Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.21 SOU Obořiště
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Moučníky z litého těsta
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_488 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_491 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_499 C 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_485 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Třené hmoty.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Třené hmoty Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne:  10.10.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – využití hmoty v cukrářské výrobě. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník

Třené hmoty http://www.google.cz/imgres?q=třená+bábovka&start=87&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=XjI9nKpRY_-rA

Charakteristika hmoty Hmota se tře Hmota obsahuje větší množství tuku Je vláčná Výrobky mají polotrvanlivý charakter Hmota je stabilní a dá se tvarovat strojově Vyrobíme z ní bábovky, chlebíčky

Suroviny a jejich úprava Margarín S ( Hera, máslo ), pokojová teplota Cukr moučka ( prosátý ) Vejce ( čerstvá, melanž ) stejná teplota jako S Mouka hladká ( prosátá ) Rozinky Kandované ovoce Kypřící prášek ttp://www.google.cz/imgres?q=kandované+ovoce&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=_oEXqF6JE_elVM:&img

Biskupská hmota Těžká hutná hmota S větším obsahem tuku Stabilní Dochucená rozinkami a kandovaným ovocem http://www.google.cz/imgres?q=biskupský+chlebíček&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=UX8UzRyC0v6KzM:&i http://www.google.cz/imgres?q=biskupský+chlebíček&start=52&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=xms-IrGbcv

Výrobní postup Mírně nahřejeme tuk a utřeme s moučkovým cukrem Postupně přiléváme vejce a dotřeme ( pokud jsou vejce studená, tak se hmota srazí ) Do utřené hmoty ručně zamícháme směs mouky, rozinek, kandovaného ovoce a kypřícího prášku Hmotu ihned dávkujeme do vymazaných a vysypaných forem

Po dokonalém vychladnutí se korpusy máčejí v CKP Pečeme při 180°C Dopékáme při 200°C Po dokonalém vychladnutí se korpusy máčejí v CKP http://www.google.cz/imgres?q=biskupská+bábovka&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=3Gt-OIB3SNlr_M:&imgrefurl=htt

Třená bábovka Zlatohnědá barva Pocukrovaný povrch Jemně pórovitá Kyprá a vláčná Chuť a vůně aromatizovaná citrusy http://www.opeko.cz/index.php/catalog/group/pekarske-vyrobky-jemne-pecivo.html

Tuk a vejce se šlehají odděleně Mírně nahřátý tuk s 1/3 moučkového cukru utřeme do pěny V druhém kotli ušleháme vejce se zbylými 2/3 moučkového cukru Vaječnou pěnu přimícháme k tukové části Ručně zapracujeme hladkou mouku s kypřícím práškem , rozinky a mléko až vznikne hladká hmota

Tuk a vejce šleháme společně Mírně nahřátý tuk utřeme s moučkovým cukrem do pěny Do pěny postupně přiléváme vejce Po spojení vajec přilijeme mléko, rozinky a ½ hladké mouky Po vyjmutí ze stroje, ručně přimícháme zbylou mouku s kypřícím práškem Dávkujeme do vymazaných a vysypaných forem Pečeme při 180 – 200°C

Mocca oválky Oválný tvar Spojeno kávovým tukovým krémem Ozdobeno CKP http://www.google.cz/imgres?q=mocca+oválky&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=GzFIZmDy94vFLM:&imgrefurl=http:/

Výrobní postup Povolený margarín spojíme s moučkovým cukrem a žloutky Přimícháme hladkou mouku s mletými arašídy a citronovým aromatem v tekutější hmotu Roztíráme přes šablonu na plechy s papírem Pečeme při 200°C Spojíme kávovým tukovým krémem CKP napíšeme M nebo Mocca

Souhrnné otázky 1.Jaký je rozdíl mezi třením a šleháním ? 2. Která hmota se nejčastěji využije na bábovky, beránky a chlebíčky 3. Na kterou přísadu nesmíme zapomenout, aby hmota vyběhla ? 4. Proč by vejce měly být odstáté ( teplejší)?

Správné odpovědi 1. třeme za nižších otáček stroje, třeme hustější hmotu, použití jiného nástavce, nedostaneme objem hmoty 2. Biskupská hmota 3. Kypřící prášek 4. Pokud jsou vejce studená, tak hrozí sražení tuku

Použité zdroje : Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. OBRÁZKY: 1. http://www.google.cz/imgres?q=třená+bábovka&start=87&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=XjI9nKpRY_ 2. ttp://www.google.cz/imgres?q=kandované+ovoce&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=_oEXqF6JE_elVM:&im 3. http://www.google.cz/imgres?q=biskupský+chlebíček&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=UX8UzRyC0v6KzM:&i 4. http://www.google.cz/imgres?q=biskupský+chlebíček&start=52&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=xms-IrGbcv 5. http://www.google.cz/imgres?q=biskupská+bábovka&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=3Gt-OIB3SNlr_M:&imgrefurl=htt 6. http://www.opeko.cz/index.php/catalog/group/pekarske-vyrobky-jemne-pecivo.html 7. http://www.google.cz/imgres?q=mocca+oválky&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=GzFIZmDy94vFLM:&imgrefurl