FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Neziskové organizace a jejich financování
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Fundraising PE 415.
OPERATIVNÍ CONTROLLING PERMANENTNÍ ZAJIŠTĚNÍ likvidity rentability tržní hodnoty firmy.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Finanční řízení podniku
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Nauka o podniku Seminář.
Přednáška byla zpracována za podpory grantového projektu financovaného z Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) č. 2005/2009 „Inovace předmětu Financování.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Finanční analýza.
Neziskové organizace a jejich financování
1.Obsah marketingového řízení
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
P4 Analýza portfolia/ strategické plánování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Informační systém Microsoft Dynamics NAV ISSS
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Financování kapitol státního rozpočtu II
Rozpočetnictví a kalkulace
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Struktura podnikatelského plánu
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Strategie.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Podniková ekonomika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Rozpočetnictví a kalkulace
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika malých a středních podniků
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ

NEZISKOVÝ SEKTOR A FINANČNÍ ZDROJE Každá nezisková organizace, která funguje a naplňuje své poslání potřebuje ke své činnosti finanční zdroje. NO často oblast finančního řízení a ekonomiky podceňují x jedná se o oblast velmi sledovanou veřejností, veřejnou správou a podnikatelským sektorem. Neziskový sektor nelze ztotožňovat jen s dobrovolnictvím a charitou  existuje v prostředí tržní ekonomiky. Stále více se uplatňuje podnikatelské myšlení, manažerské a marketingové postupy rozšířené v podnikatelském sektoru.

Finanční řízení konkretizuje plánovací proces (strategii) stanoví priority při využívání zdrojů (v NO omezených) poskytuje celkový přehled o činnosti organizace a pomáhá integraci všech plánovaných činností sledováním nákladů pomáhá efektivně využívat omezené zdroje, a to včetně odvodu daní zajišťuje optimalizaci zdrojů pro naplánované činnosti poskytuje informace o výkonnosti organizace zajišťuje evidenci potřebnou k dosažení finanční průhlednosti

Základní činnosti finančního řízení finanční plánování, tj. předvídání množství potřebných financí, spotřeby finančních zdrojů, zdrojů peněžních prostředků a jejich získávání vedení účetnictví, analýza nákladů a výnosů, příjmů a výdajů, aktiv a pasiv péče o finanční prostředky rozpočetnictví nákladů a výnosů v jednotlivých činnostech NO, rozpočetnictví majetku a zdrojů udržování dobrých vztahů s okolím (zejména bankou, ale i dodavateli, finančním úřadem apod.)

Specifika finančního řízení NNO Specifické finanční zdroje a v závislosti na nich také odhad a pravděpodobnost úspěchu jejich získání. Zatímco podnikatelé jsou schopni podle statistik z předchozích let, módních trendů a výsledků prodeje odhadnout své příjmy; neziskové organizace jsou často závislé na dotacích a darech: většina statistik a odhadů selhává. Marketingové vs. projektové řízení. Řízení finančních zdrojů a cash-flow je velmi složité. Důvod, proč byla NNO založena = poslání.

Finanční řízení – odpovědnost a kompetence odpovědnost = účelnost a způsobilost využití finančních prostředků kompetence = možnost disponovat svěřenými finančními prostředky 2 typy rolí: příkazce operace (odpovědný řešitel) správce rozpočtu uspořádání finančního řízení: programové maticové

Rozhodování o zahájení projektu/činnosti soulad s posláním organizace finanční analýza: odhadované výnosy/náklady struktura rozpočtu, zejména příspěvek na režii cash flow zisk/ztráta lidské zdroje zajištění udržitelnosti

INFORMACE POTŘEBNÉ KE ZPRACOVÁNÍ FINANČNÍ ANALÝZY analýza trhu – marketingová strategie produkt cílová skupina – velikost, struktura odhad výnosů v čase analýza financování podíl financování z jednotlivých zdrojů, odhad úspěšnosti jejich získání zatížení cash flow finanční plán přiřazení nákladů k jednotlivým finančním zdrojům odhad čerpání v čase

Finanční plánování Dlouhodobé finanční plánování sestavuje se nejčastěji na dobu 3 až 5 let spíše verbální forma každým rokem je plánované období posunuto o 1 rok investiční záměry organizace Krátkodobé/aktuální finanční plánování = rozpočet sestavuje se na období 1 roku (shoduje se s účetním obdobím) následující rok se plánuje v současném období čím kratší a bližší je období, pro které plán stanovujeme, tím je menší riziko chyby v odhadu vývoje vnějšího okolí i podmínek uvnitř organizace

Hospodářská činnost NNO Jedná se o podnikání a hospodářskou činnost neziskové organizace nebo o diverzifikaci zdrojů? Trend samofinancování přináší zvýšené nároky na transparentnost, profesionalitu a etické standarty. Pokud zvažuje nezisková organizace možnost financovat svoje programy a existenci prostřednictvím podnikání, měla by si odpovědět na řadu otázek: Máme schopnost vstoupit na trh s nabídkou, která je schopná konkurence? Jsme na tolik profesionální, že obstojíme v konkurenci jiných firem? Jak bude souviset výsledný produkt či služba s posláním naší organizace?

Finanční transparentnost NNO