Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soňa Maruničová Říjen 2012 3. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soňa Maruničová Říjen 2012 3. ročník"— Transkript prezentace:

1 Soňa Maruničová Říjen 2012 3. ročník Prvouka – Náš domov, obec, vesnice, město, vlast Prezentace slouží k upevnění znalostí týkajících se našeho domova, místa kde žijeme a naší vlasti.

2 Náš domov

3 Domov máme tam, kde žijeme se svými rodiči a sourozenci
Domov máme tam, kde žijeme se svými rodiči a sourozenci. Za domov bývá považována obec nebo vlast, ve které žijeme. K místu, které je naším domovem , máme hezký vztah a vždy se tam rádi vracíme.

4 Obec

5 Náš dům nebo byt je umístěn v některé obci
Náš dům nebo byt je umístěn v některé obci. Obce dělíme na vesnice a na města.

6 Vesnice jsou menší než město, bydlí tu méně obyvatel
Vesnice jsou menší než město, bydlí tu méně obyvatel. Lidé zde mají postaveny většinou rodinné domy. Ve vesnici bývá obecní úřad, škola, zemědělské družstvo, menší obchod a kostel.

7 Vesnice jsou obklopeny přírodou
Vesnice jsou obklopeny přírodou. V jejich okolí se nacházejí pole, louky, lesy Ve vesnici je proto zdravější životní prostředí než ve městě.

8 Město je velká obec s mnoha obyvateli
Město je velká obec s mnoha obyvateli. Ve městě sídlí úřady, nemocnice, školy, banky. Je tam mnoho obchodů a obchodních domů.

9 Jezdí zde stovky aut. Pohybovat se po městě umožňuje lidem také městská hromadná doprava – autobusy, tramvaje, trolejbusy, metro.

10 Vlast

11 Stát, ve kterém žijeme, se nazývá Česká republika. Je to naše vlast
Stát, ve kterém žijeme, se nazývá Česká republika. Je to naše vlast. Nachází se ve středu Evropy. Rodným a zároveň úředním jazykem je čeština. Symboly státu jsou: státní hymna, státní vlajka a státní znak.

12 Hlavní město Hlavním městem České republiky je Praha
Hlavní město Hlavním městem České republiky je Praha. Je to největší a zároveň nejlidnatější město u nás. Prahou protéká řeka Vltava. V Praze sídlí vláda České republiky. Pražský hrad je sídlem prezidenta.

13 Citace:


Stáhnout ppt "Soňa Maruničová Říjen 2012 3. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google