Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Přirozené a umělé ekosystémy.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin II.
VY_32_INOVACE_31_ Prvouka 3.ročník Polní plodiny
Pole.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Rostliny v létě - byliny
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Jednoděložné rostliny – Čeleď Lipnicovité
Rostliny našich polí – obilniny 4. ročník
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_338.
Potraviny rostlinného původu
Obiloviny – druhy, význam
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Třídění rostlin - stonek
Škola:. Základní škola Kladruby
Užitkové rostliny.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Lipnicovité rostliny Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Lipnicovité.
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Transkript prezentace:

Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny mají dutá stébla s kolénky květy jsou v kláscích klas nebo lata plodem je obilka využívají se jako hospodářské rostliny

Stavba rostliny svazčitý kořen stébla 2. 1.

Stavba klásku osiny tyčinky plušky plucha plucha pleva pleva tyčinky 3.

Pšenice setá 5. vyrábí se z ní: mouka krupice 4.

6. Žito seté vyrábí se z něho: žitná mouka – pečení tmavého pečiva náhražka kávy – melta alkoholický nápoj - gin 7.

8. Ječmen obecný 9. vyrábí se z něho: slad na výrobu piva a whisky ječné kroupy a krupky náhražka kávy - melta

Oves setý vyrábí se z něho: ovesné vločky krupice nebo mouka 11. 10. 12.

Kukuřice setá 13. použití: krmivo pro dobytek zelenina (malé klásky) popcorn 14. 15.

Rýže setá používá se: jako potravina k výrobě mouky 16. 17.

Shrnutí 19. Utvoř dvojice: PŠENICE ŽITO JEČMEN OVES 20. 18. 21.

Použité obrázky 1. [cit. 2012-01-20], autor Martin Cilenšek. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nsr-slika-001.png?uselang=cs 2. [cit. 2012-01-20], autor Adrian.benko. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_field.jpg 3. [cit. 2012-01-20], autor Supermartl. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C3%84hrchen_Roggen.JPG 4. [cit. 2012-01-20], autor Franz Eugen Köhler. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koeh-274.jpg 5. [cit. 2012-01-20], autor Bluemoose. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_close-up.JPG 6. [cit. 2012-01-20], autor Fir0002. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wild_rye.jpg 7. [cit. 2012-01-20], autor Pastorius. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Melta.jpg 8. [cit. 2012-01-20], autor Rasbak. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerst_aar.jpg?uselang=cs 9. [cit. 2012-01-20], autor Rasbak. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerstenkorrels_Hordeum_vulgare.jpg?uselang=cs 10. [cit. 2012-01-20], autor Radim Cerkal, Ing. Pavlína Hrstková, Tomáš Středa. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lata.jpg?uselang=cs 11. [cit. 2012-01-20], autor Jose Hernandez . Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Avena_nuda_seeds_avnu2_001_php.jpg?uselang=cs 12. [cit. 2012-01-20], autor CryptoDerk. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oatmealraisins2.jpg

13. [cit. 2012-01-20], autor H. Zell. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zea_mays_003.JPG?uselang=cs 14. [cit. 2012-01-20], autor Andrew Butko. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ab_food_06.jpg?uselang=cs 15. [cit. 2012-01-20], autor Fir0002. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Popcorn02.jpg 16. [cit. 2012-01-20], autor Fastily. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ricegrains1100ppx.jpg?uselang=cs 17. [cit. 2012-01-20], autor Franz Eugen Köhler. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koeh-232.jpg 18. [cit. 2012-01-20], autor Hutschi. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hoernchen.jpg 19. [cit. 2012-01-20], autor Fritzs. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Essene_Bread_70pct_Rye_Sproud_30pct_Spelt_cut.JPG?uselang=cs 20. [cit. 2012-01-20], autor Rude. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Budvar-mug.JPG 21. [cit. 2012-01-20], autor MarkusHagenlocher. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Haferflocken.jpg

Metodika Prezentaci je možné používat k závěrečnému opakování čeledi Lipnicovité. Důraz je kladen na využití obilovin.