L - PACK Jazykový balíček pro migranty v Evropě Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVAČNÍ VZDĚLÁVACÍ NÁSTROJE V MECHATRONICE A BIOMECHATRONICE
Advertisements

VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Podpora meziobecní spolupráce
ECVET v Programu celoživotního učení
Výuka cizích jazyků technických předmětů
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
V RÁMCI ZKVALITNĚNÍ A USNADNĚNÍ STUDIA JAZYKŮ NA SU OPF VÁM KATEDRA CIZÍCH JAZYKŮ A KOMUNIKACE NABÍZÍ V ZS 2011/2012 MOŽNOST ABSOLVOVÁNÍ TĚCHTO JAZYKOVÝCH.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské komise. Tato publikace odráží pouze názory autora a Evropská komise nemůže být zodpovědná za.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Výběr projektů Leader ČR 2006 (Ing. Olga Ondráčková, manažerka MAS) Logo- návrh 13ti leté studentky Konečná podoba loga MAS Konečná podoba loga MAS.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a státním rozpočtem České republiky Moderní formy profesního vzdělávání Konference k projektu Orlová -
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Celoživotní vzdělávání dospělých Grundtvig Projekt EU.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Rámcové a školní vzdělávací programy
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Program: Erasmus+ Klíčová akce: KA1 Název organizace: Základní škola M. Choceňského, Choceň Název projektu: Další vzdělávání učitelů cizích jazyků Číslo.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Projektové kurzy a cílové skupiny 2 5 VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM VE VENKOVSKÝCH PODMÍNKÁCH.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Prezentace na konference k projektu „Inovace ŠVP“ - leden 2010 Ing. Radoslav Kučera, OA Pelhřimov.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Příjemce Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
Listina základních lidských práv a svobod
TTnet (Training of Trainers Network)
SEMINÁŘ Mgr. Karolina BOSTLOVÁ
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Evropská komise VŠ finanční a správní, o.p.s.
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
GENDER EDUCATION ADVANCING COMPETENCES IN CONTEXT OF CHANGING EUROPE
konference Jak se žije malotřídkám Praha
Transkript prezentace:

L - PACK Jazykový balíček pro migranty v Evropě Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem. Project L-PACK, LLP IT-KA2-KA2MP

Vzdělávací organizace pro dospělé ve třech evropských státech vyučující migranty svým národním jazykům ASEV (Itálie), VHS (Německo), IFI (Španělsko) pociťovaly absenci specifických studijních materiálů pro tuto skupinu, proto iniciovaly prezentovaný projekt.

 Rozvíjet jazykovou výuku a podporovat jazykovou různorodost členských států EU.  Vytvořit multimediální jazykový „balíček“ (L- PACK) v šesti jazykových verzích pro dospělé migranty v šesti evropských zemích.

Hlavní koordinátor: ASEV Agenzia per lo Sviluppo Empolese Valdelsa, Itálie, sídlo Empoli Řešitelské instituce:  Public Institution College of Social Sciences (CSS)  Volkshochschule im Landkreis Cham e.V. (VHS Cham)  Instituto de Formación Integral, S.L.U. (IFI)  University for Foreigners of Siena (UNISTRASI)  AINTEK A.E. (IDEC)  Silesian University in Opava (SUO)

 Obsah projektu je specificky vypracován tak, aby pokryl potřeby dospělých migrantů, kteří mají pouze základní znalost národního jazyka a přejí si další rozvoj svých jazykových dovedností na úrovni A2 podle Společného evropského rámce pro jazyky.

 L-PACK obsahuje v každém jazyce následující jazykové výukové produkty:  60 krátkých videí s dialogy s tématem každodenního života,  audio-soubory,  cvičení,  informace o jazyku a zemi se slovní zásobou,  metodický průvodce pro učitele i studenty,  vše bude dostupné ve Wikibooks, YouTube a Mypodcast.

 Úřady  Komunikace  Rodina a společenské kontakty  Zdraví  Hledání zaměstnání  Volný čas  Hledání ubytování  Škola  Sebevzdělávání  Nakupování  Cestování  Pracovní život

1. Byly vypracovány dva různé dotazníky v anglickém jazyce:  jeden pro učitele 2. jazyků,  jeden pro migranty. 2. Byly přeloženy do šesti různých jazyků (němčiny, italštiny, španělštiny, moderní řečtiny, češtiny a litevštiny).

3. Realizace dotazníkového průzkumu: Prostřednictvím dotazníků bylo dotazováno 10 učitelů 2. jazyků z každé země (celkem 6 0 učitelů). Všichni z nich vyučují jazyk hostitelské země jako druhý jazyk v soukromých či veřejných jazykových kurzech, na univerzitách a školách po dobu 2 až 17 let. Prostřednictvím dotazníků bylo dotazováno 40 migrantů z každé země (celkem migrantů).

4. Analýza dotazníků a vyhodnocení výsledků.  Závěr: obě dotazované skupiny – učitelé i migranti vybrali stejná témata pro nový studijní materiál „L-Pack“ a stejné dovednosti, které mají být rozvíjeny v jazykové výuce.

 ● Správní orgány  ● Komunikace  ● Rodina a společenský styk  ● Zdraví  ● Hledání práce  ● Volný čas  ● Hledání ubytování  ● Škola  ● Sebevzdělávání  ● Nákupy  ● Cestování  ● Profesní život

 5. Každý řešitelský tým zpracoval 5 dialogů pro dvě témata v angličtině a poslal ostatním partnerům.  6. Překlad 50 dialogů z angličtiny do národních jazyků příslušné země.  7. Návrh struktury modulů a výběr nejvhodnější.

 8. Zpracování cvičení ke každému dialogu.  9. Výběr textů s informací o reáliích země pro každý tematický celek (modul).  10. Příprava a natáčení videí a podcastů – tým distančního vzdělávání SU univerzity.

 Pracovní jednání – Italie - Empoli, Německo - Cham, Itálie - Empoli, Španělsko – Madrid.  Skype – konference.  Průběžná komunikace – korespondence s hlavním koordinátorem, zveřejňování výsledků jednotlivých úkolů dle harmonogramu na www.

12 modulů Modul: 5 rozhovorů nahraných na video a audio 8 cvičení vycházejících z dialogu Gramatická informace + cvičení Kulturní informace + cvičení Slovní zásoba Klíč

Metodický průvodce  pro učitele  pro studenty

MODUL 1 Komu n ikace

PROBLÉMY  Přílišná vázanost textu na partnery v projektu  Malá flexibilita  Typologická odlišnost jazyků  Natáčení videí  Změny v textech  Složité opravy  Nemožnost pilotáže na pracovišti

DALŠÍ KROKY  Pilotáž  Příprava 2. verze – moduly + videa  Zveřejnění – www, YouTube, podcasty  K onference  Autorská práva pro partnery – rozšíření – více cvičení

DOSTUPNOST MATERIÁLU už v době pilotáže : videa: YouTube view=pl view=pl text na stránkách projektu L-Pack Spojení na YouTube bude na www projektu

  Děkuji za pozornost