Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Příjemce podpory – škola:
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_147 Ročník:1. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Základy přírodních věd Tematická oblast:Přírodní látky Téma:Lipidy Jméno autora:Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne:Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o lipidech.

LIPIDY Obr.1 z řeckého lipos = mastný

Obecná charakteristika velká a různorodá skupina přírodních látek hojně rozšířeny jak v živočišných, tak v rostlinných organismech patří mezi ně tuky, oleje, vosky nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v organických tzv. lipofilních rozpouštědlech (ether, chloroform, benzen) Obr.2

Z pohledu výživy mají z lipidů největší význam TUKY vznikají v živých organismech reakcí (esterifikace) glycerolu a mastných kyseli n +  + VMK: - palmitová (C 15 H 31 COOH)  nasycená (jednoduchá vazba) – pro tuky -stearová (C 17 H 35 COOH) -olejová (C 17 H 33 COOH)  nenasycená (dvojná vazba) – pro oleje glycerol karboxylová kyselina tuk (ester) voda

Zisk tuků z přírodních materiálů se tuky získávají: lisováním rozdrcených plodů rostlin škvařením (vytavování) rozpouštěním v organických rozpouštědlech Obr.3 Obr.4

Funkce lipidů rezervní - slouží jako zdroj a zásoba energie strukturní - důležitá složka membrán a tkání (podkožní, nervové) Obr.5 Obr.6 Obr.7

Funkce lipidů ochranná - ochrana proti mechanickému poškození ledvin, tepelná izolace katalytická - některé jsou biokatalyzátory -lipofilní prostředí pro vitaminy, hormony a léčiva Obr.8 Obr.9

Obr.14 slunečnicový, olivový,… výjimka rybí tuk kapalné skupenství = olej obsahují nenasycené MK tzv. „hodné“ (zdravé) tuky obsahují málo cholesterolu nejhodnotnější :mořské ryby, oleje lisované za studena Rozdělení tuků podle původu živočišné máslo,sádlo,lůj pevné skupenství = tuky obsahují nasycené MK tzv. „zlé“ (škodlivé) tuky obsahují cholesterol, způsobuje ucpávání cév rostlinné Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.15

Obezita nadměrné ukládání tuků příčina: – nadměrná konzumace tučných potravin – malá fyzická námaha – nedostatečný pohyb Obr.24

Žluknutí tuků působením světla, tepla, vzduchu a mikroorganismů dochází k rozkladu oxidace vznikají aldehydy a ketony zapáchají a hořknou Obr.16

Obr.11 Ztužování tuků pro potravinářské účely se z rostlinných olejů vyrábějí pevné tuky - margaríny hydrogenace – reaguje vodík s olejem zanikají dvojné vazby jsou stálejší, odolnější vůči žluknutí, nepáchnou

STEROLY nejrozšířenější a nejznámější – cholesterol tvoří součást membrán živočišných buněk pomáhá tělu zpracovávat tuky ve větší míře se nachází v mozkové tkáni, ve žluči, v krevní plasmě, v nadledvinkách, v nervové tkáni, v míše, ve vaječném žloutku a v tuku ovčí vlny (lanolin) naše tělo potřebuje asi kolem 2 g cholesterolu denně za normální hladinu v krvi považujeme do 5,0 mmol/l zvýšený obsah v krvi způsobuje choroby krevního oběhu Obr.23

Obr.17 VOSKY zvláštní skupina lipidů rostlinné: tuhé povlaky na pokožce listů, plodů – ochranná funkce živočišné: včelí vosk – stavba plástů – stavební funkce součást krémů na boty, svíčky, lešticí pasty Obr.18 Obr.19 Obr.20

FERMEŽ snadno vysychající oleje např. lněný olej při styku se vzduchem brzy tuhnou použití k nátěrům dřeva, tiskařské černi, sklenářských tmelů a linolea Obr.21 Obr.22

Zdroje: Obr.1NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/11/olivy.jpg Obr.4 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: w4uny.jpg? Obr.6 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/09/tuky-zena-iStock_ XSmall.jpg Obr.7 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: images/myelin.jpg Obr.8 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.9NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.10NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.11NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jpg?PHPSESSID=e821c28 Obr.12NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.13NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.14NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.15 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2010/11/olives.jpg Obr.16NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.17 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: b.jpg Obr.18 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Zdroje: Obr.19 Jiří Bohdal. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: medonosna jpg Obr.20NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.21NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: image/800x600/ jpg Obr.22NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.23NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: fit.co.uk/pfiles/images/reduced%20cholesterol.jpg Obr.24 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999