ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Marketingový plán podniku
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Závěrečná konference projektu
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015

VĚDA A VÝZKUM FADN ZEMĚDĚLSKÁ DATOVÁ A ÚČETNÍ SÍŤ FADN ZEMĚDĚLSKÁ DATOVÁ A ÚČETNÍ SÍŤ ZEMĚDĚLSKÉ PORADENSKO- VZDĚLÁVACÍ CENTRUM A KNIHOVNA ANTONÍNA ŠVEHLY

VĚDA A VÝZKUM

 úsek je rezortním garantem rozvoje výzkumu oboru zemědělské ekonomiky a řeší:  úkoly pro podporu koncepčních činností a tvorbu opatření politik v gesci MZe  národní i mezinárodní projekty aplikovaného výzkumu v oblasti zemědělské ekonomiky VĚDA A VÝZKUM

Hlavní zaměření:  analýzy nabídky a poptávky ve vertikálách komodit v ČR i v mezinárodním kontextu  trh komodit v ČR a jejich mezinárodní konkurenceschopnost, predikce vývoje trhu, vývoj AZO  analýzy struktury a ekonomiky zemědělských a potravinářských podniků a zemědělských komodit  trhy výrobních faktorů s důrazem na trh půdy a kapitálu, ekonomická situace zemědělských a potravinářských podniků, zjišťování a hodnocení nákladů a výnosů zemědělských komodit VĚDA A VÝZKUM

Hlavní zaměření:  analýzy vývoje jednotlivých opatření agrární politiky včetně vyhodnocení jejich dopadů  podpora formulování a hodnocení zemědělské politiky z hlediska ekonomických a strukturálních dopadů SZP EU na české zemědělství a potravinářství  hodnocení a formulace opatření agrárních politik ve vztahu k ŽP a sociálně-ekonomickému rozvoji venkova  podpora formulování a hodnocení zemědělské a environmentální politiky a politiky rozvoje venkova (znevýhodněné oblasti, agro-environmentální opatření, welfare, sociologie venkova) VĚDA A VÝZKUM

Výstupy a jejich uživatelé:  MZe hlavní zadavatel - více než 85% aktivit  Strategie pro růst českého zemědělství po roce 2014, příprava nové SZP pro ČR, Zprávy o stavu zemědělství, Panorama potravinářského průmyslu, tematické úkoly a mimořádné TÚ aj.).  Další orgány státní správy (MŽP, MPO, MMR, SPÚ, PGRLF, znalecké posudky aj.)  Odborná zemědělská veřejnost  přednášková činnost směrem k zemědělské praxi na aktuální témata k vývoji trhů komodit a chystaných opatření SZP  publikační činnost ve vědeckých a odborných časopisech (např. Zemědělec, Úroda, Náš chov)  webová prezentace výsledků šetření nákladů a výnosů zemědělských komodit  členství v komisích zemědělských nevládních organizací VĚDA A VÝZKUM

8 FADN ZEMĚDĚLSKÁ DATOVÁ A ÚČETNÍ SÍŤ FADN ZEMĚDĚLSKÁ DATOVÁ A ÚČETNÍ SÍŤ

Zemědělská účetní datová síť - FADN („Farm Accountancy Data Network“):  základní zdroj informací EU o ekonomické situaci zemědělských podniků pro přípravu a hodnocení společné zemědělské politiky  každoroční statistické zjišťování produkčních a ekonomických výsledků za výběrový soubor zemědělských podniků  reprezentativní soubor podniků FADN ČR z hlediska ekonomické velikosti, výrobního zaměření a regionálního rozmístění podniků  v roce 2013 soubor v ČR zahrnoval zemědělských podniků z toho 558 právnických osob a 888 fyzických osob (celkový EU soubor čítá 80 tis. respondentů) FADN

Výstupy a jejich uživatelé:  Ministerstvo zemědělství ČR  příprava a hodnocení dopadů zemědělské politiky, podpory LFA, ekonomika ekologického zemědělství, příprava SZP atd.  Český statistický úřad  Univerzity, výzkumné projekty  Poradenství  využívání dat FADN ve sféře zemědělského poradenství  Management zemědělských podniků  významný zdroj informací pro rozhodování zemědělských podniků  veřejná databáze FADN přístupná bezplatně:  možnost porovnávání široké skály ukazatelů (např. výnosy, ceny výrobců, nákladové ukazatele, užitkovost, ekonomické výsledky atd.)  podniky zapojené do FADN mohou své výsledky porovnávat se skupinami podobných farem (volitelné nastavení porovnávaných skupin, např. dle regionu, velikosti, výrobní specializace, LFA, výrobní oblasti) FADN

11 ZEMĚDĚLSKÉ PORADENSKO- VZDĚLÁVACÍ CENTRUM A KNIHOVNA ANTONÍNA ŠVEHLY

KNIHOVNA ANTONÍNA ŠVEHLY Zemědělská oborová informační brána  třetí největší zemědělská knihovna na světě s více než 1,25 mil. titulů  knihovnické služby včetně online služeb  spolupráce se zahraničními knihovnami, přístupy do odborných celosvětových databází Databáze složení potravin  poskytuje aktuální informace o nutričním složení potravin  rychlé a přehledné vyhledávání – stačí zadat název potraviny  přístup do databáze je zdarma

ZEMĚDĚLSKÉ PORADENSKO- VZDĚLÁVACÍ CENTRUM Poradenství akreditace, metodika a kontrola zemědělských a lesnických poradců Registr akreditovaných zemědělských a lesnických poradců MZe Vzdělávání pořádání odborných kurzů, seminářů a workshopů průběžné vzdělávání zemědělských a lesnických poradců vedených v Registru poradců

DĚKUJEME ZA POZORNOST Mánesova Praha 2 Mánesova Praha 2