Celulózka a reakce studentů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Papír Tenký, hladký materiál vyráběný zhutněním vlákna. Použitá vlákna jsou obvykle přírodní nebo založená na celulóze.
STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ČR Autor: Mgr. Jana Závodná
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Isolit–Bravo spol. s r.o. Jablonné nad Orlicí. Co děláme? Vývoj a výroba vysoce náročných nástrojů a forem Lisování sofistikovaných termoplastů a termosetů.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Pardubický kraj Anotace
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Chemická výroba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výroba a recyklace papíru
ČÍNSKÝ „SMART” Reportér německého časopisu „Autobild”, Claudius Maintz, odcestoval do čínského města Dezhou, aby navštívil továrnu, ve které jsou vyráběny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, chemický,
Společenské a hospodářské prostředí
Spotřební průmysl Zápis poznámek Procvičení na mapkách
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, spotřební,
Ohýbání dřeva Patří mezi speciální kategorie obrábění dřeva. Jedná se o rovinné nebo prostorové tvarování masivních dřevěných dílců. Výsledkem musí být.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Zpracovatelský průmysl
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_13
Možnosti uplatnění žáků SŠ v praxi v průběhu studia.
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
Česká republika: vodstvo
VTÚLaPVO – Technická dokumentace Odkaz na Technická dokumentace
9. KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ R O B O T I K A 29. DUBNA 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Projekt 8.B. Co je to ESAB? Společnost ESAB je přední světový výrobce svařovacích a řezacích zařízení a přídavných svařovacích materiálů. Jejich inovační.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
ŘETĚZY VAMBERK.
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Jan Dušek. * Průmysl Průmysl * Zahraniční obchod Zahraniční obchod * Pomoc africkým zemím Pomoc africkým zemím * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Zlínský kraj – opakování VY_32_Inovace_01KR-3 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Kraj Vyso č ina. Základní informace Počet obyvatel: Počet obyvatel: Krajské město: Jihlava ( obyv.)Krajské město: Jihlava (
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Ústecký kraj. Základní informace Sídlo: Ústí nad Labem Hejtman: Oldřich Bubeníček Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 155 obyvatel/km.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Výroba Papíru Jan střída
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
Chemický průmysl Pardubického kraje
10. ZÁVĚREČNÉ KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MIKROEKONOMIKA Formování trhu Základní elementy trhu.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Výroba šumivých prášků
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Výrobní postup Slovní nebo grafický přehled obsahu a sledu jednotlivých výrobních operací, pracovních i nepracovních. (pracovní – přítomnost pracovníka,
VY_52_INOVACE_16_02_Jihočeský kraj
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov
Průmyslová výroba Z čeho je vyrobena učebnice, které suroviny potřebujeme, které obory průmyslu? Struktura průmyslu Průmysl se dělí na tři odvětví: 1.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Výroba dřevěných obalů na trhu od roku 2000
Název vzdělávacího materiálu Cukry
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Celulózka a reakce studentů Biocel Paskov je společností, která vyrábí viskózovou buničinu pro textilní průmysl. Akciová společnost Biocel Paskov ve své činnosti navazuje na vratimovskou celulózku, která na severovýchodě České republiky zahájila svou činnost již v roce 1883. Do roku 2012 se v Paskově vyráběla sulfitová buničina pro papírenský průmysl. Více než 90 % produktu je každoročně exportováno na světové trhy. Ve středu 15. dubna navštívili žáci 3. roč. v rámci projektu "Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji" celulózku v Paskově. Hned na začátku nás místní pracovnice upozornila, že zde vyrábí pouze buničinu pro textilní průmysl. Buničina pro papírenský průmysl se v Paskově přestala vyrábět v roce 2012. V roce 2010 se stali součástí nadnárodní skupiny Lenzing, největšího světového výrobce viskózových vláken používaných zejména v textilním průmyslu. Prošli jsme si celý výrobní proces od počátečního sekání na štěpky, přes výrobu buničiny a její sušení a lisování, až po závěrečné balení a expedici hotových bloků viskózové buničiny. -Tomáš Šedivý, 3.B

Prošli jsme si celý výrobní proces

…samozřejmě nejen venku

Poznali jsme důkladně celou fabriku

Vyber správné odpovědi 1. Jaké dřevo se v továrně nejvíce zpracovává? -smrk -buk -třešeň 2. Kdy byla továrna uvedena do provozu? -1995 -2010 -2000 3.Co je celulóza? -polysacharid -cukr -minerál 4. Co je produktem Biocelu? -látka -viskózová buničina -viskózové vlákno 5.Co se děje s odpadní vodou? -vypustí se do řeky -nechá se v nádrži -vyčistí se

ZÁVĚREM… Zkušenosti nabyté na této exkurzi si mohou studenti připomenout na vytvořené nástěnce.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Šedivý. Zdroje: Anežka Kubištová - Kvíz http://www.biocel.cz/cs/homepage/ http://www.gymozart.cz/