ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU
Advertisements

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Ing. Andrea Hošáková Daňové poradenství Tomáš Paclík, a.s.
Struktura daní v ČR.
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Struktura daní v ČR.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Daň z příjmů právnických osob
Předpisy účetnictví NO
 Příspěvek ze státního rozpočtu ČR (na úhradu volební kampaně a na činnost strany)  Členské příspěvky  Dary a dědictví  Příjmy z pronájmů a prodeje.
ÚČETNÍ A DAŇOVÝ REŽIM NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
ÚVOD Management a marketing
DPPO Zdanění právnických osob se liší podle toho, zda se jedná o
Právní forma organizace
Daň z příjmů právnických osob a společná ustanovení
Neziskové organizace a jejich financování
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
ZDP - Zdanění právnických osob - podnikatelských subjektů
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Jednoduché účetnictví
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Daň z příjmů právnických osob zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Daň darovací Darování majetku =
Vyhláška č. 504/2002 Sb. pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání.
Daň z příjmů právnických osob zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Ing.Pavla Kvapilová
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Základní prvky daňové techniky
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Vyhláška č. 504/2002 Sb. pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
1 ZDAŇOVÁNÍ PŘÍJMŮ NADACÍ A NADAČNÍCH FONDŮ V ROCE 2014 KULATÝ STŮL Zpracoval: Bachor, 26. února 2014.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daň z příjmů právnických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Společná ustanovení.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Problematika bezúplatných příjmů
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PBSNPB2: Účetnictví a zdanění neziskových organizací Fundraising Ekonomické řízení neziskových organizací Jakub Pejcal Centrum.
Účetnictví a daně neziskových organizací
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Daň z příjmů právnických osob
Daň z příjmů právnických osob za rok 2017 a DPH pro neplátce
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost => není podnikání. VPP není: obchodní korporace; Česká televize, rozhlas a Česká tisková kancelář; zdravotní pojišťovna; společenství vlastníků jednotek.

Předmět daně všech PO: veškeré činnosti; veškeré nakládání s majetkem. Předmětem daně VPP nejsou: příjmy z nepodnikatelské činnosti (podmínka ztráty => P<V ); dotace, příspěvky z rozpočtů; výnos daní, poplatků obci; příjmy z bezúplatného nabytí věci - majetkové vyrovnání s církvemi. VPP - předmětem daně jsou vždy: příjmy z reklam; příjmy z členských příspěvků; úroky z účtů; příjmy z nájemného.

Předmět daně u vybraných VPP veřejná vysoká škola; veřejná výzkumná instituce; poskytovatel zdravotních služeb; obecně prospěšná společnost => Předmětem daně všechny příjmy kromě investičních dotací.

Osvobození od daně u VPP § b Členské příspěvky (zájmová sdružení PO, spolky, odborová organizace, profesní komory s nepovinným členstvím, politické strany). Výnosy kostelních sbírek, atd. Výnosy nadací, atd. Dědictví. Bezúplatný příjem (dar) - využit pro VP činnost poplatníka. Další osvobození u vyjmenovaných VPP.

Struktura výpočtu daňové povinnosti většiny VPP Hlavní činnost (poslání) náklady > výnosy (nevstupuje do ZD, ztráta není DÚ) náklady < výnosy (vstup do ZD) + Vedlejší činnost (komerční) náklady > výnosy (daňová ztráta) náklady < výnosy (vstup do ZD) +- korekce nákladů (výnosů) DN ZÁKLAD DANĚ -odčitatelné položky -30% odpočtu ze základu daně ZÁKLAD DANĚ PO ODPOČTECH (zaokr.) *19 % sazba daně DAŇ Z PŘÍJMŮ PO – VPP -Sleva DAŇOVÁ POVINNOST PO - VPP

Snížení základu daně u VPP – 30% Základ daně lze u VPP snížit: až o 30% hodnoty; maximálně ,- Kč; (VŠ a výzkumné instituce až 3 mil); minimálně ,- Kč (resp. do výše základu daně); (VŠ a výzkumné instituce až 1 mil);  ÚSPORA NA DANI ( = výše uplatněného odpočtu x sazba daně); - úspora využita - následující 3 období pro krytí nákladů hlavní (ztrátové) činnosti.