PRŮZKUM UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ VEŘEJNÉ A SOCIÁLNÍ POLITIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Didaktické prostředky
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Jak se stát dobrým právníkem?
Matematické metody v ekonomii (MME)
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Environmentální výchova a
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Průběh projektu - připomínky hodnotitelů Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Fakulta zdravotnických studií
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Didaktické metody Androdidaktika.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Personální strategie mezinárodní firmy
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Technické znalectví a pojišťovnictví
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zdravotnický management
Didaktické prostředky
JAKÝ EFEKT MAJÍ STÁVAJÍCÍ ŠKOLENÍ?
Didaktické metody Androdidaktika.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Transkript prezentace:

PRŮZKUM UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ VEŘEJNÉ A SOCIÁLNÍ POLITIKY na FSV UK Praha Kristýna Čermáková a Pavel Mička

Cíle: Analýza současného pracovního uplatnění absolventů Sledovat profesní dráhu absolventů Hodnocení studia na katedře VSP Vytvoření ucelené databáze absolventů Ověření platnosti a správnosti kontaktních údajů Testování zájmu a ochoty absolventů

Dotazník distribuován celkem 183 absolventům dvěma způsoby: Prostřednictvím České pošty jako součást dopisu,. Celkově bylo rozesláno 130 dopisů (reagovalo pouze 12 absolventů) Prostřednictvím e-mailu, v případě e-mailů pochopitelně nebyl problém s rozesláním dotazníku na všechny zjištěné e-mailové adresy. Výzva o vyplnění byla rozeslána 151 osobám na 188 adres. (Specifickým případem e-mailového rozesílání dotazníku byla metoda sněhové koule) Tvorba databáze absolventů: Interní materiály katedry VSP. Seznamy, resp. přihlášky studentů na státní závěrečné zkoušky. Neoficiální mailové seznamy studnetů/absolventů

Základní údaje Celkem jsme získali názory od 52 absolventů oboru Veřejná a sociální politika promující nejčastěji v roce 2005 (celkem 14)

Politika, které se dotázaní absolventi věnují Počet absolventů Podíl v % EU 14 28% Sociální 10 20% Bezpečnostní 7 14% Vzdělávací 6 12% Environmentální 4 8% Zdravotní Bytová 1 2% Dopravní Žádná politika 9 18% Jiné

Charakter práce dotázaných absolventů

Jaké byly největší přínosy studia? Získání širokého přehledu a schopnosti pohybovat se v oblasti veřejných politik, Pohled na sociální problémy optikou různých disciplin, Kurz Analýza a tvorba politik a Metody tvorby politik a s tím související: podpora týmové práce, řešení problémů, které studenty zajímá, bezprostřední kontakt učitel-student, schopnost analyzovat problém a hledat řešení... Schopnost samostatné práce, vyhledávání informací, práce se získanými informacemi, samostatné uvažování a hledání souvislostí místo prostého memorování.... Jednotlivé přednášené předměty či specifické informace a znalosti Prezentace vlastních názorů a zjištění na veřejnosti, komunikační dovednosti, otevřené diskuse, práce s powerpointem, vyjádření názorů, představení projektů, výstupů apod. v zadaném čase... Příležitosti studovat v zahraniční, nabídky zajímavé praxe a zaměstnání Důraz na angličtinu, předměty v angličtině (např. ESP), anglické překlady, četba angl. literatury Volnost pro studenty zabývat se vybranou oblastí Jiné: navázaní přátelství, individuální a vysoce profesionální přístup ke studentům, personální obsazení katedry...

Co bylo nadbytečné při studiu? Důraz na teorie a velké množství „úvodů do...“, přílišná akademická rovina, nedostatečná aplikace na současné problémy, mnoho faktických informací, které lze získat samostudiem, teorie na úkor praktických seminářů a cvičení Specifické předměty, např. bytová politika, bezpečnostní politika, European Social Policy, ekonomická sociologie, .... Bez námitek, resp. spokojenost se studiem Předmět „Konceptorská praxe ve veřejném sektoru“ Předměty „Kurz SPSS“ a „statistika“ Předmět „Sociologie sociálních hnutí“ Psaní zbytečně dlouhých prací + obsáhlé překlady, které nesloužili žádným účelům dlouhá a nárazová praxe Jiné: mnoho předmětů z různých politik, nepamatuji si, specifické politiky byly příliš často zmiňovány i v obecných kurzech, levicové vedení katedry, resp. ISS, předměty, kterým se nyní nevěnuji/nepotřebuji je....

Co postrádali při studiu? Chybějící konkrétní předměty či aspekty Studium přiblížit praxi, poznat jak fungují instituce veřejného sektoru, osvojit si praktické nástroje tvorby a realizace politiky Účast na konkrétních projektech, znalost psaní projektů atd. Větší důraz na jazyky, možnost/povinnost studovat druhý jazyk, přednášky v cizím jazyce atd. Bez připomínek Více se seznámit s metodami a metodologií Zaměření se soukromý sektor a uplatnění tržních principů, např. daně, fungování firem, více ekonomického pohledu Rétorika a prezentační schopnosti Problematika EU Bezpečnostní problematika Využívání informačních technologií, práce s informačními databázemi atd. Diskuse s odborníky v rámci studia, např. zvaní odborníků ze zahraničí Vetší specializace studentů v průběhu výuky na téma, které je zajímá Jiné

Děkujeme za pozornost