Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty Téma:Suroviny na výrobu destilátů 1. Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu TOS dle ŠVP. Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, která studenty seznámí s výrobou, způsobem servisu, původem a obchodními značkami destilátů. Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.B
Suroviny na výrobu destilátů obilniny (ječmen, pšenice, kukuřice) destiláty z obilnin: – ječmen: – pšenice: – kukuřice: WHISK(E)Y VODKA BOURBONE
Suroviny na výrobu destilátů vinná réva resp. víno – nápoj destiláty z vína: COGNAC pouze z oblasti Cognac Francie ARMAGNAC pouze z oblasti Armagnac Francie BRANDY vinný destilát z celého světa
Suroviny na výrobu destilátů matolina = destiláty z matoliny: Grappa (Itálie) Marc (Francie) Trester (Německo) zbytek po lisování hroznů
Suroviny na výrobu destilátů ovoce – ovocné pálenky slivovice, hruškovice, malinovice, meruňkovice, třešňovice
Suroviny na výrobu destilátů jablka destilát z jablek = – původem z Francie, nyní se může jako Calvados označovat pouze destilát vyrobený v Normandii, Bretani a v Maine Calvados
Křížovka
Řešení křížovky
Zdroje Literatura: GASNIER, V., Nápoje, Slovart 2006 ISBN X MIKŠOVIC, A., Bar, Consoff s.r.o ISBN Obrázky a videa: každý obrázek a video má hypertextový odkaz na zdroj Pozadí: