Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenské a hospodářské prostředí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenské a hospodářské prostředí"— Transkript prezentace:

1 Společenské a hospodářské prostředí

2 Spotřební a potravinářský průmysl

3 2. Potravinářský průmysl
Obsah 1. Spotřební průmysl 2. Potravinářský průmysl

4 Spotřební průmysl Spotřební průmysl zahrnuje mnoho odvětví.
Vyrábí zboží spotřebovávané obyvatelstvem. Tento typ průmyslu najdeme ve všech zemích. V málo rozvinutých zemích je to převažující odvětví. Do spotřebního průmyslu zahrnujeme : dřevozpracující průmysl, textilní průmysl, průmysl skla, keramiky a porcelánu, průmysl celulózy a papíru, průmysl oděvní, průmysl kožedělný a obuvnický a průmysl polygrafický .

5 Potravinářský průmysl
Typickým znakem tohoto průmyslu je jeho rovnoměrné rozmístnění. Je to dáno vazbou zemědělskou výrobu. I u tohoto průmyslu můžeme vymezit typické oblasti koncentrace: 1. Země s vhodnými přírodními podmínkami a dlouhodobou tradicí( Nový Zéland, Dánsko, Nizozemsko). 2. V blízkosti velkých měst. 3. Koncentrace v dovozních přístavech. 4. Koncentrace ve vývozních přístavech. Hlavní část potravinářského průmyslu je v Severní Americe a v Evropě.

6 Otázky a úkoly 1. Které průmysly by jsi zařadil do spotřebního průmyslu? 2. Proč se tomuto průmyslu docela dobře daří v rozvojovém světě? 3. Které odvětví spotřebního průmyslu je významné v ČR? Vyjmenuj nejvýznamnější státy potravinářského průmyslu a uveď jejich typické produkty.

7 Dřevozpracující průmysl
Rozložení tohoto průmysl souvisí s lesnatostí území. Na Zemi jsou dvě hlavní oblasti výskytu tohoto průmysl. Napadá Tě, které? Co by jsi zahrnul mezi produkty tohoto průmyslu? Dřevo je základní surovinou pro výrobu celulózy a papíru.

8 Textilní průmysl Základem tohoto průmyslu je výroba vláken.
Vlákna máme umělá a přírodní. Přírodní vlákna se získávají z rostlinných semen(bavlna), stébel( len, konopí, juta), listů( sisal), plodů( kokosové vlákno) a taky jsou živočišného původu(vlna, hedvábí). V textilním průmyslu pracují hlavně ženy. Jaké lokalizační trendy tohoto průmyslu pozorujeme v současné době?

9 Průmysl skla, keramiky a porcelánu
Je tradiční průmysl pro Evropu. K významným zemím patří Itálie, ČR a Německo. Víš odkud pochází porcelán? Znáš některé české produkty tohoto průmyslu?

10 Průmysl celulózy a papíru
Tento průmysl navazuje na dřevozpracující průmysl. Celulóza je důležitá surovina pro papírenský průmysl, výrobu laků, výbušnin atp. Důležitým lokalizačním faktorem tohoto průmyslu je voda Oděvní průmysl Oděvní průmysl úzce navazuje na textilní výrobu. Dnes máme dvě hlavní oblasti výskytu tohoto průmysly : tradiční oblast (Evropa) a velmi se rozvíjí tento průmysl v J a JV Asii. Dokázal by Jsi srovnat výrobky těchto dvou oblastí? Průmysl kožedělný a obuvnický Tento průmysl zpracovává jak přírodní, tak umělé materiály. I toto odvětví se velmi rozvíjí v méně vyspělých oblastech. Napadá Tě proč? Průmysl polygrafický Je to rychle se rozvíjející odvětví. Produkty jsou noviny, knihy, cd……


Stáhnout ppt "Společenské a hospodářské prostředí"

Podobné prezentace


Reklamy Google