Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prvouka – vesnice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prvouka – vesnice."— Transkript prezentace:

1 Prvouka – vesnice

2 Žijete na vesnici? Kdo z vás má babičku na vesnici? Chtěli byste bydlet na vesnici? Jak vznikaly obce? Vznikaly z malých osad v úrodné krajině, kde lidé mohli obdělávat půdu a později se věnovat řemeslům. Malé obce nazýváme vesnice. Jaké jsou charakteristické znaky vesnice? Čistější a zdravější životní prostředí. Menší počet obyvatel, lesy, pole, vinice, stodoly, kravíny, pastviny, rodinné domky se zahradami, chov domácích zvířat, kostel se hřbitovem, dobrovolní hasiči, rekreační chalupy.

3 Co je to náves? Je to centrum vesnice. Na návsi často najdeme kostel. Co je to středisková obec? Je to obec s větším počtem obyvatel, pod kterou patří více malých obcí. Obvykle zde najdeme obecní úřad, mateřskou a základní školu, zdravotnické středisko, obchod, knihovnu, kulturní dům, vlakové spojení s městem.

4 V současné době se menší část obyvatel vesnice
věnuje zemědělství. Chovají: krávy, prasata, ovce, kozy, koně, popřípadě pštrosy. V drůbežárnách chovají kuřata a slepice. Pěstují: obilí, kukuřici, řepku, brambory, zeleninu, ovoce.

5 Jakým způsobem se obyvatelé vesnic spojí
s městem nebo střediskovou obcí? Osobní dopravou, autobusem nebo vlakem. Dojíždíte autobusem nebo vlakem do školy? Má vaše vesnice webovou stránku na internetu? Prohlédněte si ji!


Stáhnout ppt "Prvouka – vesnice."

Podobné prezentace


Reklamy Google