STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze 0 1989 – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji metoda napomáhající plánování rozvoje, zjišťování výkonu a efektivity sociálních služeb.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Inspekce kvality sociálních služeb
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
QQT, s.r.o. Mgr. Ilona Čtvrtníková Telefon: Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
LIBERECKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD LIBERECKÉHO KRAJE U Jezu 1242/2a, Liberec 2 Odbor sociálních věcí a problematiky menšin Procesy standardizace a zjišťování.
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti z inspekce přímé péče na základě práce s biografií Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace Mgr. Eliška Gregorová.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Realizace inspekcí poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje Krajský úřad Jihomoravského kraje 2009.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Představení projektu Základní informace Cíle projektu Klíčové aktivity Realizované aktivity Připravované aktivity.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“

Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období, inspirace zahraniční praxe, hledání významu sociálních služeb, rozlišení od veřejných služeb (transformace sociálního systému), zvýraznění práv klienta (odklon od vyloučení a zavření „nevhodných“ osob mimo „běžnou“ populaci, ale vyrovnání práv, snaha o začleňování do „běžné“ společnosti) pracovní skupina odborníků z praxe s účastí metodiků + někdo, kdo to prosadil na MPSV inspirace zahraniční praxí (např. Velká Británie, Rakousko …) výstup: „Zavádění standardů kvality sociálních služeb do praxe - Průvodce poskytovatele“

Proces definice SKSS Fáze transformace do zákona o sociálních službách – proces neznámý…, z velké části zachován původní dokument, součást vyhlášky č. 505/2006 Sb. účinnost zákona č. 108/2006 Sb. a vyhlášky č. 505/2006 Sb. od

Proces definice SKSS Fáze „8 diskusních setkání, jejichž cílem bylo zmapovat názorové proudy všech zainteresovaných aktérů k výkladu a naplňování standardů“ skupinové workshopy zástupců poskytovatelů, inspektorů a vzdělavatelů nad vyjasněním klíčových témat (vztah mezi ZOSS a zákonem o ochraně osobních údajů, rozdílnosti služeb a možnosti naplnit určitá kritéria, protože standardy jsou stavěny zejm. na pobytové služby, …) výstup: „Standardy kvality sociálních služeb – Výkladový sborník pro poskytovatele. Výstupy z tématických diskusních setkání a práce odborných týmů pro jednotlivé oblasti Standardů kvality sociálních služeb.“ nik.pdfhttp:// nik.pdf

Proces definice SKSS výstup: „Standardy kvality sociálních služeb – Příručka pro uživatele“ kss_final_web.pdfhttp:// kss_final_web.pdf Fáze 3 - ???

Průvodce zaváděním standardů podklady MPSV školení – obecné školení – specifické (konkrétní okruhy) Seznam institucí a vzdělávacích programů akreditovaných na MPSV ČR fhttp:// f pdfhttp:// pdf software – SQWIN školení na klíč na druh služby / organizaci konzultace s odborníky (inspektory) v průběhu vytváření standardů zkušební inspekce předávání v rámci týmu

Zapojení pracovníků do tvorby standardů celý tým, který poskytuje službu – vedoucí služby, metodik, ale zejména pracovníci v přímé práci s klientem úroveň METODIKY X STANDARDY –standardy nastavují minimální úroveň kvality poskytovaných služeb –metodiky upravují postupy práce s klientem, které se musí odrážet od minimálního standardu, ale zpravidla jsou metodiky chápány šířeji (doplňují se další postupy a pravidla, která standardy nevyžadují, ale dle charakteru služby na ně narážíme v praxi)

Průběh inspekce „Etický kodex inspektorů sociálních služeb“ „Metodika MPSV k provádění inspekcí poskytování sociálních služeb“ f Aktualizace metodiky _inspekci.pdf Letáky s informacemi o inspekcích dny, obvykle 3 inspektoři (min. 2) - aneb vlastní zkušenosti z průběhu inspekce

Výhody X nevýhody registrované sociální služby každý poskytovatel sociální služby musí být registrován – tedy nejde o rozhodnutí, zda se registrovat, ale zda budeme poskytovat sociální službu (viz ZOSS) nevýhody – byrokratické překážky (registrace, hlášení pracovníků, hlášení všech změn, inspekce kvality, kontrola plnění registračních požadavků, …) výhody – DOTACE, možnost poskytovat sociální službu, větší možnost kontroly kvality a ochrany práv klientů které činnosti jsou na pomezí, tedy na rozhodnutí poskytovatele, zda se jedná o veřejnou nebo sociální službu?

Problematická místa veřejný závazek ochrana práv individuální plánování zvyšování kvality terén: dokumentace