Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.10 Tabulové omáčky - dokončení Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS2
OMÁČKY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:omáčky tabulové, tabasco, chutney, drezinky Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými tabulovými omáčkami a s jejich použitím.
TABULOVÉ OMÁČKY Chutney – čatný – je typ nasládlé pikantní omáčky základem jsou různé druhy ovoce, případně zeleniny používáme: mango, meruňky, angrešt, jablka, limetky, rajčata + koření původem je z Indie
TABULOVÉ OMÁČKY Tabasco – čti tabasko je velmi ostrá omáčka z octa soli chilli koření
TABULOVÉ OMÁČKY používá se k přípravě: vaječných pokrmů polévek grilovaných mas specialit mexické kuchyně původem je z Jižní Ameriky
TABULOVÉ OMÁČKY Drezinky – zálivky – jsou řazeny k omáčkám sause (sos) používáme je k dochucování salátů masa
OPAKOVÁNÍ Proč používáme tabulové omáčky? Protože doplňují a zvýrazňují chuť pokrmů. Jaké druhy tabulových omáček znáš? Worcester, cumberland, kečup, sojová omáčka, chilli sauce, tabasco, chutney.
OPAKOVÁNÍ Které z uvedených omáček jsou nasládlé? Cumberland a chutney. Které z uvedených omáček jsou ostré chuti? Tabasco a chilli sauce. Která omáčka má dvě barvy? Sojová omáčka: světlá je pro vaření a tmavá je pro zakládání na tabuli.
Použité zdroje ČERMÁKOVÁ, Ludmila. Kuchařské práce – Technologie 2.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2002, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.