1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Osa IV - Leader. Metoda Leader  Místní akční skupina (MAS) – partnerství soukromého sektoru (min. 50% zástupců) veřejného sektoru (max. 50% zástupců)
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Region spokojeného života pro všechny
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“ Spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova v rámci opatření III.3.1. Vzdělávání a informace Programu rozvoje venkova ČR

2 Program rozvoje venkova ČR Program EAFRD Pravidla pro 5.kolo příjmů Opatření

3 Program rozvoje venkova Strategický dokument – PRV ČR (05/2007) 1.EAFRD – obsah, videoprezentace 2.CESTY K AKTUÁLNÍM DOKUMENTŮM =2&ch=74&ids=2307&val=2307http:// =2&ch=74&ids=2307&val= PRAVIDLA

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) pro období

Základní dokument Nařízení Rady (ES) č. 1698/2005 ze dne 20. září 2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) Pro osu IV: Oznámení Komise členským státům ze dne – stanovení pokynů pro LEADER+

Strategický přístup Zásady strategie rozvoje venkova EU – priority Společenství (zatím pouze Návrh rozhodnutí Rady o strategických pokynech Společenství pro rozvoj venkova) Národní strategický plán ČR – převod priorit EU do podmínek ČR. Národní program rozvoje venkova ČR na období (4 osy)

4 osy k realizaci cílů I. Konkurenceschopnost zemědělského a lesnického sektoru II. Obhospodařování území – péče o přírodu a krajinu III. Diverzifikace mimo zemědělství a kvalita života na venkově IV. Leader

Osa I. – Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Zajistit maximální návaznost na stávající podpory v rámci OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství a SAPARD Hlavním cílem osy I. jsou inovace a přístup k výsledkům výzkumu a vývoje. Prioritní oblastí je modernizace zemědělských podniků a přidávání hodnoty zemědělských produktů.

Osa II. – Životní prostředí / obhospodařování území Cílem je zachování stávajících podpor (LFA, Lesnictví) Priority: -Řešení ekonomických problémů zemědělství v méně příznivých oblastech -Ochrana přírodních zdrojů a ochrana životního prostředí ve venkovských oblastech s důrazem na údržbu krajiny v zemědělství i lesním hospodářství -Ochrana vody a vodních zdrojů

Osa III. – Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Prioritní cíle EU: -tvorba pracovních příležitostí -zlepšení kvality života Cíle ČR: -růst hospodářské činnosti, rozvoj mikropodniků -uplatnění žen a mladých lidí na trhu práce -rozvoj tradičních dovedností a jejich využití -využití informačních a komunikačních technologií -využití obnovitelných zdrojů energie -cestovní ruch -modernizace infrastruktury, čištění odpadních vod

Osa III.- Opatření III.1. Opatření k diverzifikaci hospodářství venkova: III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy Cíle: - stimulace rozvoje nezemědělských činností na venkově - stabilizace a tvorba nových pracovních míst, zejména pro ženy a mladé Podporované oblasti: pořízení a vybavení provozoven a dílen, rekonstrukce nevyužitých budov, úprava manipulačních ploch, marketing a propagace výrobků Žadatelé: člen zemědělského hospodářství

III.1.2. Podpora zakládání podniků (nezemědělských) Cíle: - rozšíření ekonomické základny venkova - zvýšení ekonomické stability - tvorba nových prac. míst (ženy, mladí) - snížení nezaměstnanosti - podpora živností a mikropodniků (do 10 zaměstnanců) -Žadatelé: podnikatelé FO i PO s jakoukoliv právní subjektivitou, podniky do 10 zaměstnanců, vč. nových podnikatelů bez historie

III.1.3. Podpora cestovního ruchu -Podopatření : Informace, služby (podpora výstavby, rekonstrukce a vybavení inf. center, mapové a propag. materiály o regionu -Podopatření: Turistická infrastruktura (výstavba a rekonstrukce ubytovacích zař. do 45 lůžek, doplňkových stravovacích zařízení, vybavení a zařízení budov, nákup zvířat pro CR) -Žadatelé: obce, svazky obcí, NO, podnikatelé – FO a PO

III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Cíle: vybudování a obnova nezbytných inženýrských sítí a zařízení technické infrastruktury, rozšíření nabídky služeb, zlepšení občanského vybavení Podopatření 1: Obnova a rozvoj vesnic - základní technická infrastruktura budování a rekonstrukce vodovodních a kanalizačních sítí, ČOV, úpravny vod, rozvody plynu, tepla, elektřiny, telekomunikační a datové sítě Podopatření 2: Občanské vybavení a služby výstavba, rekonstrukce, modernizace a vybavení objektů pro občanské vybavení a služby (školské, sociální, zdravotnické, informační centra, tržnice, zařízení pro sportovní a kulturní aktivity)

III.2.2. Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova Cíle: ochrana a péče o lokality NATURA 2000, zachování a obnova hmotných i nehmotných kulturních hodnot venkova – pro obyvatele i návštěvníky Podopatření: přírodní dědictví tvorba a realizace plánů péče, zpracování studií, propagační materiály, doplnění zeleně, označování chráněných území Podopatření: kulturní dědictví zpracování studií obnovy a využití památek, vč. parků, zahrad, kulturně společenské aktivity – tradice, folkfór, národopis, expozice kulturních a historických zajímavostí

III.3.1 Opatření týkající se vzdělávání a informování hospodářských subjektů 1. Vzdělávání a informace Cíle: Zabezpečit vzdělávání, poskytovat aktuální informace v oboru, rozšířit používání informačních a komunikačních technologií Podpora: pořízení počítačové techniky, internetu, vzdělávací programy, semináře a kurzy, výuka cizích jazyků

Osa IV. Leader Základní principy Realizace místních rozvojových strategií na principu Leader k dosažení cílů kterékoliv ze tří tématických os I., II., III. Činnost místních akčních skupin Meziúzemní a mezinárodní spolupráce Budování sítí, hledání nejlepší praxe

Osa IV. – LEADER Získávání dovedností, animace a provádění Cíle: zpracování integrovaných reg. strategií, zlepšení organizačních schopností místních komunit, školení členů partnerství, propagace místní rozvojové strategie a mikroregionu Podpora: zpracování strategií, studií – vyhodnocení potenciálu území, školení členů MAS, zpracování SWOT analýz, činnost MAS

Osa IV. – LEADER O patření IV.1.1. Místní akční skupina - podpora administrace, seminářů, poradenství, zpracování a propagace SPL, sběr informací,. IV.1.2.Realizace místní rozvojové strategie - podpora konkrétních projektů v souladu se schváleným Strategickým plánem LEADER (SPL) a pravidly pro žadatele IV.2.1. Realizace projektů spolupráce - podpora společných partnerských projektů

Témata místních rozvojových strategií Cíle podle os I. – III. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví - vyšší přidaná hodnota, pěstování obnovitelných zdrojů paliv a energie, odborné vzdělávání (osa I.) Zlepšování životního prostředí a krajiny – zvýšení kvality vod, rozvoj ekologického zemědělství a lesnictví, péče o území NATURA (osa II.) Kvalita života a diverzifikace hospodářství venkova – vytváření nových prac. míst(osa III.)

Osa IV. - Principy Vytvoření místní rozvojové strategie Vymezené subregionální venkovské území Partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem Přístup zdola Vypracování a provádění strategie, projekty z různých odvětví Inovační přístup Projekty spolupráce Vytváření sítí místních partnerství Podíl hospodářských a sociálních partnerů – zemědělců, žen, mladých lidí a jejich sdružení – min. 50 %

Veřejné projednání záměru a projektů Podpora projektů z vlastních zdrojů Sledování realizace projektů Sběr informací pro monitoring a hodnocení Kontrola realizace průběžná a následná Spolupráce a poskytování informací kontrolním a platebním orgánům MZe

Geografické vymezení - subregionální území s 10 – 100 tis. obyv., hustotou nax. 120 obyv./km 2 s vyloučením měst nad 30 tis. obyvatel. Výše limitu pro jednu MAS na období cca 10 mil. Kč /1 rok. Z toho na činnost MAS max. 15 %, na poradenskou činnost 15 %. Podpora činnosti MAS 100 %. Pro všechny veřejné podpory v rámci osy IV. platí, že 80 % hradí EU a 20 % národní veřejné zdroje (platí i pro osu II.; pro osu I. a III. - 75% EU, 25 % SR ČR) Předpoklad – účast cca 60 MAS.

24 Pravidla pro 5.kolo příjmů Část A – Obecné podmínky Část B – Specifické podmínky - popis opatření- záměry - definice příjemce- druh a výše dotace - způsobilé výdaje- nezpůsobilé výdaje - formy financování- kritéria přijatelnosti - další podmínky- seznam příloh

25 Děkuji za pozornost Ing. Ivana Chytilová Projektová manažerka