Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:18.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:18.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží."— Transkript prezentace:

1 Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:18.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění popisu třených lineckých těst a použití surovin určených k jejich výrobě. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/2-23-14 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026

2 Třená linecká těsta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nutty_Sh ortbread_Cookies_-_Carol.jpg?uselang=cs Author: Alpha

3 Charakteristika třené linecké těsto je polotovar má kašovitou stejnorodou konzistenci připravuje se ze stejných surovin jako pevná linecká těsto, rozdíl je v množství použitých surovin teplota použitých surovin se pohybuje v rozmezí 20 – 25 °C díky volnější konzistenci je lze snadno tvarovat a to stříkáním pomocí sáčku, popř. lze roztírat na plechy přes šablony používá se převážně k výrobě čajového pečiva

4 Suroviny Mezi základní suroviny patří: hladká pšeničná mouka tuk moučkový cukr vejce, žloutky nebo bílky Doplňující suroviny: chuťové přísady jádroviny mléko, měkký tvaroh

5 Mouka používá hladká pšeničná mouka speciál s obsahem do 30% mokrého lepku u těst se neklade důraz na pružnost, těsto má být vláčné a elastické mouka se musí před použitím vždy prosít, aby se zbavila nečistot a zároveň se nakypřila Autor: Rasbak http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seca le_cereale_flour.jpg?uselang=cs

6 Tuk používá se stolní margarín nebo máslo tuk snižuje pružnost lepku má schopnost vázat aromatické látky dodává těstu křehkost Autor: Garitzko http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_2 50_g.jpg?uselang=cs

7 Cukr používá se prosátý moučkový cukr – lépe se rozpouští než krystalový spolu s jinými surovinami (především vejci) vytváří při pečení cenné aromatické látky Author: Jonathan Lamb http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Confection ers-sugar.jpg?uselang=cs

8 Vejce používáme čerstvá slepičí vejce zlepšují kvalitu těst dodávají těstu potřebnou vodu nezbytnou k pečení můžeme použít celá vejce, žloutky nebo jen bílky Author: miya http://commons.wikimedia.org/wiki/F ile:Chicken_egg02_binovular.jpg

9 Jádroviny jsou to vyloupaná semena skořápkového ovoce mají vysoký obsah tuků a bílkovin nejpoužívanější jsou arašídy, které se musí před použitím pražit dále sem patří mandle, vlašské ořechy, lísková jádra, kokos Autor: Wen95 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuts_mi xed.jpg?uselang=cs

10 Chuťové přísady nejčastěji se používá citropasta, citronové aroma či pasta a vanilinový cukr dále pak kakaový prášek, skořice, nebo základní žloutkový krém Author: André Karwath aka http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemon. jpg

11 Zápis Třené linecké těsto Charakteristika: má kašovitou stejnorodou konzistenci připravuje se ze stejných surovin jako pevná linecká těsto, rozdíl je v množství použitých surovin a obsahují více tuku teplota použitých surovin se pohybuje v rozmezí 20 – 25 °C díky volnější konzistenci je lze snadno tvarovat a to stříkáním pomocí sáčku, popř. lze roztírat na plechy přes šablony používá se převážně k výrobě čajového pečiva

12 Suroviny: mouka – hladká pšeničná, prosátá tuk – máslo, stolní margarín cukr – moučkový, prosátý vejce – čerstvá slepičí, žloutky, bílky jádroviny – arašídy, mandle, vlašské ořechy, lísková jádra, kokos chuťové přísady – citropasta, citronové aroma, vanilinový cukr, kakaový prášek, skořice, základní žloutkový krém mléko, měkký tvaroh – používáme pouze při výrobě třeného tvarohového těsta slaného

13 Použité zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nutty_Shortbread_Cookies_- _Carol.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nutty_Shortbread_Cookies_- _Carol.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secale_cereale_flour.jpg?uselan g=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secale_cereale_flour.jpg?uselan g=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_250_g.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Confectioners- sugar.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Confectioners- sugar.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chicken_egg02_binovular.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Backpulver_RZ.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuts_mixed.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemon.jpg Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, 1993. ISBN 80-85572-54-0; Alena Půlpánová.


Stáhnout ppt "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:18.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží."

Podobné prezentace


Reklamy Google