Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny mají dutá stébla s kolénky květy jsou v kláscích klas nebo lata plodem je obilka využívají se jako hospodářské rostliny
Stavba rostliny svazčitý kořen stébla 2. 1.
Stavba klásku osiny tyčinky plušky plucha plucha pleva pleva tyčinky 3.
Pšenice setá 5. vyrábí se z ní: mouka krupice 4.
6. Žito seté vyrábí se z něho: žitná mouka – pečení tmavého pečiva náhražka kávy – melta alkoholický nápoj - gin 7.
8. Ječmen obecný 9. vyrábí se z něho: slad na výrobu piva a whisky ječné kroupy a krupky náhražka kávy - melta
Oves setý vyrábí se z něho: ovesné vločky krupice nebo mouka 11. 10. 12.
Kukuřice setá 13. použití: krmivo pro dobytek zelenina (malé klásky) popcorn 14. 15.
Rýže setá používá se: jako potravina k výrobě mouky 16. 17.
Shrnutí 19. Utvoř dvojice: PŠENICE ŽITO JEČMEN OVES 20. 18. 21.
Použité obrázky 1. [cit. 2012-01-20], autor Martin Cilenšek. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nsr-slika-001.png?uselang=cs 2. [cit. 2012-01-20], autor Adrian.benko. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_field.jpg 3. [cit. 2012-01-20], autor Supermartl. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C3%84hrchen_Roggen.JPG 4. [cit. 2012-01-20], autor Franz Eugen Köhler. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koeh-274.jpg 5. [cit. 2012-01-20], autor Bluemoose. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_close-up.JPG 6. [cit. 2012-01-20], autor Fir0002. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wild_rye.jpg 7. [cit. 2012-01-20], autor Pastorius. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Melta.jpg 8. [cit. 2012-01-20], autor Rasbak. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerst_aar.jpg?uselang=cs 9. [cit. 2012-01-20], autor Rasbak. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerstenkorrels_Hordeum_vulgare.jpg?uselang=cs 10. [cit. 2012-01-20], autor Radim Cerkal, Ing. Pavlína Hrstková, Tomáš Středa. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lata.jpg?uselang=cs 11. [cit. 2012-01-20], autor Jose Hernandez . Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Avena_nuda_seeds_avnu2_001_php.jpg?uselang=cs 12. [cit. 2012-01-20], autor CryptoDerk. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oatmealraisins2.jpg
13. [cit. 2012-01-20], autor H. Zell. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zea_mays_003.JPG?uselang=cs 14. [cit. 2012-01-20], autor Andrew Butko. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ab_food_06.jpg?uselang=cs 15. [cit. 2012-01-20], autor Fir0002. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Popcorn02.jpg 16. [cit. 2012-01-20], autor Fastily. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ricegrains1100ppx.jpg?uselang=cs 17. [cit. 2012-01-20], autor Franz Eugen Köhler. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koeh-232.jpg 18. [cit. 2012-01-20], autor Hutschi. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hoernchen.jpg 19. [cit. 2012-01-20], autor Fritzs. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Essene_Bread_70pct_Rye_Sproud_30pct_Spelt_cut.JPG?uselang=cs 20. [cit. 2012-01-20], autor Rude. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Budvar-mug.JPG 21. [cit. 2012-01-20], autor MarkusHagenlocher. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Haferflocken.jpg
Metodika Prezentaci je možné používat k závěrečnému opakování čeledi Lipnicovité. Důraz je kladen na využití obilovin.