CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.14 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 2.Sada – předmět – Technika provozu Tématická oblast : studená kuchyně a moučníky z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.14 Moučná jídla Moučníky z tvarohu Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce TP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2. Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí přípravě a úpravě moučníků z tvarohu. Pochopí jejich použití ve veřejném stravování, zná správné technologické postupy Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
Tvaroh je velmi moderní surovina na přípravu moučníků, dá se dobře ochucovat, spojovat, je poměrně lehce stravitelný. Moderní moučníky z tvarohu se většinou doplňují ovocem, čokoládou, ořechy,..
Příklady moučníků z tvarohu Tvarohové knedlíky s džemem Tažený tvarohový závin Tvarohová žemlovka – zemlebába Syrníky se smetanou Kysel ze švestek
Syrníky se smetanou Tvaroh prolisujeme přes síto a promícháme s cukrem, krupicí a vejci. Ve strouhance tvoříme malé placky a rychle je opečeme po obou stranách na másle. Syrníky podáváme na předehřátém talíři, přelité kyselou smetanou.
? V jakém poměru podáváme v nabídce hlavního jídla moučník – tvarohová žemlovka ? A) ½ B) ¼ C) 1/3
Použité zdroje: Technologie v kostce, autor – Libuše Vodochodská, PaedDr. Karel Štěpánek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání Foto – autor obky+studen%C3%A9+kuchyn%C4%9Bhttp:// obky+studen%C3%A9+kuchyn%C4%9B