1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projektové řízení Modul č.1.
Řízení lidských zdrojů
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Základní škola, Brno, Štolcova 16
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Audit administrativních činností
PODPURNÉ PROCESY V ORGANIZACI
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Eva Měráková, Lenka Jandová
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 5. Zachycení znalostí Problém: implicitní znalosti jsou často velmi rozsáhlé a existuje mnohovaznost jednotlivých.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Techniky projektového řízení
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 4. Opakování Software pro tvorbu projektu jako platforma pro přenos znalostí – pro tým připravující projekt.
Řízení znalostí z pohledu práva
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Hodnototvorný řetězec a logistické procesy Kapitola 9: Technologické a logistické funkce článků procesních řetězců , Model článku řetězce – vstupy a.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Personální plán pro podnikatelský plán
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Model struktury strategického managementu
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
České Budějovice, červen 2016
Co nepatří do dárku Vnímání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Digitální učební materiál
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Klíčové aktivity projektu
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2

Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní prvky řízení znalostí Data – informace – znalosti Cílový stav managementu znalostí v organizaci Bariéry sdílení znalostí 2

Článek „Nerozhodujete se správně? Možná za to může nedostatečná podpora rozhodovacích procesů“ URL: mozna-za-to-muze-nedostatecna-podpora-rozhodovacich-procesu-44702http://computerworld.cz/aktuality/nerozhodujete-se-spravne- mozna-za-to-muze-nedostatecna-podpora-rozhodovacich-procesu Pozn.: ERP systém – Enterprise Resource Planning (Informační systém napříč podnikovými procesy) 3

Projekt a jeho fáze v kontextu řízení znalostí Definice projektu Učení se: – Před akcí – Během akce – Po akci Opět zde platí, že je nutné udělat si čas pro to, abychom získali čas 4

Učení se před akcí - tipy Průzkum mimo organizaci Průzkum uvnitř organizace s vyhledáváním kodifikovaných znalostí (intranet) Průzkum uvnitř organizace s vyhledávání implicitních znalostí (schůzky s kolegy) 5

Učení se během akce - tipy Krátké kontrolní schůzky Vytvoření pracovní komunity (seznam kontaktů, využití sociálních sítí apod.) 6

Učení se po akci - tipy Závěrečná schůzka, evaluace úspěchů a neúspěchů Nutná kodifikace znalostí, aby získané znalosti nebyly vázány na osobách, ale na organizaci! Přeměna získaných poznatků do organizačních postupů: – Identifikace – Analýza a „vypíchnutí“ – Ověření – Formulace do směrnic – Začlenění směrnic do procesů organizace – Aplikace 7

Metoda sebehodnocení Výhody sebehodnocení x Benchmarkingu Postup: – Stanovit 4 problémové okruhy ovlivňující úspěch např. ve studiu na PrF MU (možno také chápat jako POSTUPY determinující úspěch) – Stanovit společnou sadu HODNOCENÍ (1 – 5, kde jedna je nejnižší kompetence a 5 nejvyšší kompetence v daném POSTUPU) – Vytvořit základ grafu, kde osa x jsou POSTUPY a osa y HODNOCENÍ – Provést sebehodnocení, přenést své body do grafu a vytvořit spojnici – Zjistit stav skupiny a vytvořit tzv. „Diagram řeky“ – tj. zjistit minimální a maximální HODNOTY k jednotlivým POSTŮM ve skupině (zjištění nejvyššího a nejnižšího potenciálu sdílení znalostí) 8

Metoda sebehodnocení – s kým znalosti sdílet? Otázka: Když mně se kompetence nedostává a chci provést z lepšení, kdo mi bude nápomocen? Stanovení si, o kolik se v daném POSTUPU chci zlepšit Vybrání jednoho z POSTUPŮ a provést průmět stávajícího stavu a cílového stavu – na osu x vepsat ROZDÍL MEZI SOUČASNÝMI A CÍLOVÝMI HODNOTAMI (0-4) a na osu y vepsat současnou VÝKONNOST (1-5) Výsledek např.: x: 1; y: 4 – silná kompetence a stále snaha o zlepšení – tj. zdroj informací x:3; y:1 – kompetence slabá a při tom POSTUP pokládá za důležitý – nutně potřebuje informace x:0; y: 2 – střední kompetence, žádná snaha o zlepšení – POSTUP není prioritní 9

Asistence a asistenční schůze Týká se konkrétního problému Získávají se rady a poznatky od lidí mimo vlastní tým Identifikují se možné přístupy a nové směry řešení Podporuje sdílení poznatků a vzájemné učení účastníků Rozvíjí síť kontaktů mezi zúčastněnými Cílem je vytvoření nového společného určení možností kombinací toho, co víme o věci oba, co víte o věci vy ve svém kontextu a toho, co vím o věci já v mém kontextu. 10

Asistence a asistenční schůze – kroky při plánování Vyjasnit si účel asistence Zjistit, zda již někdo daný problém nevyřešil Identifikovat moderátora Promyslet načasování a stanovit časový rozsah Vybrat různorodou skupinu účastníků Vyjasnit si požadované výsledky a postupy a jak jich lze dosáhnout Naplánovat prostor pro vzájemné seznámení se účastníků Věnovat čas vytvoření prostředí Rozdělit dobu na jednotlivé na sebe navazující díly (rozvíjení problematiky a nezadrhnutí se na jednom bodě) Vytvořit prostředí pro kladení otázek 11

Asistence a asistenční schůze – kroky při plánování Průběžně analyzovat co na asistenci zazní Poskytovat zpětnou vazbu a informovat o výsledcích po asistenci (vytvoření trvalejší struktury) 12

Použitá a doporučená literatura COLLISON, Chris; PARCELL, Geoff. Knowledge management. [s.l.] : COMPUTER PRESS, s. ISBN Nerozhodujete se správně? Možná za to může nedostatečná podpora rozhodovacích procesů. [online]. [cit ]. Dostupné z: to-muze-nedostatecna-podpora-rozhodovacich-procesu

14 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.