Urbanizace a urbanismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Život na venkově.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
PORTÁL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
Sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
Volnočasové projekty a EU financování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Teorie optimální velikosti města
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Marketingové prostředí obce
Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 8. března Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska 15. března Kulturní hodnoty, jejich.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Teorie optimální velikosti města
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Stavební právo.
Výsledky projednávání
Demografie je věda, která se zabývá:
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Urbanizace a urbanismus V1 Urbanizace a urbanismus Region a regionální vědy 1 5

Obsah Definice Urbanizovaný prostor Územní plánování

Definice Urbanizace Proces koncentrace obyvatelstva do měst a s tím související socio-ekonomické změny 3 pojetí (vzájemně provázána): geograficko-demografické - příchod obyvatel do prostředí s výhodnou polohou a podmínkami k životu, ekonomická – hospodářská strukturální změna spojená s industrializací a koncentrací kapitálu, sociologická – přetváření zvyků, postojů, motivace a orientace lidí, význam kontaktů a koalic. 

Definice Míra urbanizace Číselné vyjádření podílu obyvatelstva žijícího ve městech a na venkově. ČR asi 75% obyvatelstva ve městech (stagnace od. r. 1995) 80% obcí v ČR mají méně než 1000 obyvatel (celkem 6 244 obcí). Ve Středočeském kraji 1 146, obcí z toho asi 70% ve 107 městech a 2 statutárních městech.

Hustota zalidnění limit 100 obyvatel na km2 Definice Hustota zalidnění limit 100 obyvatel na km2

Definice Urbanismus Aplikovaný vědní obor zabývající se plánováním a výstavbou měst z hlediska územního, architek-tonického a technického. Syntéza sociálních, ekologických a ekonomických hledisek.

Urbanizovaný prostor Charakteristika hustota obyvatel měřená počtem obyvatel na km2, koncentrace výroby a služeb, správní celek (samospráva a státní správa), dopravní obslužnost, společenský život (kultura, sport, jiné volnočasové aktivity), školství, zdravotnictví, sociální zabezpečení, kvalita života, specifické chování.

Urbanizovaný prostor Město Specifický typ sídla s určitými kvantitativními (počet obyv., poloha, rozloha) a kvalitativními (funkce, dos-tupnost, zázemí služby, kvalita života) znaky Funkce středisková, obslužná, obytná, pracovní, produkční, politická, administrativní.

Urbanizovaný prostor Město – historická urbanizace Využití vhodného přírodního prostředí (na tocích řek, křižovatkách obchodních cest, schopnost obrany, okolní bohatství, blízkost šlechtického sídla ….). Fenomén hornických měst

Urbanizovaný prostor Město – novodobá urbanizace Impuls vyvolán zrušením nevolnictví v r. 1781, veškerého poddanství 1848. stěhováním venkovského obyvatelstva - země- dělců a nádeníků do městských továren, koncentrace výroby spojena s průmyslovou revolucí (následování příkladu Anglie), řešení nových problémů – hygiena, vzdělávání, zdravotnictví, bezpečnost, doprava, odpady …, nová hodnotová orientace.

Urbanizovaný prostor Venkov Zastavěné území přecházející ve volnou krajinu osídlení venkovského/rurálního prostoru – obec, obvykle pod ~ 2 000 obyv., specifická socio-profesní struktura obyvatel, venkovská pospolitost

Územní plánování Odborná disciplina s principy a pracovními postupy, směřujícími k udržení co nejlepšího souladu funkčního využití a prostorového uspořádání území mezi jeho majiteli, uživateli a správci, v souladu s lidskými potře-bami a zájmy a s krajinou a přírodou. Uspokojování lidských potřeb: bydlení, zaměstnání, rekreace a regenerace sil, užívání občanské, dopravní a technické vybavenosti, kvalitní životní prostředí.

Územní plánování Multidisciplinární obor, v němž jedním z nosných principů a podmínek úspěšnosti je spolupracovat s odborníky z přírodních, technických, ekonomic-kých a sociálních věd s podnikateli, právníky, úřady, zájmovými sdruženími, nevládními organi-zacemi a s veřejností. Disciplina náročná na schopnosti vyjednávání, spočívající v hledání kompromisů nebo optimál-ních řešení prostřednictvím hodnocení více variant, vyjednávání možných kompenzací ap.

Územní plánování Územní plán Nejdůležitější územně plánovací dokumentace, která je pro území (obec. kraj …) nezbytným podkladem s funkcí jak regulační, tak motivační. Sestává z textové a grafické části. Po jeho schválení se stává závazným právním předpisem.

Územní plánování Územní plán obsahuje: prostorové a funkční uspořádání pozemků a staveb, vymezení veřejně prospěšných staveb (veřejné objekty a prostranství, komunikace, sítě …), návrh dopravy a řešení technického vybavení (vodo-hospodářské, energetické, spojovací …), systém ekologické stability atd. Legislativní zakotvení zákonem 183/2006 Sb., o územ-ním plánování a stavebním řádu (stavební zákon).

Územní plánování