Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Advertisements

BESKYDY.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Historické památky města MIKULOV
K názvu pohoří přiřaďte jeho nejvyšší vrchol.
Prostřední Bečva Stručný průvodce jednou z nejhezčích obcí Valašska.
Ta naše země česká 4 Autor : Herbert Novotný.
„Červenohorské sedlo“
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Šmídová, Křečková, Medková
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
K názvu pohoří přiřaďte jeho nejvyšší vrchol.
Katedrála v Chartres.
P OZNÁVÁME K RNOVSKO T radice, kulturní zařízení, turistické cíle.
Baroko Život v barokní době.
Bazilika svatého Václava
Občanská výchova 6. ročník
geomorfologické celky
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Autor: Autor: esrebla Hudba: Secret Garden – You RaiseMeUp Animace: sš Automatická zvuková Slide Show.
Historie a konec krkonošské Petrovy boudy. manuální posun.
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Opava.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plana.a.okoli.
Moravskoslezský kraj.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Moje prázdniny Nikola Dudíková.
Oravská Magura, Skorušina
Zlínský kraj – opakování VY_32_Inovace_01KR-3 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.7 Města Libereckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
Ustecký kraj. Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Česká republika Zlínský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Zlínským krajem.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Česká republika Povrch.
Rozhledny na Slovácku. Rozhledna Travičná Rozhledna leží v nadmořské výšce 380 m.n.m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,6m nad zemí. Z Tvarožné.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Moravskoslezský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jeseníky.
Beskydy Adéla Hodboďová.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Ivančena 2015 výstup na Lysou horu
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Pohoří ČR-Moravskoslezské.
Novohradské hory- Kamenec
Člověk a jeho svět – 4.ročník Pohoří ČR
PRADĚD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10_Praděd.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ČESKÁ REPUBLIKA POHOŘÍ
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
K názvu pohoří přiřaďte jeho nejvyšší vrchol.
České středohoří.
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Moravskoslezský kraj.
Nejvyšší vrcholy pohoří ČR VY_32_INOVACE_07 Sada 7
Transkript prezentace:

Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od pradávna, při vykopávkách v letech zde bylo objeveno hradiště z mladší doby kamenné. Je oblíbeným výletním místem. Na vrchol kopce vede 222 kamenných schodů.

Na Cvilíně se několikrát do roka konají církevní poutě. Jejich tradice sahá k počátku 17. století. V letech byl postaven z popudu představeného řádu minoritů kostel. Interiér poutního kostela je vyzdoben nádhernými freskami z roku brněnského malíře F. Ecksteina. V srpnu roku 1865 kostel vyhořel. Tato událost je zachycena na jedné z nejstarších fotografií města Krnova. Také válečné události v roce 1945 kostel velmi poškodily. V době komunismu byla činnost řádu minoritů násilně přerušena. V okolí kostela je třináct empírových kaplí z počátku 19. století, které tvoří křížovou cestu, a jedna velká barokní kaple z roku Všechny kaple byly zrekonstruovány v roce U jednotlivých kaplí jsou k vidění obrazy, které popisují křížovou cestu.

Cvilínská rozhledna se tyčí nad městem ve výšce 436 m n. m. Umožňuje překrásný výhled do kraje, při dobré viditelnosti lze na východě spatřit nejvyšší hory Beskyd - Radhošť, Smrk a Lysou horu, západním směrem pak vrcholky Hrubého Jeseníku s Pradědem, Vysokou Holí, Petrovými kameny a Biskupskou kupou. Válcovitá kamenná romantická stavba zakončená vyhlídkou s cimbuřím je vysoká 26 metrů, uvnitř s dřevěným schodištěm se 144 schody. V letech ji vybudovala krnovská sekce Moravskoslezského sudetského horského spolku podle projektu architekta Ernsta Latzela. Při zahajovací slavnosti konané 11. června 1903 dostala jméno Liechtensteinova rozhledna, na počest bohatého mecenáše, bez jehož daru by výstavba nebyla možná. O unikátní věžičku rozhledna přišla při opravách prováděných po válce.

Fotografie: Magda čas (snímky 2-29) Hela čas (snímky 1, 30-42) Hudba (s laskavým svolením): Bratři Orffové – píseň Krnovská A přidávám bonus - pár záběrů z roku 2013: z ledna, května, října a prosince

25. ledna Foto Hela

18. května před velkou bouřkou a lijákem, po té nádherná duha Foto Magda

5. října foto Hela

13. října foto Magda

30. prosince foto Magda

30. prosince Foto Hela