Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Spotřebitel a jeho práva
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Úvod do účetnictví.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přijímání a vyřizování reklamací
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Žádost Adam Blajer,1.ročník VSRR. - žádost je nejčastěji používaná písemnost. - žádost musí mít náležitosti podání podle § 37 odst. 2 zák. č. 500/2004.
Správa místních poplatků
Cestovní kanceláře a agentury
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Právo ochrany spotřebitele v roce 2008 Ivo Krýsa.
Účtování DPH účet 343.
Práva spotřebitele.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Hradcová Michaela, Šťastná Veronika, Ustohal Ondřej, Skákalová Jana.
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo : CZ.1.07/3.1.00/
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Struktura obchodní faktury
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Pracovně právní vztahy
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Účtování DPH účet 343.
Transkript prezentace:

Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce

Obsah  Právní úprava  Zákon o ochraně spotřebitele  Zákon o České obchodní inspekci, o odpadech a další právní předpisy  Meziroční srovnání výsledků kontrol výkupu odpadů 2011 – 2015*  Struktura porušení právních předpisů při kontrole výkupu odpadů 2011 – 2015*  Nejčastěji porušované právní normy při kontrole výkupu odpadů  Porovnání výsledků kontrol výkupu odpadů s průměrnými výsledky kontrol 28. dubna 2015Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Právní úprava  Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitel, v platném znění  § 3 – poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb  § 12 – informace o cenách  § 16 – vydání dokladu o zakoupení výrobku nebo o poskytnutí služby  Zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekce, v platném znění  § 2 – používání měřidel  Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění  § 76a - plnění povinností týkajících se uvádění baterií a akumulátorů na trh nebo do oběhu, jejich označování a zajištění zpětného odběru výrobcem a posledním prodejcem  Další právní předpisy 28. dubna 2015Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Zákon o ochraně spotřebitele  § 3 odst. 1 písm. a) prodávající je povinen prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů  § 3 odst. 1 písm. c) prodávající je povinen prodávat výrobky a poskytovat služby za ceny sjednané v souladu s cenovými předpisy a ceny při prodeji výrobků nebo poskytování služeb správně účtovat; při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu  § 3 odst. 2 prodávající nesmí po spotřebiteli v souvislosti s použitým způsobem placení požadovat poplatek převyšující náklady, které prodávajícímu v souvislosti s tímto způsobem placení vznikají  § 12 odst. 1 prodávající je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy a přímo použitelným předpisem ES spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit  § 16 odst. 1 na žádost spotřebitele je prodávající povinen vydat doklad o zakoupení výrobku nebo o poskytnutí služby s uvedením data prodeje výrobku nebo poskytnutí služby, o jaký výrobek nebo o jakou službu se jedná a za jakou cenu byl výrobek prodán nebo služba poskytnuta, spolu s identifikačními údaji prodávajícího obsahujícími jméno a příjmení nebo název nebo obchodní firmu, případně název prodávajícího, jeho identifikační číslo osoby, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak 28. dubna 2015 Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Zákon o České obchodní inspekci, o odpadech a další právní předpisy  § 2 odst. 2 písm. b) zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci ČOI kontroluje zda se při prodeji zboží používají ověřená měřidla, pokud ověření podléhají, a zda používaná měřidla odpovídají zvláštním právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu  § 76a zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech ČOI kontroluje plnění povinností týkajících se uvádění baterií a akumulátorů na trh nebo do oběhu, jejich označování a zajištění zpětného odběru výrobcem a posledním prodejcem; tyto osoby jsou povinny jí na žádost prokázat způsob zajištění zpětného odběru  Další právní předpisy  zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání  …další… 28. dubna 2015 Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Meziroční srovnání výsledků kontrol výkupu odpadů 2011 – 2015* 28. dubna 2015 Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Struktura porušení právních předpisů při kontrole výkupu odpadů 2011 – 2015* 28. dubna 2015Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Nejčastěji porušované právní normy při kontrole výkupu odpadů  40,9 %porušování zásad poctivosti prodeje výrobků a poskytování služeb  23,0 % neplnění informačních povinností, konkrétně neposkytnutí informací o ceně  21,9 % použití měřidla, nesplňujícího požadavky zvláštních právních předpisů  7,0 %nevydání dokladu, respektive vydání dokladu bez požadovaných náležitostí  7,2 % jiné právní normy  5,1 % zákon o odpadech  2,1 % zákon o živnostenském podnikání, další 28. dubna 2015 Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Porovnání výsledků kontrol výkupu odpadů s průměrnými výsledky kontrol 28. dubna 2015Mgr. Michael Maxa Rokprůměrné % zjištění% zjištění "výkup odpadů"rozdíl ,2 %34,4 %1,2 % ,6 %31,6 %3,0 % ,5 %37,5 %2,0 % ,1 %38,6 %-0,5 % 2015*40,3 %32,0 %-8,3 % Průměr35,3 %34,8 %- 0,5 %

Česká obchodní inspekce Děkuji za pozornost! 28. dubna 2015Mgr. Michael Maxa