Zdravé stravování KC3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Zdravý životní styl základní principy.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Výživa.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Sůl moc nebo málo ?.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Zdravé stravování KC3

Cíl Identifikovat základní chyby, které děláme při stravování a uvědomit si jak můžeme tyto chyby eliminovat Vysvětlit princip fungování výživové pyramidy nebo zdravého talíře Naučit se navrhovat pokrmy dle zásad zdravé stravy

Jak vypadá denní strava běžného obyvatele ČR? Snídaně: Oběd: Večeře: Přesnídávka a svačina:

Důsledky naší stravy a nedostatku pohybu Jsme na prvním místě v počtu mužů s rakovinou tlustého střeva (ženy deváté). 20 % populace má vysoký tlak 70 % populace má vysoký cholesterol 31 % žen a 21 % mužů je obézní

Zdravá strava zahrnuje tři složky Správné složení potravy Správné množství potravy Správné rozložení stravy během dne

1. Správné složení stravy Pomáhá nám ho určit tzv. potravinová pyramida

1. Správné složení stravy Pomáhá nám ho určit tzv. potravinová pyramida tuk Bílkoviny Zdroje polysacharidů Ovoce a zelenina

1. Správné složení stravy Pomáhá nám ho určit tzv. potravinová pyramida nebo zdravý talíř tuk Bílkoviny Zdroje polysacharidů Ovoce a zelenina

K čemu člověk potřebuje? Ovoce a zeleninu Potraviny bohaté na polysacharidy Potraviny bohaté na zdravé tuky Potraviny bohaté na bílkoviny Sladkosti, chipsy a jiné pochutiny (tzv. junk food) Pracovní list

Odpovídají následující pokrmy principům zdravého talíře?

Úkol Navrhněte hlavní chod, který odpovídá zásadám zdravého talíře

2. Správné množství stravy Příjem energie musí být přizpůsoben výdeji. Každý člověk má tzv. bazální metabolismus a další energii ještě spaluje tělesnou činností. Je-li příjem energie dlouhodobě vyšší než výdej nastává zvýšení hmotnosti. BMI index

BMI Kategorie Zdravotní rizika 18,5 - 24,9 norma minimální méne než 18,5 podváha vysoká 18,5 - 24,9 norma minimální 25,0 - 29,9 nadváha nízká až lehce vyšší 30,0 - 34,9 obezita 1. stupně zvýšená 35,0 - 39,9 obezita 2. stupně (závažná) 40,0 a více obezita 3. stupně (těžká) velmi vysoká

3. Správné rozložení stravy během dne Ideálně 5-6x denně malé porce Snídaně vydatná, oběd má pokrýt asi 1/3 denní spotřeby energie, večeře lehká

WHO doporučuje ČR Snížit příjem tuků, především tuků nasycených Snížit spotřebu jednoduchých cukrů a zvýšit podíl polysacharidů, zvýšit podíl vlákniny Snížit příjem cholesterolu Zvýšit příjem vitaminů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných látek Dodržovat správný pitný režim, vypít maximálně 250 ml vína či 0,5l piva denně (ženy polovinu)

Další doporučení WHO Zvýšit spotřebu ryb

Další doporučení WHO Snížit množství soli v potravě asi na jednu třetinu Snídaně – 150 g vepřové párky s hořčicí a chlebem (5 g) Polévka – 300 ml gulášová (2 g) Oběd – 150 g Španělský ptáček, rýže, okurka (5 g) Večeře – 400 g Šunková pizza s olivami (4 g)

Opakování Jaké jsou tři zásady zdravé stravy? Správné ………………… stravy Správné …………........ stravy v průběhu dne

Opakování Jmenujte alespoň čtyři věci, které jsou na naší české stravě špatné. Co můžeme dělat abychom tato negativa zmírnili?

Opakování Co popisuje tzv. výživová pyramida a tzv. zdravý talíř?

Něco navíc.. https://www.stream.cz/fenomen/10000091- biopotraviny