

Cedefop - decentralizovaná agentura Evropské unie - mající za úkol přispívat k propagaci a rozvoji odborného vzdělávání a přípravy v zemích Evropské unie informace zaměřené na porozumění vývoje v odborném vzdělávání, rozvoji lidských zdrojů

ReferNet Síť ReferNet byla založena – Cedefop-em v každé členské zemi EU založeno národní konsorcium skládající se z institucí aktivních v oblasti vzdělávání, 21 členů

ReferNet vede národní koordinátor jako národní koordinátor se střídaji každé 2 roky 2 instituce Národní vzdělávací fond a Národní ústav odborného vzdělávání.

Národní vzdělávací fond zvyšováním kvality a efektivnosti rozvoje lidských zdrojů rozvojem celoživotního vzdělávání

Národní ústav odborného vzdělávání všestranně podporuje rozvoj odborného vzdělávání v ČR má za úkol vytvářet koncepci a strategii odborného vzdělávání

Oddělení vzdělávání Diecézní charity Brno se rozděluje na dvě sekce dle cílových skupin Odborné vzdělávání Vzdělávání Celsuz

Odborné vzdělávání vzdělávací programy určené pracovníkům v sociálních službách, sociálním pracovníkům V roce 2007 – MPSV akreditace vzdělávací instituce. vydání osvědčení o absolvování akreditovaného vzdělávacího programu s celostátní platností

Akreditované kurzy Akreditované kurzy pro pracovníky v sociálních službách - např: Obecný kurz pro pracovníky v sociálních službách

Ostatní kurzy Adaptační kurz pro nové pracovníky DCHB Zvládání obtížných situací ve spolupráci s klientem – základní kurz

Kurzy na klíč Psychiatrické minimum - akreditované MPSV Efektivní komunikace - akreditované MPSV Motivační rozhovory

Vzdělávání Celsuz V roce 2006 – MŠMT - udělena akreditace vzdělávací instituce. Nabízí vzdělávací aktivity v rámci Sociální rehabilitace 1. Akreditované vzdělávací kurzy 2. Vzdělávací aktivity krátkodobé – modulární 3. Poradce pro vzdělávání

zdroje www.refernet.cz www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/rozvoj-lidskych-zdroju http://dchbrno.caritas.cz/vzdelavani http://www.czechinvest.org/rozvoj-zamestnancu

,,Zdroje příjmů“ Daniela Frantálová

Hlavní zdroje příjmů pořádání akcí pro širokou veřejnost benefiční akce státní a obecní dotace granty nadací dárci vlastní výdělečná činnost-pronájem objektů, reklama závěť

Veřejné sbírky příspěvek na konkrétní projekt humanitární, charitativní projekty, rozvoj vzdělání, tělovýchovy a sportu, ochrana kulturních památek nebo životního prostředí sbírku může konat jen právnická osoba shromaždování příspěvků na předem vyhlášeném bankovním účtu

pokladničky, prodej předmětů, vstupenek, dárcovské DMS peněžní i nepeněžní záporná stránka - podvody - nedůvěra občanů

Příjmy z fondů EU strukturální fondy významný zdroj příjmů podmínkou – připravenost organizací – vypracovaný plán záměru investice, dlouhodobější zkušenost projekt by měl být dlouhodobějšího charakteru

Granty Nadace Naše dítě Cílem projektu - ochrana dětí v ČR, projekt přímo související s ochranou dětí, zejména dětí nacházejících se v obtížné životní situaci projet realizovatelný během 1 roku žadatelem – právnická osoba Grant „Skládačka“

Dobrovolnictví Duha, Liga lidskych práv, MOU, workcampy, Greenpeace dárcovství - jednorázové příspěvky dobrovolník bez nároku na honorář vykonává určitou prospěšnou činnost

Známé osobnosti zviditelnění projektů focení kalendářů charitativní večery, sbírky dražení osobních předmětů

Příjmy v neziskovém sektoru Bez práce dobrovolníků Včetně práce dobrovolníků Zdroj příjmů ukazatel Veřejný sektor Soukromé dary Poplatky a tržby Průměr zemí EU 56 7,1 36,9 43 29,4 27,6 Největší podíl 77,8 Ir 18,8 Šp 57,9 Fin 68 Ir 46,6 Fr 39,8 Fin Nejmenší podíl 32,1 Šp 1,5 Hol 15,2 Ir 24,9 Fin 17,5 Bel 13,3 Ir ČR 42,8 17,5 39,7 34,5 33,5 32

Paraple pomáhá ochrnutým lidem po poškození míchy přizpůsobit se nové životní situaci Běh pro Paraple dražby - šampaňské Moët Liga proti rakovině Praha: Český den proti rakovině ,,Květinový den“

Světluška Patronka Aneta Langerová Benefiční koncert „Pro světlušku“, prodej kalendáře, sbírky projekt „den po tmě“ ADRA Benefiční vánoční koncerty Velikonoční sbírky

Linka bezpečí Benefiční koncety pod záštitou známých osobností Pomozte dětem celovečerní program pod záštitou ČT1 na Velikonoční pondělí diváci zasílají DMS

Kapka naděje patronka Vendula Svobodová cíl – podpora transplantačního centra hematologie FN Motol Nadace Terezy Maxové charitativní přehlídky, kalendáře, sbírky pomoc dětem nalézt úplnou rodinu

Zdroje neziskovky.cz www.annojmk.cz svetluska.centrum.cz pomoztedetem.cz prr.cz

„Rok jinak“ Barbora Bartošová

Rok jinak - česká varianta globálního programu „World of Difference“ - projekty realizuje přes 700 lidí ve 27 zemích světa - nabízí vítězům celonárodního výběrového řízení – příležitost strávit jeden rok prací pro neziskovku, kterou si sami vyberou

Cíle programu - podmínkou je spojit síly profíka a neziskové organizace - rozvíjet a podporovat udržitelnou kapacitu neziskového sektoru - rozvíjet lidské zdroje prostřednictvím přenosu know-how (mezi sektory)

Podmínky programu - uchazeči - bez rozdílu pohlaví, věku či kvalifikačního profilu - NNO se sídlem v České republice - realizace projektu v České republice - délka práce pro 1 až 3 a nebo 12 měsíců

financování - nadace Vodafone - grant měsíční mzda vítězům programů ( průměrný příjem za posledních 6 měsíců) v případě ročního úvazku i náklady spojené s činností v nové roli (např. mobilní telefon) - do výše 50 000 Kč/rok - rozdíl mezi webem rok jinak a www.neziskovky.cz

vítězové Arnošt Marks Martin Klicner Věra Bělinová Člověk v tísni Nadace Partnerství Nová Škola A jiní....

Nabídky práce v neziskovém sektoru Ivana Šplíchalová

Nabídky práce internet odborné časopisy neodborné časopisy drobné reklamy nabídky „přes známého“ různé společenské akce

Internet 70% všech nabídek prací organizovaný systém krátkodobé i dlouhodobé pracovní poměry www.burza.neziskovky.cz

Stránky specializované k vyhledávání práce v neziskovém sektoru burza.neziskovky.cz kormidlo.cz nevladky.cz nno.ecn.cz Oficiální stránky neziskových organizací amnesty.cz novyprostor.cz …

Internet, nabídky v % asistenti v domovech a zdravotní sestry 15% soc. pracovníci 10% koordinátoři projektů, manažeři 60% pedagogičtí pracovníci 10% brigádníci na drobné práce 5% ze 100 nabídek burza.neziskovky.cz

Odborné a neodborné časopisy Nový prostor Spokojený senior VELbloud

Nabídky „přes známého“ 20% nabídek práce pohodlné ze strany zaměstnance Výhodou: důvěra osobní kontakt

Různé společenské akce Funkce: zviditelnění reklama pomoc zisk

Závěrem nejvíce nabídek je na internetu pozice manažerů a koordinačních pracovníků

Zdroje portal.gov.cz burza.neziskovky.cz clovekvtisni.cz novyprostor.cz

Děkujeme za pozornost.