STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí učiva raného středověku
Advertisements

Byzantská církev a kultura
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
T U R E C K O ISTANBUL HAGIA SOPHIA.
Arabská (Islámská) expanze
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Byzantská kultura.
Raný středověk 5. – 11. století
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období raného středověku
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Registrační číslo projektu:
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
KŘESŤANSTVÍ.
Struktura třetího tématu
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Katedra historie FP TUL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STRUKTURA DRUHÉ PŘEDNÁŠKY. ASKEZE A MNIŠSTVÍ VE STARÉ CÍRKVI Počátek – konec 3. století Anachorectví Cenobitství První kláštery Velcí otcové mnišství:
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY CLUNY A REFORMNÍ PROUDY V 10. STOLETÍ GREGORIÁNSKÉ REFORMY.
Byzantské umění.
Byzantská říše Důležité pojmy
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Tomáš Stejskal.  Byzantská říše vznikla po rozdělení římského imperia (Imperium Romanum) v jeho východní části - v r. 395, kdy si po smrti Theodosia.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
Pokračování antické tradice
Křesťanství – církevní dějiny
Byzantské umění a jeho vliv na západní kulturu
Počátky písemnictví na našem území
Konstantin a Metoděj ve výtvarném umění a literatuře
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Byzantská říše Byzantská říše
Byzantská říše do nástupu Komnenovců
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Byzantská říše.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Rytířská hrdinská epika
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
Cyril a Metoděj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Byzantská říše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Význam křesťanství ve středověku
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY

Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín Rhomaioi.

CÍSAŘ JUSTINIAN I Vláda předchůdce Justina I. - charakteristika. Silný vliv císařovny Theodory. Výboje vedoucí k rozšíření říše (vojevůdci Belisar a Narses). Charakteristika křesťanského císařství. Termín isapostolos a césaropapismus. Svod říšských zákonů a jejich charakteristika. Codex Justiniánův – jeho členění. Nomokanon. Joannes Scholastikos. Organizace církve. Reakce vůči pohanství. Podpora misií. Postup vůči monofyzitům. Leontios z Byzance. Jakub Baradai a založení monofyzitské církve. Duchovní život ve východní církvi v období 6. století -. Charakteristika bohoslužby a byzantské zbožnosti; východní církevní umění, chrám svaté Moudrosti v Konstantinopoli; mnišství a poustevnictví; kronika Jana Malaly, Jan z Efezu, chréseis, florilegia, seirai. Jan z Lykopole. Pseudodionýsiovy spisy. Jan Klimak a dílo Klimax tu paradeisu.

BOJ O OBRAZY Vysvětlení příčin ikonoklasmu (vliv islámu; Ex 20,4; a další teorie). Stav církve, mnišstva v období 8. století za vlády Lva III. Byzantská úcta k ikonám. Projevy lidové víry. Rok 726 – vystoupení císaře Lva III. proti kultu obrazů. Reakce církve. Jan Damašský – vedl teologický boj o oprávněnost úcty k obrazům. Pégé gnóseós. Vláda Konstantina V., ikonoklastická cařihradská synoda roku 754 a její závěry. Vláda Lva IV. a Ireny všeobecný sněm a jeho závěry. Reakce Karla Velikého na tento sněm. Theodores Studites. Ukončení bojů o obrazy za vlády císařovny Theodory – svátek pravověří. Patriarcha Methodios.