Vystěhování Mgr. Alena Budková Městská knihovna Sedlčany, příspěvková organizace duben 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vranovská Ves.
Advertisements

SEDLIŠTĚ.
Podstatná jména, pád, číslo, rod a vzor
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Já vím, takových věcí chodí hodně, ale tohle je vážně miloučký.
Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Obec, kde žiji Vesnice.
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Velká řecká kolonizace
B N N A Á E V D K E Í D M O Ř O E CH L B A K J.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Pardubický kraj.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Plzeňský kraj.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Sedlčany Sedlčany a okolí.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
PowerPoint Moje bydliště 1. Snímek : Moje bydliště + autor
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Místo kde žiji: Lhotsko
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
SVOČ Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Romské ženy a tabu Autorka: Bc. Denisa Kroupová Školitelka: PhDr. et Bc. Alena.
Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan Zpracovaly Veronika Macháčová a Kateřina Cihelková Sedlčany 2015.
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_5B_08_Vyjmenovaná_slova_po_B.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.4 Obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Obec, kde žiji Vesnice.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
OBRÁZKOVÁ POHÁDKA Název : VY_32_inovace_15 - ČJ – Obrázková pohádka
Můj domov, má vlast Obec.
CITOV.
Ekologie obce Nahošice
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Prvouka – vesnice.
Město a příměstské oblasti
Soňa Maruničová Říjen ročník
Den Země 3.A – 25. dubna.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
OBCE V ČR.
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
Transkript prezentace:

Vystěhování Mgr. Alena Budková Městská knihovna Sedlčany, příspěvková organizace duben 2015

Rodina: Stiborova Obec: Nedrahovické Podhájí Uspořádání chalupy: 1 světnice, malá komora, půda, kurník, prasečí chlívek, menší stodola Rodina: Prášilova Obec: Dublovice Uspořádání chalupy: světnice, 2 komory, černá kuchyně, půda, stodola, chlév pro 2 krávy, maštal pro 2 koně, kurník, prasečí chlívek Rodina: Mertlova Obec: Rovina Uspořádání domu: Světnice, komora, síňka, černá kuchyně, půda, stodola, chlév pro 2 krávy, prasečí chlívek, kozí chlívek, kurník Rodina: Musilova Obec: Osečany Uspořádání chalupy: 1 světnice, černá kuchyně, malá komora, půda, chlév pro krávu, prasečí chlívek Rodina: Štemberkova Obec: Jesenice Uspořádání chalupy: 1 světnice, síňka, kůlnička, kozí chlívek, půda, kurník Rodina: Vláškova Obec: Sedlčany Uspořádání domu: obchod a sklad, v patře kuchyně, dva pokoje, malý dvorek, kůlna SPIRHANZL, Jaroslav. Staré jihočeské chalupy. 2. vyd. Praha: Vesmír, s.

Informace z krámu „Prý se má zavírat krám v Osečanech. Vím to jistě, už nabízeli, že zboží z Osečan převedou k nám“. Informace od sousedky, jejíž zeťák se zná s jedním chlápkem, který dělá pro Němce „Má se to týkat jen okraje Sedlčanska, jen malého kousku. Odnese to prý hlavně Benešovsko a Neveklovsko. Ze Sedlčanska to mají být jen asi tři vesnice…“ Informace od truhláře „Osečanům by se to mělo vyhnout, protože sestra tamějšího starosty má za muže Němčoura. A ten je s esesáky jedna ruka. A to on nedopustí, aby se Osečany a tím i jeho rodina měla někam stěhovat.“ Informace od švagra – zaslechl hovor nějakých německých šarží „Jasně říkali tou jejich drnčivou hatmatilkou, že bude vystěhováno 21 obcí a celé Sedlčany k tomu. A taky chlapi našli na silnici mezi Jesenicí a Sedlčany zastřeleného pošťáka. Ten totiž v Kňovicích v hospodě řekl, že bude celá vesnice vystěhovaná. A že to ví moc dobře a prý těch vesnic bude celá řada. Ale nechtěl nikomu říct, odkud to ví.“ Informace ze školy „Jeden kluk od nás ze školy chodí esesmanům pro pivo. A oni se ho ptali, kde bydlí. Řekl, že bydlí v Kňovicích a oni se hrozně smáli a plácali ho po zádech. Tak si myslí, že Kňovice vystěhované nebudou.“ Informace z novin „Mezi lidmi se šíří strach, že budou vystěhováni ze svých domů. Tyto informace jsou jen fámy, nepodložené žádným oficiálním vyjádřením úřadů ani platnou vyhláškou. Vyzýváme proto obyvatele ke klidu a rozvaze. Šiřitelé poplašných zpráv budou potrestáni za nepodložené šíření paniky.“

Celkem vystěhováno:  65 obcí (21 z politického okresu Sedlčany)  144 osad  5682 domů  rodin  osob Vystěhované území zabíralo 441 km 2

Doležal, Jakub. Střípky z mozaiky protektorátní společnosti: Německá okupace a její konec v politickém okrese Sedlčany ( ). Praha: Státní oblastní archiv; Příbram: Státní okresní archiv; Příbram: Hornické muzeum, ISBN