Bezpečnost na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Bezpečně na internetu Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet_bezpecnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Webové nástroje, komunikace
Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19
Bezpečnost na internetu
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Bezpečnost na internetu! 
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Bezpečný internet Je důležité vědět, jak si chránit své zdraví i zdraví počítače a správně a bezpečně se u něj chovat.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Informace a Internet Bohumil Bareš.
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Bezpečnost na internetu,
Vytvořme společně lepší internet.
Bezpečný internet Výpočetní technika.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
TEST - JAK BEZPEČNĚ NA INTERNETU. : Pokud mě někdo požádá na chatu o sdělení adresy a telefonu A pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje B pošlu mu je,
1. Pokud mě někdo na chatu požádá o sdělení adresy a telefonu  Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje 
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Bezpečnost na internetu
počítačová BEZPEČNOST
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
BEZPEČNOST NA INTERNETU
Kyberšikana.
VY_32_INOVACE_20_Bezpečnost na internetu Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Popis Předmět: Informatika Ročník: 4. ZŠ praktické
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Jak na bezpečný internet?
Happy Chickens Bezpečně na internetu.
VY_I/2_INOVACE_71_Bezpečnost na internetu Bezpečnost na internetu Miroslav Kaňok.
Jak na bezpečný internet?
ZŠ a MŠ Prostějov 4.A třída
Přemýšlej než nasdílíš. Moje soukromí! Nekoukat! Nešťourat! Takto si to ujasnila Koťata z 2. B Rosice.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
VY_32_INOVACE_01-52 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Vyhledávání.
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Informatika Seznámení s provozním řádem Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření září 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Bezpečnost na internetu VY_32_INOVACE_01-60 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Bezpečnost na internetu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
E – synergie Seznam se bezpečně!
Název materiálu: Internetová adresa
BEZPEČNĚ NA INTERNETU VY_32_INOVACE_13
ADÉLA JANÁČOVÁ  Internet je obrovskou studnou informací  Komunikace.
Elektronická pošta.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-09
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Bezpečnost na internetu

O čem budeme hovořit Nebezpečí virové nákazy Prozrazení osobních údajů při komunikaci Nebezpečí související s používáním e-mailu Spam Hoax Phisting Jak se bránit POZNÁMKA: Nebezpečí při používání e-mailu bylo již probráno v rámci informací o e-mailu.

Nebezpečí virové nákazy Co je to virus? Virus je spustitelný program, který může sám napadat jiné programy a dále se šířit Snaží se o to, aby nebyl zničen a nakazil co nejvíce programů Proč vznikají viry? Programátor se chce proslavit ve světě Za účelem finančního obohacení (za odstranění viru) Odpůrci Microsoftu upozorňují na nedostatky systému

Jak se bránit proti virům Pořídit si antivirový program a nainstalovat ho co nejdříve. Nikomu nevěřit. Aktualizace antivirového programu. Neměla by být starší než několik dní. Oprava bezpečnostních děr v operačním systému a MS Internet Exploreru (Windows Update). Nepřeceňovat antivirový program. Nepůjčovat si nelegální kopie programů a her. Neotvírat přílohy v doručených e-mailech, pokud si nejste jisti, že pocházejí z důvěryhodného zdroje.

Prozrazení osobních údajů Co jsou citlivé osobní údaje? Osobní data – adresa, rodné číslo Číslo telefonu, e-mailová adresa… Informace o rodině, o spolužácích Jak dojde k prozrazení těchto údajů? Zadáme při registraci do chatu, internetového obchodu, Facebooku, Twitteru… Prozradíme při komunikaci na chatu (např. cizímu člověku)

Jak se bránit? být opatrný neklikat na vše, co vidím Nesdělovat osobní údaje cizím lidem (lidem, které neznám osobně). Poradit se s rodičem (učitelem). Při registraci zbytečně nezadávat další údaje o sobě. neklikat na vše, co vidím nenavštěvovat pochybné stránky nestahovat a instalovat programy, které nepotřebuješ

Co ještě bychom neměli dělat? Nikomu nesdělovat své přihlašovací údaje (uživatelské jméno a heslo) E-mail, chat, Facebook, Twitter, internetový obchod, internetové bankovnictví Nepoužívat jedno „univerzální heslo“ pro přístup ke všem službám Nepoužívat příliš jednoduchá hesla: Své jméno Jednoduché slovo…

Co je také dobré ještě vědět? Při chatování Se nevydávej za staršího (mladšího) „Nešeptej“ si s neznámým člověkem Neúčastni se vulgární nebo neslušné diskuse Nedomlouvej si schůzku s člověkem z chatu Nepouštěj se do věcí, které jsou nelegální Nepouštěj se do diskuzí, které tě uvádějí do rozpaků Přeruš komunikaci s člověkem, který vyzvídá tvoje soukromé údaje

Schůzka s člověkem „z internetu“ Pokud se chceš setkat s člověkem, s kterým ses seznámil na internetu… Jedině se svolením rodičů; Nikdy nechoď sám(a) Schůzku si domluv na veřejném místě, kde jsou lidé Sděl rodičům čas a místo schůzky

Jak komunikovat na sociálních sítích? Nezapomínej, že jsi člověk: Nebuď vulgární; Nedělej to, co bys nedělal v běžném životě; Neurážej ostatní; Když tě někdo napadne, bude k tobě vulgární? Označ a ulož si takovou komunikaci; Rozhovor s takovým člověkem přeruš; Vše oznam rodičům;

Jak je to s fotografiemi? Pokud někam umístíš svou fotografii počítej s tím, že: Kdokoliv ji může vidět Kdokoliv si ji může stáhnout Kdokoliv ji může použít Nedávej na internet fotografie, u kterých nepočítáš s tím, že se toto může stát.

Kam se obrátit pro pomoc? Rodiče Policie České republiky http://www.bezpecnyinternet.cz/ Centrum bezpečnosti Google http://www.google.cz/familysafety/ Centrum bezpečnosti Alík http://alik.idnes.cz/alik.asp?y=alik/bezpecnost-na- internetu.htm Centrum zabezpečení Microsoft http://www.microsoft.com/cze/security/

Další zajímavé odkazy Seznam se bezpečně (video) http://www.seznamsebezpecne.cz/ Desatero bezpečného internetu http://www.seznamsebezpecne.cz/desatero- bezpecneho-internetu Bezpečnost na internetu http://www.primanet.cz/bezpecnost-na-internetu/

Použitá literatura:   KOVÁŘOVÁ, Libuše. Informatika pro základní školy: 2. Vyd. 2. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 88 s. ISBN 978-80-7402-016-2. KOVÁŘOVÁ, Libuše. Informatika pro základní školy: 1. Vyd. 2. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 88 s. ISBN 978-80-7402-015-5. NAVRÁTIL, Pavel. Internet pro školy. Vyd. 2. Kralice na Hané: Computer Media, 2004, 120 s. ISBN 80-866-8616-7.