Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM."— Transkript prezentace:

1 ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci jsou vedeni ke slušnému chování při komunikaci, znají pravidla pro psaní emailu, vědí jak se zachovat pokud obdrží nevyžádanou poštu, poplašnou zprávu nebo zprávu od cizího člověka. Pro koho je materiál určen Žáci 5. - 6. ročníku ZŠ Autor Ing. Jana Homolková Datum vzniku 5. 5. 2013 Vzdělávací oblastInformační a komunikační technologie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková Bezpečnost v elektronické poště ICT, 5. – 6. ročník VY_32_INOVACE_199, 10. sada, ICT

2 Bezpečnost v elektronické poště ICT – 5. – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Pravidla pro psaní a přijímání emailu -i na internetu se chovej slušně, nikoho nepomlouvej a nepiš o nikom nic nepěkného -pokud ti přijde email od neznámé osoby, zprávu neotvírej a smaž ji, neodpovídej na ni -pokud je ve zprávě něco ošklivého, řekni o tom rodičům nebo učiteli -emailem neposílej svoje soukromé údaje – hesla, PIN, rodné číslo, datum narození, číslo mobilního telefonu atd. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Pravidla pro psaní a přijímání emailu -dávej pozor na přílohy, může to být soubor, který může poškodit počítač (vir) -neodpovídej na hrubé, neslušné nebo vulgární maily, ignoruj je -nerozesílej řetězové zprávy -buď si jistý, komu píšeš -pamatuj – co jednou odešleš, nemůžeš vzít zpátky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Uspořádání elektronické schránky -ve schránce elektronické pošty je vhodné pravidelně uklízet -doručenou poštu třídíme -je vhodné vytvořit si různé složky a do nich třídit zprávy, které si chceme uložit -zprávy, které nepotřebujeme, mažeme -pozor na velikost schránky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Nebezpečí v elektronické poště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková. Viry – mohou je obsahovat přílohy zpráv – NEOTVÍRAT přílohy zpráv od neznámých lidí nebo z neobvyklých adres; zprávy smažte Nevyžádaná pošta – SPAM – např. reklamy; na zprávy neodpovídejte, smažte je Poplašné zprávy – HOAX – nevyžádaná pošta, před něčím varuje a žádá o rozeslání dalším lidem – poplašné zprávy nerozesílejte dál! www.hoax.cz

7 Praktické cvičení 1.Ve své poštovní schránce si ukliď. Nepotřebné emaily smaž. 2.Prohlédni si Doručenou poštu. Můžeš některou zprávu označit jako SPAM? 3.Je mezi zprávami nějaká od neznámého člověka? Co s ní uděláš? 4.Podívej se, zda má nějaká zpráva přílohu. Jestli je to důvěryhodný zdroj, přílohu otevři a prohlédni si ji. 5.Prohlédni si stránku www.hoax.cz. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Použité zdroje Literatura: VANÍČEK, J. Informatika pro 1. stupeň základní školy. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2012. ISBN 978-80-251-3749-9. s. 71 – 73 - vlastní zkušenosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM."

Podobné prezentace


Reklamy Google