Péče o památky Marginalia ekonomie. Co je památka? Památky záměrné –dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné –ve své době vznikaly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Boj proti korupci a lichvě
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Základy veřejné správy
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
ÚVOD Management a marketing
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Evropská unie a lidská práva
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Neziskové organizace a jejich financování
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Právní úprava ochrany lesa
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Péče o památky Podklady k přednášce Ing. František Svoboda, Ph.D. (pro MKV_EKKU zprosředkovala dne 29/ Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Péče o památky Marginalia ekonomie. Co je památka? Památky záměrné –dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné –ve své době vznikaly.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Péče o památky. Co je památka? Památky záměrné –dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné –ve své době vznikaly za uspokojením.
Péče o památky Marginalia ekonomie. 07.S Památková péče. 08.P Návštěva vybrané kulturní instituce – Zámek Belcredi, Líšeň. Sraz v 9.00hod.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Péče o památky Marginalia ekonomie.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Ekonomika veřejného sektoru
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Péče o památky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Péče o památky Marginalia ekonomie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Péče o památky Marginalia ekonomie.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Péče o památky Marginalia ekonomie

Co je památka? Památky záměrné –dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné –ve své době vznikaly za uspokojením praktických potřeb …. Nebyly míněny jako památky či doklad budoucím generacím

Jak přistoupit k problému? Vize jednoduchosti X Vize komplexnosti –Sekundární trhy, subjektivismus hodnocení, jedinečnost, –„Path dependency problem“

Alois Riegl a hodnota památky

Péče o památkové hodnoty Vyžaduje, aby vlastník památku chránit: –Mohl a musel –Mohl a chtěl

Nástroje památkové péče Veřejné vlastnictví Právní a organizační rámec památkové péče Motivace a pobídky Posilování racionality

Veřejné vlastnictví Jako princip posílení státu (Josefinské reformy) Předpoklad vybudování nové společnosti (komunismus) Reziduum kolektivismu (dnes)

Změna vlastnické struktury po r Podíl kulturních památekPředchozí stav v %Po roce 1989 v % V majetku státu4510 V majetku církví1516,9 Ve vlastnictví obcí424 Ve vlastnictví soukromých osob3649,1

Právní a organizační rámec památkové péče V monarchii

Návrh zákona o památkové péči (1911) Ochrana památek prostřednictvím politických úřadů, které měly být vázány odborným posudkem památkových úřadů Likvidace, prodej a zastavení památek jen se souhlasem Ministerstva kultu a vyučování Možnost vyvlastnění památky Pozitivní motivace – v případě odstoupení od nevhodné přestavby památky možnost osvobození od činžovní a domovní daně na 12 let Povinnosti nálezce archeologické památky Sankce – peněžité tresty, v závažných případech trest podle trestního zákona Zákon nebyl přijat

Právní a organizační rámec památkové péče V demokracii I. ( ) V totalitním systému ( ) V demokracii II. (1989-?)

Legislativa a organizace památkové péče dnes Zákon 20/1987 Sb. O státní památkové péči –Prohlašování věci za kulturní památku, jejich evidence –Ochrana a užívání kulturních památek –Archeologické výzkumy a nálezy –Organizace státní památkové péče –Sankce Zákon 71/1994 Sb. O prodeji a vývozu předmětů K.H. –Lze vyvážet/prodávat pouze takové předměty kulturní hodnoty starší 50 let s cenou nad ,- Kč, které mají osvědčení o tom, že nejsou kulturní památkou –Osvědčení vydávají muzea, galerie a organizace Památkové péče

Spor o vyhlašování kulturních památek – rozhodnutí Ústavního soudu –Vlastnictví nesmí být zneužito na újmu druhým –Dle Listiny základních lidských práv má vlastník nejen práva, ale i povinnosti –Omezení vlastníka památky jsou kompenzována řadou ustanoveními, nabízejícími možnost náhrady

Motivace a pobídky Sledování vlastního zájmu –Pobídky soukromé –Pobídky veřejné Dosahování cílů instituce Prožitek dobrého nebo špatného

Pobídky soukromé Maximalizace užitku jednotlivce může, ale nemusí vést k ochraně památkových hodnot Podobně rozporné výsledky i u firmy usilující o minimalizaci nákladů/maximalizaci zisku Problémem poptávka po starožitnostech získaných i nelegální cestou

Odcizené předměty v brněnské diecézi

Pobídky veřejné Přímá podpora– výdaje státního rozpočtu

Pobídky veřejné Nepřímá podpora –Osvobození od daně z nemovitosti – Osvobození od daně ze staveb –Zvýhodněné odpisy u daně z příjmů –Osvobození od daně darovací u blízkých příbuzných

Ochrana památky jako cíl instituce/organizace Církve a náboženské společnosti Šlechtické rody Státní památková péče

Ochrana památky jako příspěvek k obecnému blahu Charakteristickým rysem památkové péče je zapojení veřejnosti –Klub za starou Prahu, Společnost přátel starožitností českých, Klub československých turistů –Dnes hlavně občanská sdružení a nadace

Posilování racionality Mezinárodní organizace –(projev kulturního internacionalismu) –UNESCO (pod UNESCO spadá i ICOMOS) Národní organizace –Památkový ústav –Nadace, občanská sdružení

Závěr Účinná ochrana památek je možná jen za spolupráce všech tří sektorů hospodářství – obchodního, vládního a nezávislého Nutnou podmínkou je akceptování hodnotového rámce tohoto odvětví

Navrhněte řešení: 1.Součástí památkové péče je již od doby Rakouska-Uherska omezení možností vývozu předmětů kulturní hodnoty. Myslíte si, že toto omezení volného trhu lze považovat za akceptovatelné i v dnešní době? Jaké jsou argumenty pro a proti tomuto ustanovení? 2.Konfiskáty po WW II. a zestátněním majetku církevních i šlechtických sídel nabyl náš stát značného množství movitých památek. Dnes je v depozitářích svozových hradů a zámků. Jak byste s tímto majetkem naložili?

Proč vznikla památková péče? Obecně: –Dokončení transformace vlastnických práv a růst nových investičních možností –Růst tempa hospodářství a rostoucí konkurence –Růst urbanizace, nové standardy bydlení a dopravy –Rostoucí vliv státní byrokracie Konkrétně: –Vnímání památek jako národního bohatství a znaku národní identity –Destruktivní zásahy státu (u nás Josefinské reformy) –Ničivé účinky rostoucí ekonomiky (zejména v Praze)

Věci staré přirozeně ustupují věcem novým má-li být památka zachována, je třeba aktivně zasáhnout. První předpisy o ochraně památek: –Předkupní právo státu u nalezených věcí (1776) –Zákaz vývozu specifických movitých památek (1818) –Předkupní právu státu u věcí vyvážených (1827) –Kontrola obchodu se starožitnostmi (1913) První organizace památkové péče: –Centrální komise pro výzkum a zachování stavebních památek (1850) –Klub za starou Prahu