Prioritní osa 4 OPVVV Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Specifický cíl 5 Zlepšení kvality pregraduální přípravy pedagogických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání)
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Prioritní osa 4 OPVVV Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Specifický cíl 5 Zlepšení kvality pregraduální přípravy pedagogických pracovníků Tématické setkání externí skupiny

Stav přípravy OP VVV Únor – březen 2013: -struktura OP VVV -úprava specifických cílů (popis intervenční logiky) -první návrh OP VVV -jednání Řídícího výboru OP VVV odeslání prvního návrhu na MMR intervenční logika – úprava a odeslání MMR do Návrh bude dále rozpracováván a upřesňován v průběhu dubna v návaznosti na Vaše připomínky, připomínky pracovních skupin a upřesňování metodických podkladů.

Příprava OP VVV – duben 2013 Zpracování finančního plánu OP VVV Zpřesnění strategické části programu a popisu prioritních os Zpřesnění indikátorové soustavy Zpřesnění horizontálních principů Dopracování integrovaných přístupů Zpřesnění popisu řízení a implementace programu Dopracování ex-ante a SEA hodnocení OP VVV Zahájení přpravy Prováděcího dokumentu

Příprava OP VVV – celkově FázeAktivita 1.Do konce března 2013První návrhy programů předloženy MMR Do konce května 2013První návrhy programů předloženy vládě ČR pro informaci Spolu s programy vládě předložen návrh Dohody o partnerství 2.Červen – podzim 2013Programy dopracovávány Podzim 2013Předložení programů ke schválení vládě ČR Spolu s programy předložení Dohody o partnerství 3.NásledněProgramy předloženy Komisi

Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Ukotvení v operačním programu OP VVV: Příprava lidských zdrojů pro vědu, výzkum a trh práce Počáteční vzdělávání poskytuje jednotlivci kvalitní základ a celoživotní učení následný rozvoj potřebných kompetencí během celého jeho produktivního života. Důsledky nespravedlivého přístupu a nízká kvalita v počátečním vzdělávání – od předškolního vzdělávání – jsou nejzávažnější - mohou totiž zásadně limitovat další vzdělávací a pracovní potenciál jedince.

Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Principy: 1.Zvýšení kvality vzdělávání a posílení jeho relevance pro trh práce 2.Posílení rovného přístupu ke vzdělávání na všech stupních 3.Posílení významu celoživotního učení jako faktoru dlouhodobé uplatnitelnosti i kvality života Soulad se strategií Evropa 2020 a Národním programem reforem. Soulad se strategií ET 2020 a Strategií rozvoje vzdělávání v ČR do r Soulad s Dlouhodobým záměrem a akčními plány ve vzdělávání.

Specifický cíl 5 – Zkvalitnění pregraduální přípravy pedagogických pracovníků

Soulad s investiční prioritou Předcházení předčasnému ukončování školní docházky a jeho omezování, podpora rovného přístupu ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání.

Východiska Absolventi fakult vybaveni dobře v profesních oborových znalostech, v otevřenosti, inovativnosti a komunikativnosti. Slabé stránky: aplikace teoret. základů pedagogiky a psychologie v praxi, nízké praktické pedagogické dovednosti (a dovednosti motivace, jednání s rodiči, inkluzívním vzdělávání, řešení chování žáků). Příčiny: -nízký podíl praktického vzdělávání v průběhu VŠ studia budoucích pedagogických pracovníků -vytrácí se didaktický charakter učitelské přípravy, chybí čas na rozsáhlejší praxi -organizační a finanční omezení fakult -nevyhovující systém hodnocení kvality VŠ -nedostatečně využitý potenciál aplikovaného pedagogického výzkumu -nízká úroveň spolupráce VŠ s praxí

Očekávané měřitelné výsledky: Zvýšení podílu praxe (dlouhodobou, reflektovanou praxí v reálné práci s dětmi a mládeží) v re-akreditovaných studijních programech fakult vzdělávajících učitele (reakreditace z pohledu potřeb učitele) – kreditní systém AK Ideální cílová hodnota: Zvýšení počtu fakultních (kvalita) škol a zařízení nebo obdobných škol, kde se bude uskutečňovat praxe studentů Otázky k diskusi: -Jsou tyto výsledky vyjádřením specifického cíle? -Neměli bychom spec. cíl přejmenovat - důraz na praktickou přípravu?

Navržené aktivity k dosažení cílů 1.Dlouhodobé praxe studentů škol vzdělávajících učitele na MŠ, ZŠ, SŠ, školská zařízení, poradenská zařízení, získávání kompetencí pro práci s ohroženými nebo nadanými dětmi a mládeží v NNO, v soc. službách – přesahy s MPSV se zřejmě vyřeší na cílové skupině, na SŠ příprava na budoucí povolání v ČR i v zahraničí ve spolupráci s fakultními učiteli. 2. Navazování a rozvoj spolupráce fakult a škol, na kterých bude poskytována praxe, včetně zajištění odborného vedení ze strany fakulty i ze strany přijímající školy. /vč. metody action research, společné vzdělávání a aplikace v praxi/ 3. Stáže akademických pracovníků fakult vzdělávajících budoucí pedagogické pracovníky na školách a školských zařízeních v ČR i v zahraničí - reflexe a přenos zkušeností do vzdělávání budoucích pedagogických pracovníků. 4. Adaptační období – uvádějící učitel nebo mentor, zpětná vazba z fakulty, spolupráce fakult s mentory, supervize – rozvoj osobnosti - návaznost na KS 5. Studenti jako asistenti pedagoga, doučování a jiné práce, reflexe práce 6. Přednášející na fakultách – odborníci z praxe – ze škol 7. Propojení praxe s výukou didaktik, pedagogiky, reflexe praxe

Připomínky externí skupiny - definovat rozdíl mezi lektory a pedagogy -doplnit konkrétní způsob zapojení studentů v rámci pedagogické praxe do škol -doplnit vzdělávání budoucích pedagogů odborných předmětů v praxi -upřesnit délku pedagogické praxe studentů VŠ, upřesnit obory -doporučujeme podporovat intenzivnější propojení přípravy učitelů s praxí -doplnit o oblast dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, 1) DVPP v odbornosti učitelů (předmětová orientace), 2) DVPP formou praxí pro učitele odborných předmětů a učitele odborných praxi

Otázky k diskusi Zařazení samostatného specifického cíle - je toto pro fakulty vhodné? Využijí to? Nebude potřeba spíše spojit s intervencemi v prioritní ose 3? Ne do PO 3 Návrhy implementace Typy příjemců – univerzity, vysoké školy, střední pedag. školy, VOŠ pedagogické Partneři: místa praxí vč. zaměstnavatelů („nefinanční“). Partnerství univerzit a vysokých škol. Územní dimenze – Praha – je potřeba dojednat v PA Návrhy indikátorů výsledků a výstupů

Děkuji za pozornost.