Lékařská mikrobiologie pro ZDRL Týden 29: Mikrobiologie a klinické oddělení jako partneři Ondřej Zahradníček 777 031 969 ICQ 242-234-100.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Černoch Michal Školoudová Lenka
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Registrace mikrobiologických laboratoří
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Koreferát: LISp-Miner a (lékařské) ontologie Vojtěch Svátek.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Virusneutralizace v diagnostice chřipkové infekce Martina Havlíčková.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
POCT Zajištění jakosti
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Odběr vzorků pro laboratorní analýzy
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
Mikrobiologie a imunologie
Ošetřovatelský proces
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Komunikace s rodiči.
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Praxe ve školní psychologii
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
Specifika domácí péče Nutné znalosti a dovednosti - „ sama doma“. Přátelská spolupráce sester mezi sebou – „přítel na telefonu“. Nutná spolupráce s praktickým.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
ZÁSADY BEZPEČNOSTI PRÁCE V MIKROBIOLOGICKÉ LABORATOŘI *
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Point of care testing Ondřej Wiewiorka.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE II
Orální mikrobiologie – BHOM011s Týden 11 Ondřej Zahradníček
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Shrnutí Jana Konečná.
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Lékařská mikrobiologie pro ZDRL Týden 29: Mikrobiologie a klinické oddělení jako partneři Ondřej Zahradníček ICQ

Co nás dnes čeká  Povídání o vztahu mezi laboratoří a odesílajícím pracovištěm

Lékař (klinik) a mikrobiolog: partneři

Lékař klinického pracoviště – partner a klient mikrobiologa  Mikrobiolog (a celé mikrobiologické pracoviště) by se měl chovat k zasilatelům vzorků jako ke svým klientům, tj. k někomu, kdo si objednal dané vyšetření a má právo na kvalitní, úplný a správný výsledek tohoto vyšetření  To však neznamená, že by byl mikrobiolog vůči klinikovi v podřízeném postavení. Je jeho právem a přímo povinností odmítnout takové požadavky, které by odporovaly zásadám správné vyšetřovací praxe

Proces mikrobiologického vyšetřování – pro zopakování PACIENT/LÉKAŘLABORATOŘ Indikace vyšetření – zda, jaké Vlastní provedení odběru Transport materiálu Rozhodnutí, jak zpracovat Vlastní zpracování materiálu Zaslání výsledku Interpretace v kontextu ostat. výsledků a stavu pacienta (léčit vždy pacienta, ne nález)

Indikace – role mikrobiologa V případě běžných vzorků zpravidla není nutná konzultace v laboratoři V případě běžných vzorků zpravidla není nutná konzultace v laboratoři V případě vzácnějších, komplikovaných vyšetření se však běžně lékař dotazuje, jaké vzorky lze odebrat, jak je odebrat, a také kdy je odeslat tak, aby byly včas zpracovány (sohledem např. na provozní dobu laboratoře) V případě vzácnějších, komplikovaných vyšetření se však běžně lékař dotazuje, jaké vzorky lze odebrat, jak je odebrat, a také kdy je odeslat tak, aby byly včas zpracovány (s.ohledem např. na provozní dobu laboratoře) Někdy dojde ke konzultaci až dodatečně: klinik něco odebere nesprávně, mikrobiolog mu volá, a teď se dohodou na novém (správném) odběru Někdy dojde ke konzultaci až dodatečně: klinik něco odebere nesprávně, mikrobiolog mu volá, a teď se dohodou na novém (správném) odběru

 Byl zaslán výtěr ze spojivkového vaku „na bakteriologické vyšetření a akantaméby“  Voláno na oční kliniku, že akantaméby nelze vyšetřit z výtěru  Dohodnuto, že buďto se najdou pacientovy stávající kontaktní čočky (a pošlou se ty), anebo mikrobiolog navštíví kliniku spříslušnou kultivační půdou a bude proveden seškrab zrohovky přímo do kultivační půdy  Dohodnuto, že buďto se najdou pacientovy stávající kontaktní čočky (a pošlou se ty), anebo mikrobiolog navštíví kliniku s.příslušnou kultivační půdou a bude proveden seškrab z.rohovky přímo do kultivační půdy Nakonec se našly a byly zaslány kontaktní čočky, což bylo příznivé z hlediska pacienta Příklad takové spolupráce

Interpretace – role mikrobiologa  U běžných vzorků mikrobiolog expeduje výsledek bez komentáře či s krátkých komentářem: „jedná se pravděpodobně o kontaminaci“ či „H. parainfluenzae má jen minimální patogenitu, citlivost netestována“.  Lékař (klinik) si pak z výsledku něco vybere  Není však problém (a ani chyba), pokud lékař zatelefonuje a požaduje upřesněnou interpretaci nálezu. Může to mít smysl zejména u komplikovaných nálezů, serologických vyšetření a podobných případů.

Dlouhodobá spolupráce  Užitečné je, pokud je lékař s mikrobiologem vkontaktu a občas se setkají a proberou možnosti zlepšení spolupráce  Užitečné je, pokud je lékař s mikrobiologem v.kontaktu a občas se setkají a proberou možnosti zlepšení spolupráce  Mikrobiolog může nabídnout diagnostické novinky, technická zlepšení, zpřehlednění nálezu apod.  Klinik může uvést své požadavky, případně naopak nabídnout mikrobiologovi přesnější formulaci svých požadavků pro zlepšení celého procesu

Formy komunikace  Komunikace může být telefonická (nejčastěji), nebo může mít podobu osobní návštěvy mikrobiologa na klinice (vzácněji naopak)  Na některých (zejména infektologických) klinikách je zavedena přímo účast klinického mikrobiologa při velké vizitě  V každém případě by komunikace měla být vedena pokud možno klidným způsobem, argumentace „ad rem“ (k věci) a nikoli „ad hominem“ (k osobě), snažit se poradit, nikoli vyplísnit – už pro možnost další spolupráce

Zvláštní případy komunikace  V rámci vyšetřovacího procesu jsou některé případy, kdy komunikace probíhá vždy, a probíhá standardizovaným způsobem. Jde zejména o tyto případy:  hlášení pozitivních hemokultur – mikrobiolog někdy hlásí i sestře, která předá lékaři, lepší je však přímé předání lékaři  antibiotické konzultace (v tom případě telefonuje lékař-klinik)  hlášení významných kmenů (např. MRSA)

Setra a laborant: partneři

Laborant (laborantka) a zdravotní sestra (bratr)  Tak jako je mikrobiolog partnerem lékaře- klinika, je také laborant partnerem zdravotní sestry, i když samozřejmě v řadě případů probíhá i komunikace mezi klinikem a laborantem, či mezi mikrobiologem a sestrou  Komunikace probíhá zejména v oblasti technického zajištění mikrobiologického vyšetření – jaká odběrová souprava, kdo ji dodá, kdo převezme, opravy chyb ve jméně, rodném čísle, poslání výsledku na jiné odd. atd.

Zásady komunikace laboranta a personálu klinického pracoviště  I zde je nutné, aby se komunikace obešla bez zbytečných emocí, vyřizování osobních záležitostí apod.  Laborant ale nesmí „ve snaze vyhovět“ překročit své pravomoci. Je-li po něm žádán komentář či vyjádření, přesahující jeho kompetence, měl by trvat na tom, že takový komentář nemůže (nesmí) poskytnout.  Na druhou stranu by laborant měl hlídat, aby komunikaci nezajišťovali např. sanitáři

Hlášení výsledků  Dle platných předpisů by laborant neměl hlásit výsledky, a měl by požadujícího lékaře odkázat na mikrobiologa (i ten by měl raději zavolat zpět, neboť si nemůže být jist, volá opravdu daná osoba)  V praxi často není dodržováno  Řešením (aspoň částečným) je používání automatického převodu LIS  NIS, takže klinici mají včas výsledky a nemusí si o ně tedy telefonovat  Až na výjimky by výsledky neměly být sdělovány přímo pacientům.

Další partneři mikrobiologické laboratoře

S kým se ještě komunikuje  Mikrobiologové, ale dle situace i laboranti, bývají v kontaktu s nemocničními epidemiology, se kterými řeší zejména výskyt kmenů MRSA, producentů ESBL a podobně  Mimo to jsou v kontaktu také s pracovníky regionální hygienické stanice – povinné hlášení např. salmonelóz, kampylobakterióz a dalších hlášení podléhajících infekcí  Výjimečně připadá v úvahu též komunikace s policií (jež má zákonné právo na informace)  Zato komunikace s médii se musí dít se souhlasem vedení nemocnice (tiskového odd.)

Příklad komunikace s policií Tak kolik toho anthraxu jste tomu Usámovi prodali?

Děkuji za pozornost