Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Podpora studentů s SPU na MU
Dyspraxie.
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Dilemata diagnostiky poruch učení na vysoké škole
Diagnostika SPU.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Diagnostika SPU u studentů vysokých škol
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Speciální péče na naší škole
Diagnostika dyslexie a dalších dys- obtíží
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
Příčiny SPU.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
DIAGNOSTIKA VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE
Speciálně pedagogická diagnostika logopedická
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
možnosti prevence v předškolním období a na počátku školní docházky
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostika a reedukace
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Pozorování, rozhovor
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
Vliv poruch plynulosti řeči, zejména breptavosti, na fungování rodiny
DysTest Baterie testů pro diagnostiku specifických poruch učení u studentů vysokých škol a uchazečů o vysokoškolské studium Setkání AP3SP, Praha 17.
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Specifické poruchy učení
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Vývojová dysfázie.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Kristýna Balátová Diagnostické metody v SP Etika.
Základy speciální pedagogiky Logopedie 1
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základy speciální pedagogiky
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Problematika neprospěchu žáka
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Seminář ke speciální pedagogice 1
Logopedická péče o dospělé osoby se SPŘ
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
7. Diagnostika školní zralosti
Diagnostické metody.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová

Oblasti prováděné diagnostiky - Narušeny specifické funkční oblasti pro osvojení dovedností psaní, čtení a matematiky (případně motoriky, vnímání rytmu …): Oblast percepční – narušení smyslů Oblast kognitivní – narušení pozornosti, paměti, myšlení, řeči,… Oblast motorická – narušení jemné i hrubé motoriky, očních pohybů, popř. mluvidel Oblast motorické koordinace- jemná motorika Oblast senzomotorických funkcí- koordinace oko-ruka

V dospělosti SPU nejčastěji dle nedostatků patrných ze školní práce (čtení, psaní, oblast matematiky) obtíže v rychlém a přesném rozpoznání slov – nejnápadnější ve čtení slov nových nebo neobvyklých Často také artikulační neobratnost a další potíže v oblasti řeči (= specifický logopedický nález)

Diagnostické metody určené pro dospělé se v zásadě příliš neliší od testů pro děti, liší se pouze v obtížnosti, způsobu vyhodnocení, výsledných hodnotách (normách pro celou populaci, gymnaziální populaci, SPU), případně nových testech Manuál- součást testové baterie pro zjištění SPU u dospělých a adolescentů (pouze po absolvování specializovaného školení na IPPP Praha, Cimlerová, Chalupová, Pokorná)

Složení diagnostické baterie: 1. Vstupní část: Anamnestický dotazník (veškeré info o potížích) Screeningový dyslektický dotazník (konkrétní dyslektické potíže)

2. Diagnostika čtení: Test hlasitého čtení (Krtek) Test hlasitého čtení textu složeného z pseudoslov (Latyš) Test tichého čtení (Děvečka)

3. Diagnostika psaní: Diktát (klasický) Diktát bezesmyslných vět Diktát bezesmyslných slov

4. Testy fonematického povědomí: Test fonologické manipulace (zvukové manipulace se slovy) Testování sluchové analýzy (rozklad) a syntézy (sklad)

5. Testy zrakové percepce a koncentrace: Test zrakového vnímání (srovnávání tvarově podobných a odlišných znaků- slov) Kučerův test pozornosti (Forma A,B –písmenná, C- znaková)

6. Testy řečových funkcí: Test verbální fluence (řečové plynulosti, pohotovosti) Screeningový logopedický test (provádí logopedi) Orientační zkouška jazykového citu

7. Diagnostika motorických funkcí: Orientační test dynamické praxe (pozn. Opakování určitého sledu pohybů) Test obkreslování (viz Matějčkův test obkreslování) nebo Rey- Osterriethova komplexní figura

8. Testování prostorového a pravolevého vnímání: Test zrcadlového vnímání

Literatura CIMLEROVÁ, P., CHALUPOVÁ, E., POKORNÁ, D. Diagnostika specifických poruch učení u adolescentů a dospělých osob. Praha: Institut pedagogicko-psychologického poradenství, 2007. ISBN 978-80- 86856-41-4. POKORNÁ, V. Vývojové poruchy učení v dětství a dospělosti. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80- 7367-773-2. POKORNÁ V. Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování. 3. rozšířené vydání. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7176-570-9. SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-327-7. SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-050-X. SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-706-0. SVOBODA, M., KREJČÍŘOVÁ, D., VÁGNEROVÁ, M. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-566-0. VÁGNEROVÁ, M., KLÉGROVÁ, J. Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2008. ISBN 978-80-246-1538-7. Tyto materiály nejsou určeny k publikaci ani k dalšímu šíření bez souhlasu autora. Slouží jako učební pomůcky pro studenty Diagnostických metod!!!