Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK1 Projekt VĚŽ řešený v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, prioritní osa Terciární vzdělávání, výzkum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Hodnocení škol a školských zařízení
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Organizační struktura
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Sokolov, duben 2015VĚŽ - OP VK, Dokumenty kraje, řízené rozhovory s učiteli 1 Projekt VĚŽ řešený v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, prioritní.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Řízené rozhovory s učiteli, duben 2015 VĚŽ - OP VK1 Projekt VĚŽ řešený v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, prioritní osa Terciární vzdělávání,
Personální plán pro podnikatelský plán
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Integrovaný regionální operační program
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Bc. Magdalena Zábranská
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Hlavní manažér SP Kvalita I
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK1 Projekt VĚŽ řešený v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, prioritní osa Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj, v období březen 2014 až červen 2015 Řízené rozhovory na partnerských vysokých školách Vladimír Roskovec, Helena Šebková

Věda pro život, život pro vědu Cíl projektu systematická příprava lidských zdrojů na středních a vysokých školách pro cílenou a metodickou podporu vzdělávání v přírodovědných a technických oborech v Ústeckém a Karlovarském kraji Partneři projektu České vysoké učení technické v Praze, Fakulta dopravní Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta výrobních technologií a managementu Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola strojní, stavební a dopravní, Děčín Střední škola technická, gastronomická a automobilní, Chomutov Gymnázium Děčín Gymnázium Cheb Integrovaná střední škola technická a ekonomická Sokolov Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK2

Věda pro život, život pro vědu Dokumenty kraje Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Karlovarského kraje (2012) (DZ) Výroční zprávy (VZ) struktura dokumentů  v některých částech podobná, někde zcela rozdílná DZ  strategické záměry, cíle, úkoly (problém návaznosti na DZ za minulé období, analýza splnění cílů) VZ  popisný dokument, neobsahuje žádnou analýzu problém  sledovat z dokumentů plnění záměrů a cílů v kraji oba dokumenty poskytují řadu možností, jak posuzovat reálný rozvoj vzdělávací soustavy, nikoliv však jednoduše a bez pomoci dalších dokumentů (vlastní plány rozvoje jednotlivých škol, jejich VZ apod.) Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK3

Věda pro život, život pro vědu D emografický vývoj DZ: Nepříznivý demografický vývoj ovlivní rozvoj středního školství, DZ proto předpokládá/žádá optimalizaci kapacity a sítě středních škol nabídku oborů vzdělání, která by měla zohlednit reálné potřeby trhu práce v kraji využití uvolněných prostor a kapacity pro rozvoj vzdělávání dospělých podporu zapojení škol do uznávání výsledků dalšího vzdělávání (UNIV2, UNIV3) zavedení některých „tvrdých“ opatření – například: 1 třída osmiletého gymnázia na škole Karlovarský kraj nebude optimalizaci v nabídce vzdělávání prosazovat plošně jako zřizovatel převážné většiny středních škol v kraji „bude muset nalézat přiměřený kompromis mezi nabídkou vzdělávacích služeb na straně jedné a následnou uplatnitelností absolventů škol na straně druhé“ a bude přitom posuzovat existenci každé jednotlivé školy Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK4

Věda pro život, život pro vědu Školní vzdělávací program DZ: „ŠVP přinášejí pro práci učitelů větší svobodu, ale zároveň větší odpovědnost za její výsledky“. ČŠI k zavádění ŠVP: silné stránky: zpracování profilu absolventa, vymezení strategických priorit, schopnost aktivní spolupráce s partnery a mezinárodní spolupráce, zabezpečení výuky mimořádně nadaných žáků (zejména na gymnáziích). slabé stránky: zabezpečení výuky žáků se sociálním a zdravotním znevýhodněním, rámcové stanovení vzdělávacího obsahu předmětů, nesoulad vymezení očekávaných výstupů ŠVP s RVP, konkretizace činností v ročníku apod. Cíle DZ: poskytovat metodickou podporu při zavádění ŠVP do praxe poskytovat příklady dobré praxe odborných škol podporovat technické a přírodovědné odborné vzdělávání využíváním tzv. šablon, (typizované projekty s cílenou metodickou a didaktickou podporou) využít výsledky výzkumu OECD a zlepšit kvalitu všeobecného vzdělání v programech odborného vzdělávání a přípravy Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK5

Věda pro život, život pro vědu Z aměstnanost absolventů DZ uvádí zaměstnanost absolventů je v KK velký problém nové požadavky zaměstnavatelů na profil absolventů  měkké kompetence  flexibilita a adaptabilita, týmová práce, samostatnost a zodpovědnost, komunikační dovednosti, jazykové znalosti, ochota dále se vzdělávat aj. nutnost posílit prestiž odborného vzdělávání, propagovat technické obory a zapojit zaměstnavatele do vzdělávacího procesu Reakce na informace a požadavků DZ  různá na gymnáziu a na střední odborné škole DZ i VZ uvádějí nejčastější zájem dětí ve volnočasových aktivitách směřuje do oblasti techniky a přírodovědy jak to souvisí se školním vzděláváním ? ani DZ ani VZ nijak neanalyzuje a neřeší Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK6

Věda pro život, život pro vědu Kvalifikace učitelů DZ: Učitelská kvalifikace je další slabou stránkou středního školství v KK, týká se i kvalifikaci učitelů technických a přírodovědných oborů, i když DZ tuto problematiku v závislosti na oborech neřeší Příčiny dlouhodobě nepříznivého stavu: absence vysoké školy s pedagogickým zaměřením v KK, omezená nabídka pedagogických fakult studia v kombinované nebo distanční formě umožňující doplnění odborné kvalifikace, stále se zvyšující náročnost učitelského povolání (povaha práce zásadně změnila, požadavky na učitele jsou daleko vyšší), významné změny podmínek života a chování žáků, stále obtížnější motivace k učení, skladba obyvatelstva a jeho vzdělanostní úroveň. Gymnázia patrně pociťují důsledky uvedených příčin jinak (méně) než střední odborné školy Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK7

Věda pro život, život pro vědu Kvalifikace učitelů VZ: Nedostatečná pedagogická kvalifikace se týká zejména učitelů odborných předmětů, praktického vyučování a odborného výcviku. Problémy zkušení odborníci z praxe bez pedagogického vzdělání  posuzováni jako nekvalifikovaní (externí pracovníky s malým úvazkem – např. lékaři, psychologové, inženýři, a další odborníci) nevhodná věková struktura učitelů (zejména v oborech, jejichž absolventi snadno nacházejí atraktivní a dobře placená místa mimo školství) sami ředitelé škol mnohdy „nemají zájem nahradit schopného nekvalifikovaného učitele někým novým s příslušnou odbornou kvalifikací“. Řešení: očekává se od ukončení výjimky ze zákona, která by měla platit od roku 2015 Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK8

Věda pro život, život pro vědu Kvalifikace učitelů Nové možnosti získání kvalifikace DZ: „V rámci nového přístupu přecházet od konzervativního systému získávání stupňů vzdělání k novým možnostem jak získat kvalifikaci v rámci celoživotního učení“. „Dílčí kvalifikace, které se skládají do kvalifikace úplné, tak umožní složit závěrečnou nebo maturitní zkoušku a získat stupeň vzdělání bez nutnosti splnění předchozí docházky“. Role individuálního projektu MŠMT UNIV: UNIV2 KRAJE podpora vytváření otevřených center dalšího vzdělávání na středních školách UNIV3 (DZ nezmiňuje)  zaměření na uznávání neformálního a informálního vzdělávání Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK9

Věda pro život, život pro vědu Nabídka terciárního vzdělávání Karlovarský kraj  jediný kraj bez veřejné vysoké školy pobočky veřejných vysokých škol Fakulta ekonomická - pracoviště Cheb, ZČU Fakulta strojní - pracoviště Sokolov, ZČU Provozně ekonomická fakulta - konzultační středisko, ČZU Fakulta životního prostředí - konzultační středisko, ČZU soukromá Vysoká škola Karlovy Vary o.p.s. pracoviště soukromých vysokých škol Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky, a.s. – pracoviště Sokolov Bankovní institut vysoká škola, a.s. – regionální pracoviště Karlovy Vary důsledky nedostatečná nabídka pro absolventy gymnázií  nutnost odchodu z kraje za studiem malá/nedostatečná poptávka zaměstnavatelů po absolventech vysoké školy  absolventi se nevracejí Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK10

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK11

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK12

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK13

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK14

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK15

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK16

Věda pro život, život pro vědu Charakteristika žáků Kraj a jeho vliv nejnižší vzdělanost v ČR vysoká nezaměstnanost struktura obyvatelstva, romská komunita rozvoj průmyslu vyžadující především lidskou sílu rodina rodina - důležitý faktor (ISŠTE) ovlivňující motivaci ke vzdělávání, neúplné rodiny (60%) „mělké“ kořeny rodin (cca dvě generace)- nepodporuje vztah ke kraji ISŠTE Názory pesimistické vs. optimistické Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK17

Věda pro život, život pro vědu Charakteristika žáků G Cheb připravuje ke studiu na vysokou školu přes 80% žáků ve studiu pokračuje  skupina dětí vstupující na gymnázium a na střední odbornou školu spojenou s učilištěm je od počátku odlišná obecně střední školu absolvuje velká skupina dětí z populačního ročníku  úplně jiný vzorek skupiny dětí  lze ukázat na Gaussově křivce situace vyvolaná celosvětovým vývojem objednávka státu  je třeba se naučit s touto situací pracovat mění se přístup k informacím: děti méně čtou, ale využívají internet, jsou chytré, schopné nalézat informace nejsou ochotné přijímat „dril“ a systematickou práci Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK18

Věda pro život, život pro vědu Charakteristika žáků role rodiny velké pracovní vytížení rodičů  málo času na děti zmatek a rychlý životní styl nepodporuje zakořenit návyky sociální zázemí  e převážně dobré („horní třetina“ populace) děti dostávají všechno, co potřebují nedostává se ale pečovatelské povinnosti rodičů rodiče nenutí (nemotivují) k práci chování dětí často nesouvisí s ekonomickou situací rodiny ale: děti úspěšných podnikatelů či politiků mají hodně vysoké sebevědomí, často zcela neoprávněné. vágní přístup i u volného času výjimka sportovci  zvyklí na systematickou práci, ale nemají čas na učení Posláním školy je proto žáky kultivovat, získat je pro obor a pro studium obecně. To je úloha učitele a neměla by se zaměnit ve stížnosti na úroveň žáků. (ředitel gymnázia) Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK19

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK20

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK21

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK22

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK23

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK24

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK25

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK26

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK27

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK28

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK29

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK30

Věda pro život, život pro vědu Gymnázium Cheb, duben 2015 VĚŽ - OP VK31