Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o."— Transkript prezentace:

1 Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o /prázdniny/? Co budeš dělat o prázdninách? *Taken from Review Lesson 9, pg. 210, ex. 1 of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 Pády a koncovky 1. Na výlet šlo několik /cizí studenti/.

3 Pády a koncovky 1. Na výlet šlo několik cizích studentů. 2. Kluci se smáli /nové holky/, že chodí pěšky.

4 Pády a koncovky 1. Na výlet šlo několik cizích studentů. 2. Kluci se smáli novým holkám, že chodí pěšky. 3. V /který měsíc/ jste přijel do /Praha/?

5 Pády a koncovky 1. Na výlet šlo několik cizích studentů. 2. Kluci se smáli novým holkám, že chodí pěšky. 3. V kterém měsíci jste přijel do Prahy? 4. Mluvil jen o /svoji žáci/.

6 Pády a koncovky 1. Na výlet šlo několik cizích studentů. 2. Kluci se smáli novým holkám, že chodí pěšky. 3. V kterým měsíci jste přijel do Prahy? 4. Mluvil jen o svých žácích. 5. V /kostel/ jsem se divil /velká okna/.

7 Pády a koncovky 5. V kostele jsem se divil velkým oknům. 6. Bratr konečně odjel na /dovolená/.

8 Pády a koncovky 5. V kostele jsem se divil velkým oknům. 6. Bratr konečně odjel na dovolenou. 7. Nemůžu najít /černá tužka/, musím tedy psát /červená/.

9 Pády a koncovky 5. V kostele jsem se divil velkým oknům. 6. Bratr konečně odjel na dovolenou. 7. Nemůžu najít černou tužku, musím tedy psát červenou. 8. Ta povídka je z /Horákův výbor/.

10 Pády a koncovky 5. V kostele jsem se divil velkým oknům. 6. Bratr konečně odjel na dovolenou. 7. Nemůžu najít černou tužku, musím tedy psát červenou. 8. Ta povídka je z Horákova výboru. 9. Do /příští týden/ se určitě vrátí.

11 Pády a koncovky 9. Do příštího týdne se určitě vrátí. 10. Snad bydlí ve /vedlejší ulice/.

12 Pády a koncovky 9. Do příštího týdne se určitě vrátí. 10. Snad bydlí ve vedlejší ulici. 11. Hodně cestoval po /různé země/.

13 Pády a koncovky 9. Do příštího týdne se určitě vrátí. 10. Snad bydlí ve vedlejší ulici. 11. Hodně cestoval po různých zemích. 12. Měl jsi to hledat mezi /Věřiny sešity/.

14 Pády a koncovky 9. Do příštího týdne se určitě vrátí. 10. Snad bydlí ve vedlejší ulici. 11. Hodně cestoval po různých zemích. 12. Měl jsi to hledat mezi Věřinými sešity. 13. V /některé společnosti/ s tím mají /velké potíže/.

15 Pády a koncovky 13. V některých společnostech s tím mají velké potíže. 14. Na /Národní třída/ jsme potkali několik /známí/.

16 Pády a koncovky 13. V některých společnostech s tím mají velké potíže. 14. Na Národní třídě jsme potkali několik známých. 15. /Stejná kniha/ můžete koupit ve /všechna větší knihkupectví/.

17 Pády a koncovky 13. V některých společnostech s tím mají velké potíže. 14. Na Národní třídě jsme potkali několik známých. 15. Stejnou knihu můžete koupit ve všech větších knihkupectvích. 16. Navštívil jsem ho před /několik dnů/, bydlí v /první patro/.

18 Pády a koncovky 16. Navštívil jsem ho před několika dny, bydlí v prvním patře. 17. Jde o /vážná zpráva/.

19 Pády a koncovky 16. Navštívil jsem ho před několika dny, bydlí v prvním patře. 17. Jde o vážnou zprávu. 18. Zabývají se /moji oblíbení spisovatelé/.

20 Pády a koncovky 16. Navštívil jsem ho před několika dny, bydlí v prvním patře. 17. Jde o vážnou zprávu. 18. Zabývají se mými oblíbenými spisovateli. 19. Některé části /Turgeněvova První láska/ zná nazpaměť.

21 Pády a koncovky 16. Navštívil jsem ho před několika dny, bydlí v prvním patře. 17. Jde o vážnou zprávu. 18. Zabývají se mými oblíbenými spisovateli. 19. Některé části Turgeněvovy První lásky zná nazpaměť. 20. Maso nejím bez /kus/ /černý chléb/.

22 Pády a koncovky 16. Navštívil jsem ho před několika dny, bydlí v prvním patře. 17. Jde o vážnou zprávu. 18. Zabývají se mými oblíbenými spisovateli. 19. Některé části Turgeněvovy První lásky zná nazpaměť. 20. Maso nejím bez kusu černého chleba.


Stáhnout ppt "Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o."

Podobné prezentace


Reklamy Google