„Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu“ Interview s experty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
10. Slovenská demografická konferencia
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University.
Nový cizinecký zákon v Česku
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
1. 2 Sídlo organizace v Ženevě ve Švýcarsku IOM má statut mezivládní organizace Pomáhá jak jednotlivcům, tak vládám členských států IOM působí od roku.
Imigranti na trzích práce v EU
Omezené nabírání žádostí
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Výzkumné aktivity – dotazníková šetření
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Chudoba jako sociální problém
MIGRAČNÍ & INTEGRAČNÍ POLITIKA V ČESKU
- bezprostřední souvislost se změnami po roce 1989, - rok 1992
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Trh práce a politika zaměstnanosti
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů: Česko a evropský kontext Identita ve vztahu k národnostním menšinám listopadu 2005.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Projekt pro MPSV ČR: Program: „Moderní společnost a její.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
MIGRACE.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
Lenka Herčíková,
Tisková konference ČMKOS
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Ondřej Brychta Odbor azylové a migrační politiky
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Tisková konference ČMKOS
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

„Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu“ Interview s experty

Jaké je Vaše současné zaměstnání a funkce/pozice Jaké je Vaše současné zaměstnání a funkce/pozice? Jaká je Vaše specializace? Jakou roli hraje jak Vaše instituce, tak i Vy sám/sama ve vztahu k nelegální migraci? Počet rozhovorů – 29 zaměstnání: 8 neziskový sektor 10 státní správa a podnikatelský sektor 7 akademická sféra 2 cizinecké komunity specializace Především humanitní obory – práva a sociologie Většina se nezabývá přímo ilegální migrací Jen u některých dochází k pokrytí celé šíře problematiky, většinou specializace na ekonomické problémy (šedá ekonomika, podnikatelské aktivity) nebo na konkrétní etnické skupiny imigrantů.

Jak byste definoval/a nelegální či kvazilegální ekonomické aktivity migrantů v Česku? Různá hlediska: a) „Kvazilegální“ neexistuje – buď legální nebo ilegální; b) „Kvazilegální“ – legální, ale není ale není v souladu s výkladem práva c) Neregulérní lépe než nelegální – nelegální je spojeno spíše s pobytem; d) Rozdíl mezi nelegální prací (týká se pracovníka) a nelegálním zaměstnáváním (týká se zaměstnavatele); e) Ilegalita se netýká pouze pobytového a pracovního režimu, ale i zapojení do nelegálních struktur. V Česku je problém s rozlišením legality a ilegality – viz švarc systém !

Jaké jsou hlavní formy nelegálních a kvazilegálních ekonomických aktivit migrantů v Česku? 1) Klasická práce bez pracovní smlouvy a pobytu – asi nejčetnější, stavební práce, pomocné práce, úklid v domácnosti apod 2) Mají pobyt legální, mají živnostenský list – ale provozují tzv. zastřený pracovní poměr – „švarc systém“, asi druhý nejvýznamnější 3) Příchod na turistické vízum, ale pak zůstanou nelegálně – předstupeň typu 1 4) Žadatelé o azyl – 1. rok jejich pobytu - méně početně významné ve srovnání s ostatními. 5) Neplnění účelu pobytu – jiného než podnikání nebo zaměstnání - např. sloučení rodiny a přitom bude pracovat (např. příležitostné služby, překlady atd.) 6) Turisti s bezvízovým stykem (západní migranti) – dlouhodobě zde pracují

Mnohem tvrdší sankce - vypovězení Migranti jsou více diskriminování Jak se nelegální aktivity cizinců liší od nelegálních aktivit, které provozují občané ČR na domácím trhu práce ? Mnohem tvrdší sankce - vypovězení Migranti jsou více diskriminování Lepší organizace Více spojeno s kriminální činností

Profese – zedník, pokojská, pomocné práce, méně kvalifikované V jakých odvětvích, profesích, firmách a regionech ilegální/kvazilegální migranti pracují? Odvětví - stavebnictví, zemědělství a lesnictví, služby (včetně domácích) Profese – zedník, pokojská, pomocné práce, méně kvalifikované Ve všech typech firem – od malých po největší Velká města a západní část Česka

Je to obtížná otázka – 40% dotazovaných neodpovědělo Kolik je v Česku ilegálních/kvazilegálních migrantů? Jak se jejich počet vyvíjel? Je to obtížná otázka – 40% dotazovaných neodpovědělo Odhady od 40,000 do 200,000 Přibližně shodné počty dotazovaných uvádějí, že trendem ilegální/kvazilegální migrace v posledních 5 letech je růst, stagnace nebo pokles Dochází ke změně forem – především přesun z ilegální do kvazilegální

Pohlaví: Muži lehcepřevládají nad ženami Základní charakteristiky ekonomicky aktivních nelegálních migrantů v Česku Země původu: země bývalého Sovětského svazu – (Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko), Bulharsko, Albánie, země bývalé Jugoslávie, Polsko, Afghanistán, Vietnam Čína, USA Specializace – Ukrajinci – především stavebnictví, Vietnamci – obchod, západní imigranti – služby (překladatelství, výuka jazyků) Pohlaví: Muži lehcepřevládají nad ženami Vzdělání: Ukrajinci – většinou střední Rodinný status: spíše svobodný, pokud mají rodinu tak zůstává doma

Jaké jsou podle Vás dnes nejvýznamnější pozitiva nelegálních ekonomických aktivit migrantů pro českou společnost? Zaplňují mezery na trhu práce Rozšiřují bohatství státu Zvyšují flexibilitu v oblasti trhu práce Přispívají k rozvoji podnikatelských subjektů (šetří náklady) Nezatěžují sociální systém Přispívají k rozvoji multikulturní společnosti

Jaké jsou podle Vás dnes nejvýznamnější negativa nelegálních ekonomických aktivit migrantů pro českou společnost? Podkopávání demokracie Vytvářejí skryté kriminální strukruty (mafie) Prohlubování korupčního prostředí (police, státní úředníci) Vytvářejí špatný obraz pro další imigranty, či pro určitá etnika Neplatí daně a cla Přispívají k segragačním trendům (Vietnamci) Poškozují české zaměstnavatele, kteří dodržují zákony Berou práci místní pracovní síle

Jaké jsou podle Vás dnes nejvýznamnější negativa nelegálních ekonomických aktivit migrantů pro ně samé? Nemají žádnou právní ochranu Jsou diskriminováni Nemají přístup k sociálnímu a zdravotnímu pojištění Nezúročili svůj potenciál Komplikace i pro legální cizince, neboť zaměstnavatelé jsou zvyklí zaměstnávat cizince ilegálně

Jak byly viděny ilegální/kvazilegální ekonomické aktivity migrantů v posledních 15 letech? 1990-1997 – Velmi liberální politika bez výrazných kontrolních mechanismů – politika „otevřených dveří“ Problém zde existoval dlouhodobě, ale nebyl veřejností dostatečně reflektován. Zvýšená pozornost až v posledních letech Zvýšení zájmu souvisí s novou migrační legislativou z let 1999/2000 Stát bojuje s ilegální migraci (meziresortní komise, Akční plán 2004) Rozdílné názory – díky EU se situace zlepšuje x tomuto problému je stále věnována malá pozornost

Jaké jsou vztahy mezi vývojem ilegálních/kvazilegálních ekonomických aktivit migrantů a obecnými vývojovými trendy? Migranti mění své chování ve vztahu ke změnám legislativy Restriktivní migrační politika vede ke zvyšování počtu ilegálních/kvazilegálních migrantů Jestliže ekonomika roste existuje větší tolerance k ilegálním/kvazilegálním ekonomickým aktivitám migrantů Česká společnost dosud výrazněji nepodléhá populistickým antiimigračním názorům Lidé v Česku si postupně zvykají – pozitivum – cizinci jim nevadí negativum – mají k nim lhostejný vztah

Jaké je zdravotní zabezpečení migrantů v Česku? Většinou nemají pojištění Závisí od formy zaměstnání a etnické skupiny: Vietnamci nemají pojištění, často využívají „komunitního“ lékaře Při úrazu dochází k legalizaci a uzavření pojištění Po úrazu okamžitě opouštějí zemi Postará se o ně zaměstnavatel/klient Odcházejí do azylových center

Jaké jsou podmínky bydlení nelegálních/kvazilegálních migrantů? Podmínky závisejí na schopnosti platit za bydlení Dnes jsou lepší podmínky než před 10 lety, lepší informovanost - Stále se ještě vyskytují případy velice špatného bydlení (10 lidí/místnost) Vietnamci často bydlí se svými krajany – rodinou nebo přáteli

Děkuji za pozornost