Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu."— Transkript prezentace:

1 Správné držení těla obr.1

2 Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu byla vycentrována nad spojnicí středů kyčelních kloubů. Páteř je plynule dvojesovitě zakřivena. Ramena jsou spuštěna volně dolů, lopatky jsou celou plochou přiloženy k zadní straně hrudníku. Hlava je vzpřímena, brada svírá s osou těla pravý úhel.

3 K hodnocení držení těla se v tělovýchovné praxi vychází ze subjektivního hodnocení jednotlivých parametrů.

4 1. Hodnocení při pohledu z boku a)Hodnocení držení hlavy a krku hlava vzpřímená (zasunutá) brada svírá pravý úhel s osoutěla štěrbina oční a horní úpon ušního boltce leží ve vodorovné rovině vzdálenost krční lordózy od těžnice kolem 2cm (v dospělosti 3cm) kosti týlní Obr.2

5 b)Hodnocení břicha a sklonu pánve břišní stěna je za kolmicí spuštěnou z mečovitého výběžku kosti hrudní, lehce se dotýká břišní stěny hrudník je vyklenutý a symetrický žebra svírají s páteří 30⁰ vzdálenost bederní lordózy od těžnice je 2,5 - 3cm Obr.3 (v dospělosti o málo větší)

6 c)Hodnocení křivky zad Těžnice spuštěná z bočního průměru zvukovodu Prochází středem ramenních a kyčelních kloubů a spadá Obr.4 před kloub hlezenní Obr.5 Obr.6

7 Těžnice spuštěná z hrbolu kosti týlní Dotýká se hrudní kyfózy, probíhá rýhou mezihýžďovou a spadá mezi paty Obr.7

8 3. Hodnocení při pohledu v čelní rovině Osa páteře je totožná s osou těla Osa boků je rovnoběžná s osou ramen a je kolmá na osu těla Ramena jsou stejně vysoko a symetricky rozložená Lopatky jsou celou plochou přitisknuty k hrudníku a jsou symetricky oddáleny od páteře Prostor mezi paží a tělem (thorako-abdominální trojúhelníky) jsou Symetrické Obr.8

9 4. Hodnocení dolních končetin Středy kyčelních, kolenních a hlezenních kloubů jsou na svislici Klenby nohou jsou dokonalé, jak klenba podélná tak příčná Obr.9 Obr.10 a b Obr.11 a porucha v rovině čelní – vbočená kolena „X“ (genua valga) b porucha v rovině čelní – vybočená kolena „O“ (genua vara) c) Porucha v rovině předozadní – prohnutí kolena dozadu nebo je koleno ohnuté a nelze natáhnout.

10 Význam správného držení těla Správná funkce vnitřních orgánů - omezení funkce některých orgánů (dýchacího, oběhového, zažívacího i nervového systému) oddálení únavy předpoklad přesného, účelného a estetického pohybu - omezení pohybu odraz psychického naladění jedince: sebevědomí, strach, duševní rovnováha

11 ÚKOL: PODLE JEDNOTLIVÝCH OBRÁZKŮ V PŘÍLOZE 1,2a 3 POPIŠ PRAVIDLA SPRÁVNÉHO DRŽENÍ TĚLA příloha 1

12 Příloha 2

13 Příloha 3


Stáhnout ppt "Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu."

Podobné prezentace


Reklamy Google