Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Sociální práce s rodinou 3
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Rámec procesu komunitního plánování v obcích z pohledu Zlínského kraje.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Informace o projektu
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Jak na transformaci aneb ‘Co jsme se naučili’
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Otrokovice
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Klíčové aktivity projektu
Volnočasová pedagogika
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“ SocioFactor s.r.o. Zlín 22. dubna 2015 Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

SocioFactor s.r.o. – představení firmy Společnost SocioFactor s.r.o. je zpracovatelem analytické části projektu. Výzkumná a vzdělávací organizace. Své aktivity společnost realizuje v souladu s celkovou strategií sociální ekonomiky. Dosud jsme zpracovali cca 60 odborných studií a expertíz v sociální oblasti. Sídlo společnosti – Ostrava. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analytická část projektu Proč analytický výzkum? Co budeme zkoumat? Jak budou využity výsledky výzkumu? Kdo tvoří řešitelský tým? Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Zpracování analýz v projektu Část č. I: Analýza regionu Část č. II.: Analýza potřeb rodin a dětí Část č. III.: Analýza potenciálu zařízení Část č. IV.: Koncepční teze Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza regionu Cíl analýzy regionu: zmapování sítě služeb zaměřujících se na práci s ohroženými rodinami; vytvoření uceleného přehledu o službách péče o danou cílovou skupinu napříč školskými, sociálními, zdravotními, komunitními systémy; zjištění informací o spektru a kapacitách služeb, včetně specifikací cílových skupin. Výstup: popis stávající sítě včetně zmapování problémových oblastí Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza regionu Analýza zahrnuje: ústavní, ambulantní a terénní služby zaměřené na děti či rodiny s dětmi na území Zlínského kraje. Zmapování stavu k 31. 12. 2014. Metody: analýza statistických dat a údajů z veřejných registrů, dotazníkové šetření. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza regionu – dotazníkové šetření Telefonickým strukturovaným rozhovorem budou zjišťovány/ověřovány: základní údaje o organizaci údaje o jednotlivých službách údaje o uživatelích služby hodnocení sítě služeb pro ohrožené děti na území Zlínského kraje Zařízení budou kontaktována od: 23. dubna 2015 Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potřeb rodin a dětí Cílem této etapy je: zmapování konkrétních případů vedoucích k odebrání dítěte z rodiny. Výstupem bude: popis potřeb a celkové situace dětí, které byly odebrány z rodiny nebo jim taková situace hrozí; slabé a silné stránky v oblasti péče o ohrožené děti, popis struktury dětí umístěných v jednotlivých zařízeních; shrnutí dílčí analýzy potřeb dětí a rodin ve ZL kraji. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potřeb rodin a dětí Konkrétní situace dětí bude mapována u: obecních úřadů obcí s rozšířenou působností ve Zlínském kraji (dále „OSPOD“), vybraných pobytových zařízení pro děti ve Zlínském kraji. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potřeb rodin a dětí - OSPOD Vybrané případy, u nichž nastala situace v období od 1.1.2013 do 31.3.2015 Metoda: mnohopřípadová studie - kvalitativní výzkum. Rozhovor s pracovníkem OSPOD. Anonymizace případů. Jednotlivé případy vybírají pracovníci OSPOD dle kritérií daných výzkumníky. Pracoviště OSPOD budou kontaktována od: 23. dubna 2015 Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potřeb rodin a dětí - OSPOD Typy případů: případy dětí, které jsou aktuálně umístěny v pobytových zařízeních; případy dětí, které v minulosti ústavní péčí prošly; případy dětí, u nich je zvažováno umístění do pobytového zařízení. Velikost vzorku: každý OSPOD vždy 3 případy (od každého typu jeden). Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potřeb rodin a dětí Pobytová zařízení Případy všech dětí, které pobývaly v pobytovém zařízení v období od 1. 1. 2013 do 31. 3. 2015. 14 pobytových zařízení pro děti ve Zlínském kraji: 12 dětských domovů pro děti od 3 let věku 2 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Anonymizace - záznamy bude procházet pracovník OSPOD, výzkumník bude zanášet data do formulářů. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potřeb rodin a dětí Pobytová zařízení Budou mimo jiné zjišťovány následující údaje: Informace o dítěti. Situace rodičů v době přijetí dítěte do instituce. Důvody pro přijetí dítěte. Rizikové faktory na straně osob zodpovědných za výchovu dítěte. Způsob přijetí dítěte. Kontakt dítěte s vnějším prostředím. - A další. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potenciálu zařízení Cílem je vytvoření podkladu pro zpracování transformačních plánů pobytových zařízení pro děti. Výstup: dokument obsahující analýzu jednotlivých zařízení. Metody: strukturovaný rozhovor, pozorování, analýza dokumentů, analýza dat zařízení a zřizovatele. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Analýza potenciálu zařízení Analýza se bude zabývat: vnitřním prostředím zařízení, - personálním zabezpečením zařízení, - vnějším prostředím, ve kterém se zařízení nachází. Zařízení budou kontaktována od: již bylo zahájeno. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Koncepční teze Závěrečná část zakázky. Syntéza poznatků z předchozích analýz + SWOT analýza. Výstup: souhrnný dokument, který bude východiskem pro další koncepční činnost a plánování rozvoje služeb pro rodiny a ohrožené děti ve Zlínském kraji; metodika kritérií pro vyhodnocení potenciálu pobytového zařízení pro transformaci. Bude zpracováváno v červenci a srpnu 2015. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Děkujeme za pozornost. PhDr. Miloslav Macela Mgr. Hana Vývodová www.sociofactor.eu Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.