Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Nástroje územního plánování
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
1 CE značení pro SDZ Školení CDV Směrnice pro stavební výrobky (CPD) uvádí způsob splnění ‘základních požadavků’ Prostřednictvím značení CE Cesta A: Evropská.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
SEMINÁŘ VÝROBCI STROJE. Obsah semináře Zákon č. 90/2016 o posuzování shody stanovených výrobků při jejich uvádění na trh Aktuální legislativa ES a ČR.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
Vodohospodářské aktuality
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Speciální izolace BJ13.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Ing. Martin DVOŘÁK,Ph.D Praha
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební výrobky s označením CE

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 2 Obsah přednášky Právní základ Povinnosti kontaktního místa Často kladené dotazy Zhodnocení zkušeností

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 3 Nařízení 305/2011/EU, čl. 10

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 4 Kontaktní místo Nařízení č. 764/2008/ES, kterým se stanoví postupy týkající se uplatňování některých vnitrostátních technických pravidel u výrobků uvedených v souladu s právními předpisy na trh v jiném členském státě neharmonizovaná sféra pravidla a postupy pro ochranu volného pohybu výrobků pravidla pro zřízení kontaktních míst pro výrobky

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 5 Usnesení vlády z 3. července 2013 č. 519 o zajištění implementace čl. 10 CPR Postup k zajištění implementace čl. 10 a pokyny pro kontaktní místo Kontaktní místo zřízeno na Ministerstvu průmyslu a obchodu za vedení a provoz odpovídá odbor stavebnictví a stavebních surovin působnost je vymezena na skupinu stavebních výrobků, na které se vztahuje harmonizovaná technická specifikace, tj. harmonizovaná evropská norma nebo evropský dokument pro posuzování (resp. evropské technické posouzení), a které jediné mohou být označeny označením CE. síť kontaktních osob – zástupců ministerstev a dalších správních úřadů a odborných institucí

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 6 Povinnosti kontaktního místa (1) Kontaktní místo podle čl. 10 odst. 2 a 3 CPR plní tyto úkoly: Poskytuje hospodářským subjektům a příslušným orgánům jiných členských států informace o “ustanoveních“ právních předpisů ČR, která mají za cíl splnění základních požadavků na stavby a vztahují se na zamýšlené použití stavebního výrobku informace o ustanoveních předpisů, které uvádějí požadavky na základní charakteristiky a vlastnosti stavebních výrobků, jež jsou odvozené od základních požadavků na stavby informace o ustanoveních předpisů, které mohou mít dopad na požadavky na stavební výrobky Poskytuje informace bezplatně Poskytuje informace do 15 pracovních dnů

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 7 Ustanovení právních předpisů Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), § zmocnění pro vydávání předpisů pro stavby, s možným dopadem na požadavky na stavební výrobky: MD ČR (stavby silnic, dálnic a další stavby včetně staveb drah), MMR, hl. m. Praha (obecné požadavky na stavby) MZe (technické požadavky pro vodní díla a technické požadavky pro stavby pro plnění funkcí lesa) Další předpisy s dopadem do problematiky stavebních výrobků jsou v kompetenci dalších rezortů - MV ČR, MZČR, MŽP Předpisy, které se odkazují na české technické normy, které se stávají „povinnými“ Vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby Vyhláška č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb Vyhláška č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 8 Kontaktní místo pro stavební výrobky s označením CE Kontaktní místa pro stavební výrobky s označením CE v členských státech ProCop - kontaktní místo pro neharmonizované stavební výrobky SOLVIT – mimosoudní systém řešení sporů při nesprávné aplikaci práva ES (volný pohyb zboží)

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 9

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 10 Informace na webu Web MPO Kontaktní místo pro stavební výrobky s označením CE Často kladené dotazy (FAQ) Požadavky na stavební výrobky s označením CE Sdělení EK o strategii pro udržitelnou konkurenceschopnost evropského stavebnictví - cíle strategie, úkoly a aktivity Aktuální informace Informační portál ÚNMZ / státní zkušebnictví

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Často kladené dotazy (FAQ) K nařízení o stavebních výrobcích (CPR) K nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 157/2014 ze dne 30. října 2013 o podmínkách týkajících se zpřístupňování prohlášení o vlastnostech stavebních výrobků na internetové stránce Připravena revize a doplnění dokumentu Kdo jsou kompetentní národní autority (čl. 11, odst. 8)? Musí být k označení CE uvedeny základní charakteristiky s NPD? Kdy nesmí výrobce uvést v PoV k základní charakteristice NPD? Musí být kontaktní adresa v místě uvádění výrobku na trh (čl. 11, odst. 5)? Jak ověřit pravost certifikátů a osvědčení?

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 12 Často kladené dotazy na kontaktní místo (1) Převažují dotazy ze zahraničí (Polsko, Německo, Slovensko) Příklady dotazů: k CPR PoV – obsah, jazyk při uvádění výrobku na trh certifikáty/osvědčení, ETA (platnost, pravost, vyžadování) výjimky - kusová výroba Požadavky na výrobky okna a dveře ETICS, tepelně izolační materiály geosyntetické izolace stabilní hasicí zařízení komíny a komínové vložky

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 13 Často kladené dotazy na kontaktní místo (2) Požadavky na jazyk PoV, bezpečnostních pokynů a návodů při uvádění výrobku na trh v ČR – zákon č. 22/1997 Sb., § 13c „Je-li stavební výrobek s označením CE uváděn nebo dodáván na trh v České republice, musí být prohlášení o vlastnostech poskytované k tomuto výrobku a pokyny a bezpečnostní informace připojované k tomuto výrobku v českém jazyce.“ Ověření pravosti certifikátů/osvědčení – databáze NANDO (FAQ 19) vydané před – notifikované osoby k příslušné EN na adrese seaction=cp.hs seaction=cp.hs vydané před – oznámené osoby k příslušné EN na adrese seaction=directive.notifiedbody&dir_id=33 seaction=directive.notifiedbody&dir_id=33

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 14 Často kladené dotazy na kontaktní místo (3) Poskytování další dokumentace prokazující shodu výrobku s PoV (11.8, 12.8.b) příslušnému vnitrostátnímu orgánu - dozorové orgány (ČOI) a orgány, u kterých právo požadovat tyto informace vyplývá z národní legislativy (stavební úřady) (FAQ 15) Výjimky z povinnosti vypracovat PoV – kusová a nesériová výroba (čl. 5, odst. a) v řešení EK pokyn M „Posuzování shody podle – Počáteční zkoušky typu a řízení u výrobce“ - odsouhlasený návod ke směrnici Rady 89/106/EHS, 4.9 Rozdílné kategorie výroby obvyklá sériová výroba – velký objem stále stejně vyráběného stejného výrobku sériová výroba výrobků s proměnnými vlastnostmi – hotový sériový výrobek s různými funkčními vlastnostmi, např. velikostí kusová (a nesériová výroba) – individuálně navrhovaný výrobek, objednaný k instalování do jedné a téže známé stavby

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 15 Okna, dveře – minimální požadavky Obecné požadavky na stavby a stavební výrobky – zákon č. 183/2006 Sb. stavební zákon, § 156 Požadavky na stavby Základní požadavky na stavební výrobky - vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby jsou vyjádřeny, § 8, odst. 3 „Výrobky, materiály a konstrukce navržené a použité pro stavbu musí zaručit, že stavba splní požadavky podle odstavce 1 (tj. základní požadavky na stavby)“ Požadavky na základní charakteristiky - výrobek musí splnit všechny základní charakteristiky relevantní pro okna nebo dveře požadované v příloze ZA, v tab. ZA.1 v harmonizované ČSN EN A1 Okna a dveře - Norma výrobku, funkční vlastnosti - Část 1: Okna a vnější dveře bez vlastností požární odolnosti a/nebo kouřotěsnosti

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 16 Okna, dveře – minimální požadavky Konkrétní požadované hodnoty základních charakteristik, v závislosti na zamýšleném použití jsou uvedeny zejména: příloha NA v ČSN EN A1 stanovuje třídy a úrovně podle vhodnosti použití v ČR v povinných ČSN, na které odkazuje vyhláška č. 268/2009 Sb. v dalších právních předpisech a ČSN, na které se tyto další předpisy odvolávají, např. ve vyhlášce č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany a navazujících ČSN Požadavky na zabudování oken ČSN Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 17 Plynová stabilní hasicí zařízení – požadavky Komponenty Harmonizované stavební výrobky - soubor harmonizovaných ČSN EN Stabilní hasicí zařízení - Komponenty plynových hasicích zařízení. SHZ Stanovený výrobek podle NV č.163/2002 Sb., zařazeným do skupiny 10/3 (Příloha č. 2). Při posuzování shody je třeba konkrétně postupovat podle §2 odst. 2 nařízení vlády, tj. zajistit u autorizované osoby vydání stavebního technického osvědčení podle §3, které se pak použije pro posuzování shody. Hasivo Stanovený výrobek ve smyslu nařízení vlády č. 173/1997 Sb., kterým se stanoví vybrané výrobky k posuzování shody

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 18 Zhodnocení zkušeností kontaktního místa CPR – nejednoznačnost některých ustanovení Požadavky pro ČR v mnoha právních předpisech Nejednotnost terminologie a postupů pro harmonizované a neharmonizované stavební výrobky Odkazy na technické normy a další technické dokumenty Zákon o stavebních výrobcích Aplikační dokumenty/výrobkové listy

Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 19 Děkuji za pozornost Kontaktní místo pro stavební výrobky