1 Konference „Nová energetická strategie EU a ČR“ Současnost teplárenství v ČR Miroslav Krejčů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Mělník Kdy skončí české teplárenství?
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
24. října 2007Robert Pelka legislativa spotřebních daní, MF ČR Ekologické daně (zákon č. 261/2007 Sb.) AEM, SVS.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Zásadní změny v novele energetického zákona
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
1 Konference „Budoucnost české energetiky v Evropě“ Podmínky pro podnikání v teplárenství v ČR Miroslav Krejčů.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 XI. podzimní konference AEM Budoucnost českého teplárenství Miroslav Krejčů.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Ekologické daně Michal Radvan.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Konference „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Energetická legislativa a teplárenství.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Transkript prezentace:

1 Konference „Nová energetická strategie EU a ČR“ Současnost teplárenství v ČR Miroslav Krejčů

2 Základní body:  podpora KVET a CZT  energetický zákon  regulace cen tepelné energie  národní alokační plán  ekologické daně  …... a několik grafů

3 Podpora KVET a CZT I. Stávající stav:  V ČR je platná Státní energetická koncepce z r Základní cíle, tj. úsporu primárních paliv, snížení závislosti na dovozu energie a šetrnost k životnímu prostředí naplňují kombinovaná výroba elektřiny a tepla (KVET) a dálkové zásobování teplem. Podpora KVET a dálkového zásobování teplem je v SEK formálně vyjádřena.  Existuje Směrnice 2004/8/ES o prosazování KVET založené na poptávce po užitečném teple na vnitřním energetickém trhu. V ČR byla implementována do Energetického zákona (458/2000 Sb.) a je prováděna vyhláškou 439/2005 Sb., kterou se stanoví podrobnosti způsobu množství elektřiny z KVET a určení elektřiny z DZE.

4 Podpora KVET a CZT II. Problémy:  V EU připravovaná jednotná pravidla implementace Směrnice 2004/8/ES jsou přes naše připomínky pro českou energetiku nepříznivá, vzhledem ke struktuře a stáří zdrojů. Hrozí, že malé a střední zdroje a řada velkých zdrojů ekologicky vyrábějících v KVET a dodávajících tepelnou energii pro vytápění nebude moci získat příspěvek za výrobu v KVET.  Obecně pro podporu KVET a dálkového zásobování teplem chybí konkrétní kroky (nedostatečný příspěvek na výrobu elektřiny v KVET, neodpovídajícím způsobem jsou nastaveny ekologické daně, nedostatek povolenek pro krytí potřeb dodávek tepla).

5 Energetický zákon I. V rámci novely EZ považujeme za nezbytné řešit tyto problémy:  Nedostatečně specifikovanou pravomoc ERÚ ke stanovení podmínek pro podporu KVET, která neumožňuje spravedlivější ohodnocení výroby v KVET.  V návrhu novely je (§76, odst.1) vypuštěna povinnost odběratele uzavřít smlouvu s dodavatelem tepelné energie. To oslabuje postavení držitele licence (dodavatele tepla) vůči odběratelům. Držiteli licence by zůstala povinnost uzavřít smlouvu o dodávce, na straně odběratele by však tato povinnost nebyla. Jestliže odběratel má právo na připojení ke zdroji tepla, mělo by toto právo být vázáno na povinnost uzavřít smlouvu s dodavatelem tepla a pro její uzavření by měl odběratel poskytnout nezbytné údaje. V praxi se tak předejde zbytečným sporům mezi dodavatelem a odběratelem.

6 Energetický zákon II.  Provozovatel DS má právo změnit nebo přerušit v nezbytném rozsahu dodávku elektřiny z výroben v případech uvedených v zákoně. Uvedené případy však znemožňují výrobci uskutečnit nasmlouvané dodávky odběratelům a tím ho vystavují možnému postihu z titulu neplnění smluvních závazků ze strany odběratele a snižují jeho zisk z prodeje elektřiny. Řešením je zavést odpovědnost DS za škody způsobené výrobci, který nemůže realizovat prodej vyrobené elektřiny v uvedených případech.  Při novele provedené zákonem č. 670/2004 Sb., byla do § 78 vložena držiteli licence povinnost zajistit v každém odběrném místě dodávky měření dodaného množství TUV pro účely poměrného rozúčtování nákladů na TE na její přípravu a rozvod na jednotlivá odběrná místa. Přitom evropská legislativa obdobnou povinnost nepožaduje. Požadujeme proto tuto povinnost ze zákona vypustit.

7 Regulace cen tepelné energie I. Problémy:  Regulace cen tepelné energie jako taková. Tepelná energie je regulována od roku 1990, kdy bylo k regulaci cen energií přistoupeno. Po otevření energetických trhů a uvolnění regulace pro elektřinu a zemní plyn také teplárenské společnosti očekávaly, že regulace cen u tepelné energie bude výrazně uvolněna, popř. zrušena, což se nestalo a pravidla regulace se spíše zpřísňují. Regulace cen tepelné energie svoji úlohu již splnila a máme za to, že podnikání teplárenským společnostem spíše komplikuje a omezuje jejich podnikatelské aktivity a že je tedy vhodná doba na její zrušení.

8 Regulace cen tepelné energie II.  V CR jsou ekonomicky oprávněné náklady definovány jako náklady přímo související s výrobou a rozvodem TE. Stávající specifikace ekonomicky oprávněných nákladů ve svém důsledku vede ke dvojí účetní evidenci, jednak pro účely daňové a jednak pro účely regulace. Do ceny uplatnitelnými náklady by měly být náklady daňově uznatelné, protože ty jsou definovány jako náklady sloužící k dosažení, zajištění a udržení příjmů zákonem. Veškerou administrativu ohledně regulace by to značně zjednodušilo.  Regulace výše přiměřeného zisku. Zisk je regulován dle zákona o cenách (526/1990 Sb.) Problematické je "obecné" stanovení výše přiměřeného zisku v teplárenství zejména při cenových kontrolách, kdy max. výše přiměřeného zisku nebyla nikdy konkrétně vyčíslena.

9 Národní alokační plán  Požadavky a potřeby teplárenského sektoru byly v návrhu NAP řešeny pouze částečně, zachovány nebyly bonusy, vyřešena nebyla otázka klimatických vlivů a přepojení existujících zdrojů nespadajících pod NAP na zdroje pod alokaci spadající. Nevyřešena zůstala otázka nových připojení a změna způsobu provozování zařízení.  Snížení limitu na hodnotu 86,8 mil. tun a způsob rozdělení povolenek může ohrozit zabezpečení dodávek tepelné energie z centrálních zdrojů. Výše dodávek tepla je dána klimatickými podmínkami, které ovlivnit nelze. Proto nelze souhlasit se zrušením bonusů na CZT, které tuto skutečnost částečně zohledňovaly.  Způsob rozdělení povolenek považujeme za nespravedlivý pro společnosti produkující více než 50 tis. tun CO 2 ročně. Máme za to, že spravedlivé by bylo lineární, popř. vícestupňové rozdělení, než-li stávající dělení pouze na dvě skupiny.

10 Ekologické daně I. Stávající stav:  Směrnice 2003/96/ES stanovuje minimální sazby daně pro elektřinu a paliva.  Navržená znění zákonů způsobují energetickému sektoru podstatné zvýšení nákladů na palivo pro teplárny. Cena hnědého uhlí pro teplárny se v současné době, v závislosti na druhu a množství, pohybuje v rozmezí od 280 do 500 Kč/t. Ekologická daň na uhlí ve výši 280,- Kč/t, tak jak je navržena, způsobí zvýšení ceny uhlí o 50 – 100 %.  V českých zákonech je využito minima výjimek ze zdanění pro výrobu elektřiny a tepla v kombinované výrobě.

11 Ekologické daně II.  Zákon o dani z pevných paliv: V návrhu (§ 8) - je od daně osvobozeno palivo pro KVET v generátorech s minimální stanovenou účinností, pokud je teplo z KVET dodáváno domácnostem.  Zákon o dani ze zemního plynu a některých dalších plynů: V návrhu (§8) je osvobozen plyn pro výrobu tepla v domácnostech a v domovních kotelnách. Osvobození paliva pro výrobu tepla v kombinované výrobě elektřiny a tepla by nemělo být omezeno pouze na domácnosti, ale od daně by měla být osvobozena všechna paliva pro výrobu v KVET. Zdanění paliv pro KVET přitom Směrnice nevyžaduje a umožňuje jejich osvobození od daně.  Zákon o dani z elektřiny: V návrhu zákona není navrženo osvobození elektřiny z KVET. Vzhledem k ekologickým přínosům tohoto způsobu výroby by měla být osvobozena od daně veškerá elektřina z KVET.

12 ………. a několik grafů

13

14

15

16

17 Průběh kumulované inflace 1991 až 2006

18 Vývoj ceny hnědého uhlí pro obyvatelstvo

19 Vývoj ceny tepla pro byty 1991 až 2006

20 Vývoj ceny zemního plynu pro byty

21 Vývoj ceny elektřiny tarif domácnosti

22

23 “Přijatelnou tepelnou pohodu za přiměřenou cenu, při zachování rovnováhy v přírodě”. Teplárenské sdružení České republiky Bělehradská 458, Pardubice 9 telefon: fax: TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky