Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti."— Transkript prezentace:

1 Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň

2 Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti. Dost často se stává, že čerstvě nainstalované PC bez aktuálních záplat operačního systému a aktualizace antivirového programu je v prvních minutách spojení napadeno. Bránit se ale dá. Chce to hlavně dodržovat určité zásady. A ty je potřeba děti naučit!!!

3 Jak se bránit? Zálohovat Zálohovat a zálohovat naše data. Použít záznamová média atd.

4 Jak se bránit? Aktualizovat Operační systém (záplaty).Mít nastavenou automatickou aktualizaci. Doporučuji děti vést ke striktnímu používání legálního softwaru.

5 Jak se bránit? Provádět kontrolu aktualizací antivirového programu každý den. Antivirový program je nezbytný, ale aktualizovaný!

6 Jak se bránit? Používat další programy Vyhledávání a odstraňování adware nebo spyware (špehovací programy) z počítače pomocí dostupných utilit.

7 Jak se bránit? Neinstalovat kde co například: různé lišty do prohlížečů, připojení k různým utilitám (jako například: předpověď počasí nebo automatizace vyplňování formulářů, upozorňovače na emaily atd.)

8 Jak se bránit? Firewall Nezbytný doplněk k antivirovému programu. "Základní požadavky" na firewall jsou obsaženy ve Windows XP SP2. Doporučuji: Lépe je používat dodatečný firewall!

9 Jak se bránit? Být obezřetný na Internetu neklikat na vše, co vidím a nechodit na pofidérní stránky!

10 Jak se bránit? Pošta Neotevírat podezřelé přílohy a podezřelou poštu! Ani od svých přátel!

11 Když je už pozdě? Pokud je počítač napaden a nepomohl antivirový program léčení je neúspěšné a to včetně speciálních programů na odstranění viru. Vypněte počítač a zavolejte odborníkům. Děti se musí také naučit, že ne všechny problémy jsou schopny odstranit bez cizí pomoci.

12 Možné úkoly pro žáky 1, Navrhněte bezpečné heslo 2, Najděte na internetu antivirový program zdarma 3, Přinést dětem virus na disketě a nechat jim ho odstranit 4, Na svém emailu prostudovat ochranu proti SPAMu

13 Literatura Doseděl, T.: Počítačová bezpečnost a ochrana dat. Computer Press, Brno 2004, 190 str., ISBN: 80-251-0106-1


Stáhnout ppt "Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti."

Podobné prezentace


Reklamy Google