Jana Dudová.  význam jednotlivých determinant zdraví na celkové zdravotní politice zpracovávané Ministerstvem zdravotnictví ČR  „očekávaná délka života“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Veřejná moc a veřejná správa
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Nástroje územního plánování
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Veřejná správa – úvod.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Právní úprava ochrany lesa
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Životní prostředí jako veřejný statek
Státní správa.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Správa sociálního zabezpečení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Veřejné Finance.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ)
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Jana Dudová

 význam jednotlivých determinant zdraví na celkové zdravotní politice zpracovávané Ministerstvem zdravotnictví ČR  „očekávaná délka života“ (střední délka života, resp. naděje na „dožití“)  Vazba environmentálních vlivů na očekávanou délku života je v České republice sledována a zkoumána Ministerstvem životního prostředí ČR a promítá se mimo jiné i do Situační zprávy ke strategii udržitelného rozvoje ČR publikované tímto ministerstvem.

 podnět a návod k vlastnímu řešení otázek péče o zdraví, k vlastním cestám, jak dosáhnout 21 cílů společného evropského programu ke zlepšení zdravotního stavu národů a regionu. V programu je konstatováno, že Česká republika nepatří mezi země s kritickou úrovní zdravotního stavu obyvatelstva, není však bez problémů a přes znatelný pokrok dosud nedosáhla parametrů zdraví v nejvyspělejších demokratických průmyslových státech.

 Čl. 6 – právo na život  Čl. 31 – právo na ochranu zdraví  Čl. 35 – právo na příznivé životní podmínky  Čl. 7 – právo na nedotknutelnost osoby a ochranu jejího soukromí  Čl. 28 – právo na uspokojivé pracovní podmínky  Čl. 11 – výkon vlastnického práva  Čl. 41 – normativní zakotvení na úrovni zákona

 Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu byl zaměřen na hygienu vnitřního prostředí (umělého, resp. urbanizovaného), jakož i na hygienu životního prostředí ve vztahu k jednotlivým složkám životního prostředí. K výraznému zúžení předmětu jeho úpravy došlo přijetím zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Původní zákon o péči o zdraví lidu sice zůstal v platnosti, ale ve značně pozměněné podobě a je ve své podstatě zaměřen na podmínky poskytování zdravotní péče a na zdravotnické právo.

 Organizační zabezpečení  Ochrana vybraných dílčích veřejných zájmů  Požadavky na ochranu zdraví při vybraných činnostech  Sankční aparát  vymahatelnost

 Princip nejvyšší ochrany a trvale udržitelného rozvoje  Princip předběžné opatrnosti  Princip prevence  Princip informovanosti a účasti veřejnosti  Princip únosného zatížení

 § 2 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí: životním prostředím se rozumí „vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Jeho složkami jsou zejména ovzduší, organismy, ekosystémy a energie“. Z uvedeného vymezení však mohou vyplývat pochybnosti, zda za součást životního prostředí je považováno pouze „přírodní“ prostředí nebo i prostředí „umělé“, tj. vytvořené člověkem.

 zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu pojem nevymezuje, v intencích tohoto zákona lze k součástem zdravých životních podmínek zahrnout i společnost, resp. společenské vztahy, které člověka spojují s ostatními lidmi a zprostředkovávají jeho vztah k okolnímu hmotnému světu.  Jedná se nejen o životní prostředí v užším smyslu (přirozené podmínky k zajištění existence organismů), ale i prostředí uměle vytvořené člověkem, kdy je mnohdy otázkou, zda se ještě o „přirozené prostředí“ bude či nebude jednat (např. v případě využití biotechnologií, atomové energie, ionizujícího i neionizujícího záření apod.).

 § 2 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví: veřejným zdravím se rozumí „ zdravotní stav obyvatelstva a jeho skupin. Tento zdravotní stav je určován souhrnem přírodních a pracovních podmínek a způsobem života“.

 ochrana zdraví je chápána jako originální subjektivní právo veřejné, které (pokud není zákonem stanoveno jinak) nepřechází na právní zástupce a náleží pouze oprávněnému subjektu. Z výše uvedeného lze dovodit, že se jedná o právo „hraniční“ s výrazným přesahem převažující veřejnoprávní roviny do roviny práva soukromého.

 normativní systém, kterým stát regulačně působí na společnost za účelem uspořádání společenských vztahů směřujících k ochraně veřejného zdraví a tím i k zajištění reprodukce a rozvoje společnosti a zachování samé podstaty lidského bytí.  soubor právních norem a institutů regulujících společenské vztahy související s ochranou a reprodukcí zdravých životních podmínek a člověka.

 výkon státní moci: řada subjektů, a to jak na ústřední úrovni, tak i na úrovni místní. Na ústřední úrovni se v rámci své působnosti dle zákona ČNR č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů (kompetenční zákon), jakož i speciálních právních předpisů, podílejí v oblasti ochrany veřejného zdraví kromě Ministerstva zdravotnictví ČR zejména Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo dopravy ČR a okrajově i Ministerstva obrany a vnitra ČR. Působnost ministerstev je tak stanovena nejen rámcově kompetenčním zákonem, ale i v řadě dalších zákonů hmotněprávní povahy.

 Ministerstvo zdravotnictví společně s krajskými hygienickými stanicemi a Ministerstvy obrany a vnitra tvoří soustavu orgánů ochrany veřejného zdraví

80 odst. 1 ZOVZ:  Řídí a kontroluje výkon státní správy a odpovídá za tvorbu a uskutečňování národní politiky na úseku ochrany veřejného zdraví. V rámci této koncepční činnosti mimo jiné sestavuje celorepublikové programy ochrany a podpory veřejného zdraví, zajišťuje mezinárodní spolupráci a mimořádná opatření při epidemii a opatření k ochraně zdraví fyzických osob. Koordinuje činnost a spolupráci s jinými státními a nestátními orgány a organizacemi, včetně registrovaných občanských sdružení, jakož i se sociálními partnery v oblastech souvisejících s výkonem státní správy na úseku ochrany veřejného zdraví.  Přijímá opatření na základě a v mezích přímo použitelných předpisů EU.  V Ministerstvu zdravotnictví ČR je zřízena funkce hlavního hygienika, který ve věcech ochrany veřejného zdraví vystupuje jako orgán Ministerstva zdravotnictví. Dále je v Ministerstvu zřízen Inspektorát lázní a zřídel.

 správní úřady ve stanovených správních obvodech, sídlech a územních pracovištích. Náleží jim vydávání rozhodnutí, osvědčení a plnění dalších úkolů státní správy v ochraně veřejného zdraví včetně zdravotního dozoru v tzv. „zbytkové působnosti“, pokud není příslušné Ministerstvo zdravotnictví.  státní zdravotní dozor nad dodržováním zákazů a plnění dalších povinností stanovených přímo použitelnými právními předpisy EU, ZOVZ a zvláštními právními předpisy k ochraně veřejného zdraví včetně ochrany zdraví před riziky plynoucími z fyzikálních, chemických a biologických faktorů pracovních podmínek, z nepříznivých mikroklimatických podmínek a z fyzické a duševní zátěže člověka. Jedná se o věcně specializovaný správní dozor zaměřený na určitý úsek ochrany veřejného zájmu (z. č. 552/1991 Sb., o státní kontrole)  KHS, která působí ve správním obvodu hlavního města Prahy, se označuje jako Hygienická stanice hlavního města Prahy.  §§ 88 – 90 ZOVZ: orgány ochrany veřejného zdraví a zaměstnanci hygienických stanic jsou povinni zachovávat mlčenlivost o údajích vztahujících se k fyzickým osobám a obchodním tajemstvím (s výjimkami dle ustanovení § 89 ZOVZ). Za odebrané kontrolní vzorky (kromě vody a písku) výrobků zaplatí kontrolované osobě finanční částku ve výši ceny, za kterou kontrolovaná osoba výrobek běžně na trhu prodává nebo za kterou výrobek pořídila.

 Hluk, vibrace  Neionizující záření a ionizující záření  Chemické látky  Hygienické aspekty vody, půdy, ovzduší …..  Havárie a epidemie Stanovené rizikové faktory ve vazbě na  Výrobky  Potraviny  Léky  Služby

 Přípustnou míru znečišťování životního prostředí určují mezní hodnoty stanovené zvláštními předpisy. Tyto hodnoty se stanoví v souladu s dosaženým stavem poznání tak, aby nebylo ohrožováno zdraví lidí a aby nebyly ohrožovány další živé organismy a ostatní složky životního prostředí. Mezní hodnoty by měly být stanoveny s přihlédnutím k možnému kumulativnímu působení nebo spolupůsobení znečišťujících látek a činností (srov. § 12 zákona o životním prostředí).

 ZOVZ pojem „hodnocení zdravotních rizik“ vymezuje jako posouzení míry závažnosti zátěže populace vystavené rizikovým faktorům životních a pracovních podmínek a způsobu života (srov. ustanovení § 2 odst. 3 ZOVZ).  Při hodnocení rizika by měly být brány v úvahu všechny potenciální škodlivé účinky  Pojem hodnocení zdravotních rizik lze porovnat s pojmem rozumně dosažitelná míra. Pojem rozumně dosažitelná míra je definován ve speciálních ustanoveních ZOVZ (majícími tudíž přednost před ustanoveními obecnými). Shodná podstata obou pojmů tkví v preventivním posouzení zátěže z prostředí na zdraví člověka. Rozumně dosažitelnou míru lze v obecné rovině vyjádřit jako poměr mezi náklady na opatření k ochraně zdraví člověka na straně jedné a jejich přínosem ke snížení zdraví škodlivé zátěže na straně druhé (např. v rámci stanovení hygienických limitů hluku). Srov. např. ustanovení § 31 ZOVZ.

 HIA „Health Impact Assesment“  Integrovaná prevence znečištění a nejlepší dostupné techniky  Územní plánování a navazující řízení  RIA „Regulatory Impact Assesment“ (připomínky k legislativním návrhům)

 Veřejnoprávní a soukromoprávní ochrana spotřebitele  Potravinové právo  Zdravotní nezávadnost potravinového řetězce  Udržitelná výroba a spotřeba

 Kvalita zdravotní péče  Pojem pacient  Právo na informace  Informovaný souhlas  Právo na volbu lékaře (zařízení) a léčebného postupu  Léky a alternativní přístup  Právo post mortem