Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POKRMŮ
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Charakteristika, dělení, technologické úpravy a tipy na přípravu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Guláše z jatečného masa
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Dušení potravin Střední odborná škola Otrokovice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Hnědé polévky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_114_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
DUŠENÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130105
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_505 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Charakteristika pokrmů z drůbežího masa.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava.
Omáčky.
Druhy základů, zahušťování pokrmů
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
Charakteristika pokrmů
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2.
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_300 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Úprava hovězích plátků
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Dušení I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní tepelné úpravy Téma: Tepelná úprava dušením Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne:  16. 11. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s tepelnou úpravou dušením maso, základy, cibulový, paprikový, zeleninový….

Tepelná úprava dušením. Dušení je proces kdy na potravinu působí horký vzduch, pára a částečně tuk. teplota při dušení je do 100°C před dušením maso opékáme ze všech stran dusíme pod pukličkou podléváme vodou nebo vývarem maso dusíme na základech Dušení na sporáku Tímto způsobem dusíme maso a zeleninu, větší množství můžeme dusit i v kotli nebo na pánvi. Dušení v troubě Tímto způsobem dusíme obiloviny a některé úpravy masa - závitky Dušení ve vodní lázni Tímto způsobem dusíme některé choulostivé druhy potravin - ryby, drůbež, obiloviny

Tepelná úprava dušením. Druhy základů: Cibulový základ - (tuk a cibule) oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme .Podle stupně osmažení dělíme základ na světlý, zlatavý a tmavý. Paprikový základ - (tuk, cibule a mletá paprika) oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova a promícháme v ní papriku, do 10 sekund zalít .Zhnědla by a zhořkla. Zeleninový základ - (tuk, kořenová zelenina, cibule) na tuku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a pak oloupanou a nakrájenou cibuli + divoké koření, citrón Způsoby zahušťování: Zásmažkou Zaprášením vypeku Na sucho opaženou moukou Ve všech případech podle potřeby na závěr šťávu nebo omáčku přecedíme.

VY_32_INOVACE_TPP_511_pracovní list 1. Doplň správné výrazy: teplota při dušení je do _________; před dušením maso ____________ ze všech stran; dusíme pod _____________; Podléváme _________ nebo ____________; maso dusíme na ______________; opékáme, 100°C, vodou, základech, pukličkou, vývarem, 2. Doplň názvy základů: (tuk, cibule a mletá paprika) - ____________________ (tuk, kořenová zelenina, cibule) - _____________________ (tuk a cibule) - __________________

VY_32_INOVACE_TPP_511_pracovní list 1. Doplň správné výrazy: teplota při dušení je do 100 °C ; před dušením maso opékáme ze všech stran; dusíme pod pukličkou ; Podléváme vodou nebo vývarem ; maso dusíme na základech ; opékáme, 100°C, vodou, základech, pukličkou, vývarem, 2. Doplň názvy základů: (tuk, cibule a mletá paprika) – paprikový (tuk, kořenová zelenina, cibule) - zeleninový (tuk a cibule) – cibulový

Tepelná úprava dušením. http://www.viscojis.cz/index.php/zpracovani-potravin/258-dušeni Obrázky k dušení - http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+du%C5%A1en%C3%AD+masa&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=7nc_Uda8PIKN4ATLsYHQCA&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek jíšky - http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+j%C3%AD%C5%A1ky&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XoE_UczFOcOm4gTdnoDIBA&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540