JUDAISMUS DĚJINY JUDAISMU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B i b l i c k á d ě j e p r a v a 1 A tak tedy dobře... p o s l o u c h e j t e...
Advertisements

JERUZALÉM.
STAROVĚK Malá Asie a Blízký východ
Jeruzalémský chrám.
Starověk Starověká Palestina Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0204.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
Křesťanství vznik a podstata.
Starověká Palestina.
IZRAEL Možno uvést úryvkem „Na orlích křídlech“ z knihy „Lidé smlouvy“ od E. Giles Hlavní otázky: Jaké jsou hlavní události starověkých dějin Židů? Jak.
Judaismus Petr Machala.
Starověká Fénicie, Kanaán a Izrael
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Světová náboženství.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Helénistické období.
Poselství o spáse Marc Chagall ( ) Fraumünster - vitráže.
Mojžíš Pavla Jiráková C4A.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Antický Řím Dějiny impéria.
Vypracoval: Jakub Moravec
Dějepis Mezopotámie a Židé 1.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Syropalestina.
Judaismus.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Starověká Palestina 6. ročník.
Helénistické období.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
1.Paralipomenon.
Říše Chetitů.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
usazování hebrejsko – židovských
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.6 Starověká Palestina Název sady: Staroorientální státy.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Asýrie a Babylonie 20.st. – 612 př.n.l př. n. l.
Oděv, úprava hlavy a líčení Krátká sukně Dlouhé šaty z jemné látky Šperky a ozdoby.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Přední východ uč Persie a okolí Persie Přední východ = dnešní Turecko, východní pobřeží Středozemního moře až k Rudému moři pravlast Peršanů.
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Judaismus.
Historie židovského Chrámu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Dějiny Palestiny Judaismus.
Asyřané Eliška Juhaňáková
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

JUDAISMUS DĚJINY JUDAISMU

OBDOBÍ PŘED VZNIKEM KRÁLOVSTVÍ STŘEDNÍ DOBA BRONZOVÁ – 1900 – 1500 PŘ. KR. VZNIK SEMITSKÝCH RODŮ V SYRO-BABYLÓNSKÉM PROSTORU VESMĚS NOMÁDSKÝ ZPŮSOB ŽIVOTA PATŘÍ MEZI NĚ I PROTOIZRAELSKÉ RODY (V BIBLI RODINY PATRIARCHŮ ABRAHAMA, IZÁKA A JÁKOBA) PROTOIZRAELSKÉ RODY PRONIKLY NA ÚZEMÍ PALESTINY DO OBLASTI KENAANSKÝCH MĚSTSKÝCH STÁTŮ Z KMENOVÝCH A RODOVÝCH BOŽSTEV VYSTUPUJÍ NÁZNAKY MONOTEISMU (VIZ BŮH ABRAHAMŮV, BŮH IZÁKŮV, BŮH JÁKOBŮV)

ČÁST PROTOIZRAELSKÝCH RODŮ (NAZÝVANÍ HEBREJOVÉ OD IBRI, IVRI ZNAMENAJÍCÍ PŘEJÍT, PŘEKROČIT … POUKAZ NA MEZOPOTAMSKÝ PŮVOD TĚCHTO RODŮ … PŘIŠLY ZPOZA ŘEKY EUFRAT) PŘESÍDLILA KVŮLI SUCHU DO EGYPTA, JAKO STÁTNÍM EGYPTSKÝM OTROKŮM JIM BYLY PŘIDĚLENY VÝCHODNÍ ČÁSTI NILSKÉ DELTY. ČASOVÉ ZAŘAZENÍ: 13. STOLETÍ PŘ. KR. KOLEM ROKU 1220 INFORMUJE FARAON MERNEPTAH, ŽE „IZRAEL JE VYHLAZEN A NEMÁ JIŽ ŽÁDNÉ SEMENO“. (PŘÍBĚH JOSEFA A JEHO BRATŘÍ)

VZBOUŘENÍ POROBENÝCH RODŮ A JEJICH ÚTĚK DO POUŠTĚ ZDAŘILÝ ÚTĚK BYL CHÁPÁN JAKO BOŽÍ PŘÍZEŇ POČÁTEK VNÍMÁNÍ SEBE SAMÝCH JAKO VYVOLENÉHO NÁRODA POČÁTEK KULTU BOHA JAHVEHO (JHVH) ZTOTOŽNĚNÉHO S BOHEM OTCŮ (VIZ VÝŠE) DOBA, KTEROU ŽIDOVSKÁ TRADICE OZNAČUJE JAKO DOBU VZNIKU ZÁKONA JAHVE VNÍMÁN JAKO PÁN DĚJIN, POSLUŠNOST ČI NEPOSLUŠ- NOST MÁ ZA NÁSLEDEK OSUD IZRAELE V DĚJINÁCH (PŘÍBĚH MOJŽÍŠE, ÚTĚK, RUDÉ MOŘE, ŽIVOT NA POUŠTI, ZÁKON NA HOŘE SINAJ)

VYSVĚTLENÍ POJMU IZRAEL PRO OZNAČENÍ TĚCHTO RODŮ: JISRA´EL = BŮH BOJUJE TOTO JMÉNO OBDRŽEL PATRIARCHA JÁKOB PO SVÉM NOČNÍM ZÁPASE S NEZNÁMÝM MUŽEM

POSTAVA MOJŽÍŠE … ÚZCE SPJATÁ S TRADICÍ VYDÁNÍ ZÁKONA NA HOŘE SINAJ (POZOR! ZÁKON ǂ DESATERO, JAK SI LIDÉ MYSLÍ!) ŽIDOVSKÝ ZÁKONÍK JE ROZSÁHLÝM SOUBOREM PŘEDPISŮ NÁBOŽENSKÝCH, PRÁVNÍCH, TRESTNÍCH AJ. OBDRŽENÍ ZÁKONA NA HOŘE SINAJ … NEJPOSVÁTNĚJŠÍ AKT ŽIDOVSKÝCH DĚJIN (JEHO SYMBOLEM SCHRÁNA ÚMLUVY) OBSAH LZE SHRNOUT DO VĚTY: „IZRAEL JE MŮJ VYVOLENÝ NÁROD A JÁ, JAHVE, BUDU JEHO BOHEM.“ S TÍM SOUVISÍ ŽIDOVSKÉ VYZNÁNÍ VÍRY (5. MOJ. 6, 4-5): „SLYŠ, IZRAELI, JAHVE JE NÁŠ BŮH, JE JEDINÝ JAHVE. BUDEŠ MILOVAT JAHVA, SVÉHO BOHA, CELÝM SVÝM SRDCEM A CELOU SVOU DUŠÍ A CELOU SVOU SILOU.“

KOLEM ROKU 1200 PŘ. KR. OBSAZOVÁNÍ ZEMĚ KANAÁN HEBREJSKÝMI KMENY Z POUŠTNÍCH OBLASTÍ STŘETÁVÁNÍ A VÁLKY S KMENY PELIŠTEJNCŮ PRONIKAJÍCÍCH OD POBŘEŽÍ STŘEDOZEMNÍHO MOŘE. OBDOBÍ TZV. SOUDCŮ … CHARISMATICKÝCH VŮDCŮ, KTEŘÍ SE STAVĚLI DO ČELA BOJŮ, NA URČITOU DOBU SJEDNOCOVALI JEDNOTLIVÉ KMENY. SOUDCOVÉ – MUŽI I ŽENY (K NEJZNÁMĚJŠÍM PATŘÍ GEDEON, DEBORA, SAMSON, SAMUEL AJ.) VOJENSKÁ STŘETNUTÍ VEDLA K VĚTŠÍMU SJEDNOCOVÁNÍ A KOLEM ROKU 1000 PŘ. KR. VZNIKÁ IZRAELSKÉ KRÁLOVSTVÍ. 1. KRÁL SAUL NEÚSPĚŠNÝ V BOJÍCH, AŽ TEPRVE DRUHÝ KRÁL DAVID (1000 – 970) DOKÁZAL DEFINITIVNĚ PORAZIT PELIŠTEJNCE A UPEVNIT POSTAVENÍ KRÁLOVSTVÍ V REGIONU.

DAVIDOVSKÁ DOBA … ZLATÝ VĚK KRÁLOVSTVÍ, ROZKVĚT ZEMĚ IZRAEL JE VŮDČÍ REGIONÁLNÍ MOCNOSTÍ ZEMĚ GEOGRAFICKY ROZDĚLENA NA 12 OBLASTÍ (DLE 12 IZRAELSKÝCH KMENŮ VZEŠLÝCH Z PRAOTCE JAKUBA) STARÉ KULTOVNÍ MĚSTO JERUZALÉM SE STÁVÁ CENTREM KULTU JAHVEHO, NAZÝVÁ SE MĚSTEM DAVIDOVÝM. ZDE ULOŽENA SCHRÁNA ÚMLUVY. DAVID UPEVNIL KULT A TÍM ZAJISTIL SVOU DYNASTII NA TRŮNU. TO PLATILO I MNOHEM POZDĚJI PO PÁDU KRÁLOVSTVÍ (I OČEKÁVANÝ ZACHRÁNCE MĚL BÝT POTOMKEM DAVIDOVÝM!)

DAVIDŮV SYN ŠALAMOUN … STAVITEL 1 DAVIDŮV SYN ŠALAMOUN … STAVITEL 1. JERUZALÉMSKÉHO CHRÁMU CHRÁM … SYMBOL PŘÍTOMNOSTI JAHVEHO NA ZEMI NÁDVOŘÍ, SVATYNĚ, VELESVATYNĚ (PŮVODNĚ SE SCHRÁNOU ÚMLUVY) ŠALAMOUNOVA DOBA PANOVÁNÍ (970 – 931) JE DOBOU VRCHOLU MOCI IZRAELE, ŠALAMOUN UZNÁVÁN JAKO MOUDRÝ VLADAŘ ŠALAMOUN UPEVŇUJE MOC SŇATKY S DCERAMI POHANSKÝCH PANOVNÍKŮ V OKOLÍ (!!), NÁSLEDKEM JE PRONIKÁNÍ POHANSKÝCH KULTŮ DO IZRAELE KE KONCI JEHO PANOVÁNÍ .. . POČÁTEK KRIZE, POZDĚJI VNÍMÁNO JAKO NÁSLEDEK ODKLONU IZRAELE OD MONOTEISMU A OD JAHVEHO.

KRÁTCE PO SMRTI ŠALAMOUNA (926) SE ŘÍŠE ROZPADLA SEVERNÍ ČÁST … KRÁLOVSTVÍ IZRAELSKÉ (SVATYNĚ DAN A BET-EL), TVOŘILO HO ÚZEMÍ 10 PŮVODNÍCH KMENŮ JIŽNÍ ČÁST … KRÁLOVSTVÍ JUDSKÉ (SVATYNĚ JERUZALÉM), TVOŘILY HO KMENY JUDA A BENJAMIN SEVERNÍ KRÁLOVSTVÍ … ČASTÁ ZMĚNA NEKULTICKÝCH (= NEDAVIDOVSKÝCH) DYNASTIÍ, VLIV NÁBOŽENSKÝCH VŮDCŮ (PROROKŮ), NEJZNÁMĚJŠÍ ELIÁŠ … KRITIK POHANSKÉHO BAALOVA KULTU R. 722 PŘ. KR. SEVERNÍ IZRAEL ZANIKÁ PO OKUPACI ASYŘANY

OBDOBÍ 8. – 6. STOLETÍ … DOBA PROROKŮ = NÁBOŽENSKÝCH CHARISMATICKÝCH OSOBNOSTÍ OHLAŠUJÍCÍCH BOŽÍ VŮLI, ČASTO V OPOZICI OPROTI POSTOJŮM OFICIÁLNÍCH NÁBOŽENSKÝCH OSOBNOSTÍ, ČASTO PRONÁSLEDOVANÍ PŘÍKLAD – JEREMIÁŠ … KRITIK NÁBOŽENSKÝCH ZLOŘÁDŮ, OHLAŠOVATEL BOŽÍHO TRESTU, PRONÁSLEDOVÁN, PO OKUPACI BABYLONSKOU ŘÍŠÍ MIZÍ (ASI ODVLEČEN?)

JUDSKÉ JIŽNÍ KRÁLOVSTVÍ … SAMOSTATNOST AŽ DO 6. ST. , R JUDSKÉ JIŽNÍ KRÁLOVSTVÍ … SAMOSTATNOST AŽ DO 6. ST., R. 587 OBSAZENÍ ZEMĚ A ZNIČENÍ JERUZALÉMA A CHRÁMU BABYLONSKÝM VOJSKEM, DEPORTACE JUDEJCŮ DO BABYLONU EXIL … ČAS SEBEUVĚDOMĚNÍ JAKO VYVOLENÉHO NÁRODA, NÁVRAT K JAHVOVI A K JEHO KULTU, VNÍMÁNÍ JAKO BOŽÍ MENŠINA V POHANSKÉM SVĚTĚ, UPEVNĚNÍ MONOTEISMU HLAVNÍ DŮVOD PŘEŽITÍ ETNIKA A OBRANA PROTI ASIMILACI R. 538 BALYLONSKÁ ŘÍŠE DOBYTA PERŠANY, KRÁL KÝROS POVOLIL NÁBOŽENSKÝM HORLIVCŮM NÁVRAT DO JERUZALÉMA, OBNOVA CHRÁMU (UKONČENA 515), MALÁ POEXILNÍ OBEC SE CHÁPE JAKO POKRAČOVATELKA TRADIC 12 IZRAELSKÝCH KMENŮ

6. A 5. STOLETÍ PŘ. KR. … OBDOBÍ ROZHODUJÍCÍCH PODSTATNÝCH UDÁLOSTÍ PRO NÁBOŽENSTVÍ IZRAELE - PÍSEMNÉ DOKONČENÍ A REDAKCE TÓRY (= ZÁKON, PĚT KNIH MOJŽÍŠOVÝCH, PENTATEUCH) - ZTRÁTA POZIC DAVIDOVSKÉ DYNASTIE VEDE K OČEKÁVÁNÍ DAVIDOVSKÉHO MESIÁŠE; BUDOUCNOST UPNUTÁ K MESIÁŠSKÉMU SYNU DAVIDOVU - Z TOHO PLYNE SILNÁ POZICE VELEKNĚZE V CHRÁMU (KULTICKÁ A POLITICKÁ) - POSTUPNÉ PÍSEMNÉ ZPRACOVÁNÍ PROROCKÝCH TEXTŮ A DALŠÍCH POSVÁTNÝCH TEXTŮ

3. ST. PŘ. KR. SPOR S HELÉNISMEM NADVLÁDA ŘEKŮ OD 3. ST 3. ST. PŘ. KR. SPOR S HELÉNISMEM NADVLÁDA ŘEKŮ OD 3. ST. VEDLA K NÁBOŽENSKÉ KONFRONTACI, ŘEKOVÉ NEAKCEPTOVALI ŽIDOVSKÝ KULT JAKO PERŠANÉ ČI BABYLOŇANÉ →POVSTÁNÍ MAKABEJSKÝCH (168 – 164)

ROK 64 PŘ. KR. JERUZALÉM OBSAZEN ŘÍMANY JUDEA VČLENĚNA DO ŘÍMSKÉHO IMPÉRIA SILNÉ OČEKÁVÁNÍ MESIÁŠE → POLITICKÝ CHARAKTER, OČEKÁVÁNÍ VYSVOBODITELE OD NADVLÁDY ŘÍMA (I PŘÍSLUŠNÍCI JEŽÍŠOVA HNUTÍ), OČEKÁVÁNÍ VŮDCE POVSTÁNÍ POVSTÁNÍ 66 -70 PO KR. VEDLO V ROCE 70 KE ZBOŘENÍ JERUZALÉMA A KE ZNIČENÍ CHRÁMU

OD ROKU 70 AŽ DO ROKU 1948 NEMĚLI ŽIDÉ VLASTNÍ STÁT PRO ŽIDOVSKÉ SPOLEČENSTVÍ CHARAKTERISTICKÁ DIASPORA = SPOLEČENSTVÍ ROZPTÝLENÉ DO SKUPIN PO CELÉM TEHDEJŠÍM SVĚTĚ ANTICKÁ DIASPORA OD PERSIE AŽ PO ŠPANĚLSKO BEZ CHRÁMU NENÍ JINÉ POLITICKO-KULTURNĚ-NÁBOŽENSKÉ CENTRUM → → ZTRÁTA VLIVU KNĚŽSKÉ VRSTVY

V DIASPOŘE SE DUCHOVNÍMI CENTRY STÁVAJÍ SYNAGOGY …STŘEDISKA VZDĚLÁVÁNÍ, DUCHOVNÍHO VEDENÍ, SETKÁVÁNÍ ŽIDOVSKÉ OBCE (ŠKOLA I RADNICE) VLIV ZÍSKÁVAJÍ RABÍNI … UČITELÉ ZÁKONA (SYNAGOGA ≠ CHRÁM … TEDY ŽÁDNÉ OBĚTI) SYNAGOGÁLNÍ ŽIDOVSTVÍ DO DNEŠKA