FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Advertisements

Vstup absolventů středních škol na trh práce
Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Ústav pedagogických věd FF MU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Vymezení a pojetí sociální práce
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Pedagogika volného času (VČ)
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Firemní kultura - změna motivační strategie
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
KONFERENCE Vzdělávání v období snižování nákladů Eva ŽILAYOVÁ Hotel Josef, Praha 5. května 2004 CO ŠKOLIT.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Teorie vzdělávání dospělých
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Úvod do psychologie
Postavení pedagogiky mezi vědami
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Ekonomika – základní pojmy.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Pedagogické disciplíny
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
4. Pedagogika sportu v systému věd
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
Teorie vzdělávání dospělých
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zdenko Reguli Lucie Mlejnková
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Transkript prezentace:

FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková

Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju. Management Press, Praha Palán, Z.: Výkladový slovník vzdělávání dospělých. Praha Prokopenko,J.-Kubr,M. a kol.: Vzdelávání a rozvoj manažeru.Grada Prusáková,V.: Systémový prístup k ďalšiemu vzdelávaniu.Bratislava IVS 2000 Vodák, J., Kucharčíková, A.: Efektívní vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Časopisy: Vzdelávanie dospelých, Moderní řízení, Manažér

Náplň předmětu Vzdělávání v systému věd Vzdělávání dospělých jako specifické odvětví vzdělávání Didaktický proces Didaktické prostředky Didaktické metody Tvorba a náležitosti vzdělávacího projektu

Lektor v procesu vzdělávání dospělých Zážitkové vzdělávání dospělých. Systém vzdělávání lektorů

Profesní androdidaktika v systému andragogiky jako vědy a edukaci dospělých Základní discipplína – všeobecná andragogika - androdidaktika subdisciplíny – historie vzdělávání dospělích a andragogického myšlení - didaktika dospělích - teorie výchovy dospělích a Aplikované andragogiky – specifické problémy Institucionální – ( školní, pondiková, vojenská, vysokoškolská) Výzkumné problémy – ( sebevzdělávání, rodinné vz., integrace..)

Speciální andagogické disciplíny teoretické disciplíny – historie výchovy a vzdělávání dospělích a andragogického myšlení – teorie vzdělávání dospělích resp. androdidaktika – teorie výchovy dospělích – komparativní andragogika

Speciální androdidaktické disciplíny aplikované disciplíny – profesní andragogika – sociální andragogika – kulturně-osvetová andragogika

Andragogika jako věda o edukaci dospělích Věda o edukaci dospělích – výchova, vzdělávání, poradenství Vzdělávací a výcviková výuka pro dospělé poradenská služba pro dospělé, výchovně-sociální péče o dospělích.

Profesní vzdelávání a jeho managment V čem spočívá profesionalita? Kdo je profesionál ? Čím se liší od amatéra a diletanta?

Svou kvalifikací a vztahem k práci a.Soustava činností vnitřně spjatých a vyžadující určitý okruh znalostí a dovedností b.Činnosti vykonávané dlouhodobě a systematicky a zakládající materiální exisenci jedince c.určení místa ve společenské struktuře d.činnost fojující, pokud je vytrvale vykonávaná, sociálně-psychologické a fyzické vlastnosti nositelů.

Příslušnost k povolání Obsah pracovní činnosti a podnínky vykonávání Kvalifikace, nároky na znalosti, způsobilost, zručnost a sociálně—psychologické vlastnosti Zisk, materální i nemateriální výhody spojené s výkonem povolání Prestiž, míra úcty přiznávaná určitému povolání./Havlová,1996/.

Profesní život „Fenomén lidských zdrojů – jako proces- je v podsttě pokračováním procesu socializace a jaho podstatné složky vzdělávání, protože zde jde také- a to podstatně o vedení k osobnímu růstu, jehož obsahem není pouze školení, ale i vytváření podmínek seberealizace v nejširším slova smyslu.“ /Nakonečný, 1993./

Profesní cesta -produktivní práce Profesní mobilita Profesní dráha je pevně spjata s životním cyklem – Výběr povolání vázaný na přechod od vzdělání k profesi – Vstup do povolání – Profesní adaptace – první roky v povolání – Změna pracoviště – fluktuace, migrace – Profesní vzestup- kariéra – Profesní stabilizace – Profesní sestup – neúspěch v povoálné, tzv. maléry

Význam teorie pro praxi Přímo – pokud josu výsledky výzkumu používané pro inovaci praxe Nepřímo – v rámci poradenské, expertní a informační činnosti Zprostředkovaně – jejím podílem na přípravě vysokoškolsky kvalifikovanýchpracovníků v oblasti vzdělávání dospělých.