MUDr. Markéta Petrovová odb. asistent, Klinika pracovního lékařství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOMATOMETRICKÉ BODY NA TĚLE
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Správné držení těla.
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Jak přežít sezení u počítače?
Zásady práce u počítače
Zásady při práci s počítačem
Základy informatiky část 13
Správné sezení u počítače
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
VY_32_INOVACE_TMM24860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D.
Základy informatiky část 13
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
Bodystyling Institut Zdraví Hradec Králové Bratří Štefanů
Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování
Korekce odchylek správného držení těla
Název Zdraví a počítač Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast
GRAFOMOTORIKA.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Části lidského těla Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Margarita Raskina Kazachstán Gymnázium Teplice
Atletická průprava pro canicross
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jak správně sedět u počítače
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
Skolióza páteře Petra Krajčová.
Základy informatiky část 13
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
BOZP – Práce s počítačem
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Ergonomické požadavky na pracoviště s počítačem
Jak „přežít“ práci na počítači
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ergonomické požadavky na pracoviště s počítačem
Vybrané cviky. Obecně Výběr cviků je volen tak, aby poukázal na oblasti, které je důležité posílit či protáhnout Cviky jsou voleny individuálně, pokračujte.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Která čísla označují správné držení těla?
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Popis svalů lidského těla
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování na gymballech.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Zdravotní rizika při práci na počítači Aneta Fenclová Valentýna Barabášová.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Ergonomie práce na počítači
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Svaly lidského těla- tendence
Transkript prezentace:

MUDr. Markéta Petrovová odb. asistent, Klinika pracovního lékařství Ergonomie v praxi MUDr. Markéta Petrovová odb. asistent, Klinika pracovního lékařství FN USA Brno, LF MU Brno 2008

Práce vsedě Stále více lidí pracuje vsedě. Lidské tělo ale potřebuje pohyb a aktivitu, a pokud je delší dobu ve strnulé poloze, začne protestovat. To se projevuje jako nepříjemná bolest, dostavující se po každém pracovním dni. Bolestmi zad trpí stále mladší lidé. Statistiky ukazují narůstající počet osob, které si dlouhým a nesprávným sezením trvale poškozují páteř. Je to dáno nesprávným sezením nevhodně zvolenou židlí uspořádáním pracovního místa režimem práce a odpočinku

Svalová soustava člověka

Anatomie člověka a správné sezení Páteř člověka je sloupcovitého tvaru, složena z jednotlivých obratlů spojených meziobratlovými ploténkami. Sloupec obratlů se otáčí kolem vertikální osy, je ohebný do stran a z profilu odpovídá tvaru písmene S. Meziobratlové ploténky jsou vyživovány procesem difůze. Tento zásobovací proces je nezbytný pro správnou funkci plotének a výrazně ovlivňuje pohyb páteře. Podle výzkumů je nedostatečná výživa plotének jako nejčastější příčina bolesti bederní páteře, způsobena zejména nedostatečným pohybem páteře. Problémy páteře jsou nejčastěji způsobeny špatným držením těla dlouhodobým nesprávným statickým sezením.

Správné uspořádání pracoviště s PC 40 – 70 cm 25 - 30 ˚ 90˚ 20 cm 60 -80 cm 50 - 70 cm 40 - 45 cm

Správná hloubka sezení Správnou hloubku sezení a používání celé sedací plochy zabezpečuje anatomicky tvarovaný sedák dostatečně hluboký a široký.

Přesná výška opěradla Opěradlo by mělo být nastaveno tak, aby jeho největší zakřivení bylo tam, kde je největší prohnutí páteře směrem dopředu.

Správná výška sezení Nastavte si výšku sezení tak, aby vaše stehna a lýtka svíraly úhel 90°. Chodidla spočívaly celou plochou na zemi. Nesmí být cítit tlak přední hrany sedadla na stehna.

Vyhovující výška područek Nastavte si výšku Vašich područek tak, aby paže a předloktí svíraly přibližně úhel 90° a ruce pohodlně opřené spočívaly na desce Vašeho psacího stolu.

Vhodný odpor opěradla Nastavení vhodného odporu opěradla poskytuje díky synchronním mechanizmům neustálý kontakt opěradla se zády a tím snižuje tlak na meziobratlové ploténky.

Buďte aktivní při práci v sedě Správný (korigovaný) sed Krční páteř protažena Ramena uvolněna Kolena mírně od sebe Chodidla pevně na podložce Dynamický sed Kroužení Náklon trupu i do stran Stažení a povolení hýždí Tlak chodidel do podložky a uvolnění tak neseď

Práce v sedě – protahovací cviky vytoč paže roztáhni prsty zaklesni prsty otáčej trup k oběma stranám propleť prsty (dlaně směřují ke stropu) protáhni paže vzhůru ukláněj se s nataženou paží střídavě na obě strany

Práce v sedě – uvolňovací cviky střídej stoj na patách a špičkách protáhni se s rovnými zády opři dlaně o bedra, lehce se zakloň uvolni se opřením paží o stůl, při únavě očí dej dlaně přes oči uvolni se do předklonu

Buďte aktivní při práci s PC Korekce správného držení těla Sed se vzpřímenými zády Kolena mírně od sebe, chodidla pevně na podložce Ramena uvolněná Tlakem 2. a 3. prstu posuň bradu dozadu v horizontální rovině – „šuplík“ tak ne Nejčastější chyby: Monitor – umístěný příliš vysoko, nízko, asymetricky Klávesnice – příliš vysoko, nízko, chybí možnost opěry zápěstí Myš – příliš vysoko, daleko

Buďte aktivní při práci s PC Procvičujte zápěstí Po půlhodině psaní a používání myši si protáhněte prsty a kružte zápěstím na obě strany. Tak uvolníte napětí svalů a kloubů v předloktí. Nepřepínejte krk Poloha monitoru je velmi důležitá. Jeho střed by měl být v linii očí, aby nedocházelo k namáhání krční páteře a horních zádových svalů.Nemůžete-li monitor umístit do vyšší polohy, natočte jej směrem nahoru. Používáte-li pravidelněji notebook, poříďte si k němu klasickou klávesnici a podstavec, který zajistí jeho správnou polohu. Předloktí držte při psaní ve vodorovné poloze Abyste mohli prsty volně dosáhnout na klávesnici, musíte umístit vaše předloktí do téměř vodorovné polohy. Držte vždy telefon v ruce. Pokud telefonujete, nesvírejte telefon mezi svým krkem a ramenem.Tento zlozvyk může vyvolat napětí a svalové křeče z přetěžování krční oblasti. Dopřejte si přestávku Po dvou hodinách nepřetržitého sezení si udělejte přestávku. Postavte se. Projděte se po místnosti a trochu se procvičte. Toto opakujte několikrát denně.

Práce s PC – protahovací cviky Protažení paží před trupem a do vzpažení (prsty propletené, dlaně vytočené dopředu) Protažení do rotace s nataženou paží (druhá ruka se opírá o stehno) Protažení se ve stoji (neprohýbej se v bedrech a nezakláněj hlavu)

Práce s PC – cviky pro uvolnění a protažení horních končetin Protřepej si ramena, celé paže i zápěstí (lze provádět i ve stoji) Střídavě svírej ruce v pěst a roztahuj prsty Přilož dlaně na sebe a střídavě je překlápěj na obě strany, v krajních polohách výdrž 3 – 5 sekund

Práce s PC – relaxace a uvolnění očí Polož dlaně přes otevřené oči (nestlačovat oči) a relaxuj alespoň 10 sekund

Práce s PC – uvolnění horní poloviny těla Doporučujeme: Pro zlepšení polohy v sedu využít pomůcky (klekátko, opěrku zad, over-ball, držák dokumentace) Dle možností se postavit a projít Při únavě a bolesti očí konzultovat problémy s očním lékařem Oči příležitostně relaxovat pohledem do dálky Sepni ruce za hlavou a napřim se Uvolni se do předklonu

Ergonomie „běžných“ činností

Ergonomie „běžných“ činností

Ergonomie „běžných“ činností

Ergonomie „běžných“ činností

Ergonomie „běžných“ činností

Ergonomie „běžných“ činností

Ergonomie „běžných“ činností