Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Jádrová hmota 1 Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: 12.10.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – využití Jádrové hmoty v CV. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník
Jádrová hmota
charakteristika Tyto hmoty jsou připravené z většího množství cukru Základní surovinou jsou různé druhy jádrovin ( mandle, lískové ořechy, persiko, kokos …) Jsou to polotovary Korpusy jsou vláčné Mají dlouhou trvanlivost
Rozdělení hmot Jádrová hmota z lískových ořechů Jádrová hmota z mandlí Jádrová hmota z arašídů Jádrová hmota z vlašských ořechů Jádrová hmota z kokosu Jádrová hmota ze směsi jádrovin http://www.google.cz/imgres?q=ořechy&start=18&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=RzTXg0mEx9sf6M:&imgr
Suroviny a jejich úprava Cukr krupice ( hrubší aby zjemnil hmotu ) Bílky ( nemusí být úplně čisté ) Jádroviny ( opražené, blanšírované ) Obvyklý poměr surovin je 1 díl jádrovin 2 díly cukru http://www.google.cz/imgres?q=ořechy&start=36&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=iQthwQByvI5VNM:&imgr
Základní výrobní schéma http://www.google.cz/imgres?q=jádrová+hmota&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=IMYeiqpWDWaYfM:&imgrefur
Kontrolní otázky 1. Kam řadíme jádrovou hmotu a co je pro ní charakteristické ? 2. Jaké jsou tři základní suroviny pro její výrobu ? 3. Co je blanšírování jádrovin 4. Proč se praží jádroviny před použitím ? 5. Jaké znáš druhy jádrovin ?
Správné odpovědi 1. Je to polotovar, velký obsah cukru, výrazná chuť jádrovin 2. Bílky, pražené mleté jádroviny, cukr krupice 3. Zbavování hořkých slupek ořechů za pomoci horké vody spařením 4. Jádroviny tím mají výraznější chuť 5. Mandle, arašídy, lískové ořechy, kokos, persiko
Použité zdroje Obrázky : 1. http://www.uklastera.cz/x233-rohlicek-jadrovy-kakaovy-40g 2. http://www.google.cz/imgres?q=ořechy&start=18&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=RzTXg0mEx9sf6M:&imgr 3. http://www.google.cz/imgres?q=ořechy&start=36&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=iQthwQByvI5VNM:&imgr 4. http://www.google.cz/imgres?q=jádrová+hmota&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=IMYeiqpWDWaYfM:&imgrefur Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o.