Spisová služba a správní řád Mgr. Tomáš Lechner. 3. 4. 2006ISSS 2006, Hradec Králové2 Obsah prezentace b Přehled související legislativy b Příjem podání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Úvod k legislativě eGovernmentu
Volitelné předměty pro 3. ročník 2012/13. Každý student současného 2. ročníku obchodní akademie si zvolí pro druhou polovinu svého studia volitelný blok.
Spisová služba Ivana Šmídová
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Vytváření spisových řádů (Spisový řád – nástroj pro fungování úřadu)
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Web města HRADEC KRÁLOVÉ Ondřej Vrabec
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Implementace spisové služby v prostředí městských úřadů
Elektronická publikace
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Cisco Informační systém pro město a jeho organizace Mgr. Tomáš Lechner.
E-podpis ve veřejné správě ISSS Blízká budoucnost e-podpisu ve veřejné správě  Správní řád – správní orgány:  Přijímají podání s elektronickým.
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
Vazba IS Munis a aplikace Czech POINT
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
ISSS 2008, Hradec Králové Elektronické zpracování problematiky zákona o střetu zájmů Mgr. Věra Hottmarová, MěÚ Smiřice Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Ekonomika elektronické podatelny Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická, Praha Fakulta národohospodářská Katedra práva.
Zajištění připravenosti veřejné správy na aplikaci SŘ Informace na internetových stránkách MV Informace na internetových stránkách MV Možnost pokládat.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
Důvěryhodný úřad řešení úřední desky
Úvod do eGovernmentu 1 Počet proškolených Seminář k informačnímu systému datových schránek počet termínů prezenčního školení pro zaměstnance KÚ11 počet.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Spisová služba je upravena Zákonem. č. 499/2004 Sb
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Systém správy dokumentů
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Transkript prezentace:

Spisová služba a správní řád Mgr. Tomáš Lechner

ISSS 2006, Hradec Králové2 Obsah prezentace b Přehled související legislativy b Příjem podání b Evidence spisů b Vyhotovování rozhodnutí b Odesílání a doručování písemností b Řešení pomocí IS MUNIS

ISSS 2006, Hradec Králové3 Přehled související legislativy b Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád b Zákon č. 501/2004 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím správního řádu Příklady novelizovaných předpisů: Příklady novelizovaných předpisů: –zákon č. 128/2000 Sb., o obcích –zákon č. 129/2000 Sb., o krajích –zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze –zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků

ISSS 2006, Hradec Králové4 Základní principy b Ve správním řádu je kladen velký důraz na elektronickou komunikaci správních orgánů s okolímkladen velký důraz na elektronickou komunikaci správních orgánů s okolím patrna snaha o sjednocení postupů pro zpracování klasických i elektronických dokumentůpatrna snaha o sjednocení postupů pro zpracování klasických i elektronických dokumentů –každé tvrzení má svou výjimku

ISSS 2006, Hradec Králové5 Příjem podání b Podatelna klasickáklasická elektronickáelektronická –pravidla upravuje speciální legislativa b Úkoly s novým správním řádem Postavení elektronických podání na roveň klasickýmPostavení elektronických podání na roveň klasickým Příjem neúplných podáníPříjem neúplných podání –například elektronická podání, která nejsou opatřena zaručeným elektronickým podpisem

ISSS 2006, Hradec Králové6 Evidence spisů b Prolnutí správního řádu se zákonem o archivnictví a spisové službě a vyhláškou č. 646/2004 Sb. b Označování spisů Spisová značka dle správního řáduSpisová značka dle správního řádu Číslo jednací prvotního dokumentuČíslo jednací prvotního dokumentu Číslo jednací nejmladšího dokumentu ve spisuČíslo jednací nejmladšího dokumentu ve spisu

ISSS 2006, Hradec Králové7 Vyhotovování rozhodnutí b V legislativě zakotveno právo účastníků řízení na vyhotovování elektronických rozhodnutí novinka v oblasti elektronické komunikacenovinka v oblasti elektronické komunikace právo omezeno dalšími podmínkamiprávo omezeno dalšími podmínkami možnost zástupného elektronického podepisovánímožnost zástupného elektronického podepisování doložka nabytí právní moci pouze na písemné vyhotovení rozhodnutídoložka nabytí právní moci pouze na písemné vyhotovení rozhodnutí

ISSS 2006, Hradec Králové8 Odesílání a doručování b Pro elektronické odesílání je definován přesný postup od adresáta je vyžadováno vlastnictví kvalifikovaného certifikátuod adresáta je vyžadováno vlastnictví kvalifikovaného certifikátu na potvrzení převzetí elektronickou cestou má adresát jeden pracovní denna potvrzení převzetí elektronickou cestou má adresát jeden pracovní den

ISSS 2006, Hradec Králové9 Řešení pomocí IS MUNIS b Modul Kancelář klasická i elektronická podatelnaklasická i elektronická podatelna spisová služba úřaduspisová služba úřadu vyhotovování elektronických rozhodnutívyhotovování elektronických rozhodnutí klasická i elektronická výpravnaklasická i elektronická výpravna b Modul Správní řízení celková evidence spisucelková evidence spisu evidence účastníků řízeníevidence účastníků řízení pomoc při vedení řízenípomoc při vedení řízení

ISSS 2006, Hradec Králové10 Závěr b Cíl Zavedení metodiky nového správního řádu do každodenní praxeZavedení metodiky nového správního řádu do každodenní praxe Sjednocení postupů klasické a elektronické komunikaceSjednocení postupů klasické a elektronické komunikace b Cesta Využít nutnosti změn pracovních postupů v souvislosti s platností nového správního řádu k zavedení informačních technologiíVyužít nutnosti změn pracovních postupů v souvislosti s platností nového správního řádu k zavedení informačních technologií Pomocníkem může být pro Váš úřad právě informační systém MUNIS

Děkujeme za pozornost